dolenjska

Potrebno bo urejanje kolesarske infrastrukture

26.8.2015 | 17:30 | J. S.

V Trebnjem so na sinočnji okrogli mizi razpravljali kolesarstvu in kolesarskih stezah. (Foto: J. S.)

V Trebnjem so na sinočnji okrogli mizi razpravljali kolesarstvu in kolesarskih stezah. (Foto: J. S.)

Potrebno bo urejanje kolesarske infrastrukture

Trebnje - Tudi v Trebnjem ne manjka ljubiteljev kolesarstva, ki pogrešajo predvsem urejeno kolesarsko infrastrukturo. Julijska tragedija, ko sta na tukajšnji cesti ugasnili dve življenji, je pokazala, da so kolesarji še vedno ranljiva skupina v prometu, zato so na sinočnji okrogli mizi iskali rešitve za povečanje njihove varnosti in možnosti za urejanje ustrezne infrastrukture.

Kot je dejal Gregor Kaplan iz trebanjske DSD, ki je dogodek tudi pripravila, v Trebnjem urejene kolesarske infrastrukture praktično ni, kolesarske poti, ki so predstavljene na občinski spletni strani, bi bilo treba posodobiti, saj je lahko ne nazadnje tudi kolesarski turizem ena od priložnosti, ki bi jo veljalo izkoristiti.

Da kolesarske infrastrukture Trebnje praktično nima, je opozoril tudi Marko Arnuš iz novomeške kolesarske mreže, ki se je na okroglo mizo iz dolenjske prestolnice pripeljal s kolesom. Da bi stvari na tem področju izboljšali, bo potrebno sodelovanje občine, civilnih pobud, kolesarjev in občanov samih, je svetoval.

Med sodelujočimi na okrogli mizi je bil tudi podpredsednik kolesarske mreže Slovenije Josip Rotar, ki je med drugim svetoval, da bo treba najprej poskrbeti za urejanje osnovnih kolesarskih površin, za začetek na primer pri šoli in vrtcu, nato pa nadaljevati v skladu z nadaljnjim razvojem in pričakovanji.

V Trebnjem sicer ljubiteljev kolesarstva ne manjka, kolesarsko društvo Gorenje Ponikve ima denimo 70 članov, je povedal predsednik društva Matej Kastelic, ob tem na tradicionalni maraton Dana, ki ga pripravljajo, v zadnjih letih privabijo okrog 500 udeležencev.

Da bo v prihodnje treba prisluhniti potrebam kolesarjev, priča tudi dobra udeležba včerajšnjega dogodka, na katerem so med drugim občino in njene pristojne komisije pozvali, naj vprašanju varnosti v cestnem prometu posvetijo več pozornosti in se pospešeno začnejo ukvarjati z vprašanjem urejanja kolesarske infrastrukture. Hkrati so občino pozvali, naj se aktivno vključi v projekte medobčinskega sodelovanja na področju povezovanja kolesarskih poti, kolesarskih stez in druge kolesarske infrastrukture.

‹ nazaj

Galerija (6)

Marko Arnuš
Gregor Kaplan
Matej Kastelic
okrogla miza 001
okrogla miza 002
Josip Rotar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava