kronika

Tveganje za nesrečo s smrtnim izidom z motorjem 50-krat večje kot z avtom

2.8.2015 | 10:20 | STA

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Po nekaj deževnih dneh je ta konec tedna spet poletno sončen, višje temperature pa na ceste zvabijo tudi motoriste. Na Agenciji RS za varnost prometa motoriste opominjajo, naj bodo pri vožnji izjemno previdni. Opozarjajo, da je tveganje za prometno nesrečo s smrtnim izidom pri vožnji z motorjem kar 50-krat večje kot pri vožnji z avtomobilom.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta je na slovenskih cestah umrlo kar 14 motoristov in en voznik mopeda, medtem ko je v enakem obdobju lani umrlo osem motoristov, navajajo na agenciji. Zadnjo smrtno žrtev v mesecu juliju so zabeležili v petek zvečer, ko je motorist umrl v prometni nesreči v Prekmurju.

Voznike ostalih motornih vozil opominjajo, naj bodo posebej pozorni pri vključevanju na prednostne ceste. "Pazite na motoriste, ko zavijate levo in vam ti vozijo naravnost nasproti. Motoristi pa vozite previdno, kajti marsikateri avtomobilist vas ne pričakuje na cesti ali napačno ocenjuje hitrost vaše vožnje," udeležence v prometu pozivajo na agenciji.

Poudarjajo pomen uporabe zaščitne čelade za motoriste in oblačil, s katerimi bodo čim bolj vidni. Čelada naj bo čim svetlejše barve, da je njen uporabnik hitreje opazen, oblačila motorista pa naj imajo ščitnike s čim več odsevnikov. "Obleka mora biti udobna, vendar kljub temu tesno prilegajoča. K opremi spadajo tudi ustrezni škornji, rokavice in ledvični pas. Nosite odsevni brezrokavnik," svetujejo na agenciji.

Na agenciji opominjajo tudi na pomen razmeram prilagojene hitrosti za varnost voznikov motornih koles, na prižgane žaromete za boljšo vidnost in na upoštevanje vremenskih razmer. "Predvsem v prvih minutah dežja bodite še posebej previdni in prilagodite hitrost vožnje. V dežju ne zavirajte na talnih označbah, sploh če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS. Posebej pozorni bodite v primerih, ko na asfaltni površini opazite posut pesek ali razlito olje," svetujejo na agenciji.

Tako kot za ostale udeležence v prometu tudi za motoriste velja: Ko pijem, ne vozim. "V nasprotnem primeru je lahko takšna vožnja tudi vaša zadnja vožnja," opozarjajo motoriste.

Motoristi naj poskrbijo za tehnično brezhibnost svojih jeklenih konjičkov, ki naj bodo vedno "obuti" v kakovostne pnevmatike z ustreznim profilom in naj imajo brezhibne zavore, kazalec in sredinec pa naj bosta vedno na ročici sprednje zavore. Ob tem na agenciji motoriste opominjajo na uporabo smernikov, preden začnejo prehitevati ali izvajati druge manevre. Poleg tega naj se izogibajo sunkovitemu pospeševanju in ne slalomirajo med vozili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava