dolenjska

FOTO: 15. Svetovni festival praženega krompirja

5.9.2015 | 17:55 | Foto in tekst: J. A.

Člani motorističnega društva Ketna iz Radeč prisegajo na dodatek v obliki klobas.

Člani motorističnega društva Ketna iz Radeč prisegajo na dodatek v obliki klobas.

Alojz Gregorčič z mokronoškim županom Antonom Mavrom in direktorico tukajšnje občinske uprave Mojco Pekolj.

Alojz Gregorčič z mokronoškim županom Antonom Mavrom in direktorico tukajšnje občinske uprave Mojco Pekolj.

Recept

Recept

Jesti ali ne jesti? Vsekakor jesti, in to krompir.

Jesti ali ne jesti? Vsekakor jesti, in to krompir.

Mokronog - 80 ekip, tri tone in pol krompirja, okoli 4.500 obiskovalcev - to je statistika letošnjega festivala praženega krompirja v Mokronogu, ki je ta tradicionalni dogodek gostil že drugič. V tem kraju na Dolenjskem je namreč potekal tudi prvi festival, katerega statistika je bila bistveno bolj borna, tedaj je nastopilo le 20 ekip.

"Tako, kot je tokrat zastopana vsa Slovenija, doslej še ni bila, pričakovali pa smo nekaj več tujih pražilcev krompirja," je povedal predsednik Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi Alojz Gregorčič iz Mokronoga in dodal, da so tuje ekipe z Madžarske, iz Avstrije, Nemčije ter Anglije.

Čeravno današnja sobota vremensko gledano ni bila popolna, ves čas je dež ljudi silil, da so odpirali dežnike, pa je bilo vzdušje v Mokronogu zelo sproščeno. Kako tudi ne, na vseh stojnicah se je dobro jedlo in marsikje tudi pilo, in to brezplačno. Bil je to pravi praznik praženega krompirja na več kot 100 načinov. Vsaka ekipa je pripravila vsaj eno vrsto praženega krompirja, večina pa dve ali več.

Mnogi so se vsaj v prvem delu priprave držali stare preverjene recepture: na masti so prepražili čebulo, ji dodali narezan kuhan in olupljen krompir, posolili ter pražili. Največje razlike so nastajale v nadaljevanju, v krompir so namreč dajali vse mogoče dodatke, od dobre stare slanine in klobas, paprike, feferonov do gob, jajc, čemaža, divjega prašiča, prleške tunke, jabolk, grozdja in še česa.

Nekateri kuharji so z veseljem razkrili recepte, drugi jih niti slučajno niso hoteli deliti z drugimi. Večini ni bilo mar za to, ali jim kuharji izdajo zadnjo podrobnost ali ne, s posodicami, ki so jih prinesli s seboj ali so jih kupili na stojnici organizatorjev (tam so prodajali res lične glinene posode z lesenimi žlicami po pet evrov), so hodili sem in tja, od ene jedi do druge in okušali krompirjeve specialitete.

V spremljevalnem kulturnem programu, ki ga je vodila Petra Krnc, so nastopili: Občinski pihalni orkester Trebnje, Ženski pevski zbor DKŽ Tavžentrože s Trebelnega, Leseni rogisti, lutkovna skupina Mokre tačke in nepogrešljivi Mokronožci, domači osnovnošolci, mladi harmonikarji VTD Trebelno, plesalke Cowboy girls, Folklorna skupina Šenčur, pozno popoldne pa je za zabavo začela skrbeti skupina Češnjev cvet.

Omeniti je treba še to: ker je bil dan res vlažen, in ker so prišleki avtomobile parkirali na razmočenih travnikih, so organizatorji poskrbeli celo za posebno traktorsko dežurno službo, ki je do ceste privlekla vse tiste, ki so zagazili v blato. Bravo, organizaciji ni mogoče prav nič očitati!

‹ nazaj

Galerija (44)

lkrompir001
lkrompir002
lkrompir003
lkrompir004
lkrompir005
lkrompir006
lkrompir007
lkrompir009
lkrompir010
lkrompir011
lkrompir012
lkrompir013
lkrompir014
lkrompir015
lkrompir016
lkrompir017
lkrompir018
lkrompir019
lkrompir020
lkrompir021
lkrompir022
lkrompir023
lkrompir024
lkrompir025
lkrompir026
lkrompir027
lkrompir028
lkrompir029
lkrompir030
lkrompir031
lkrompir032
lkrompir033
lkrompir034
lkrompir035
lkrompir036
lkrompir038
lkrompir039
lkrompir040
lkrompir041
lkrompir042
lkrompir043
lkrompir044
lkrompir045
lkrompir046

Komentarji (5)

6.9.2015 2 (2) (0)Ocenialja 
Vse čestitke organizatorjem za odlično pripravljeno prireditev. Toliko ljudi v Mokronogu že dolgo ni bilo. Na tak način se začne s prepoznavnostjo kraja. Veliko ljudi je Mokronog spoznalo prvič.
6.9.2015 2 (2) (0)OceniJoc 
Čestitke vsem pražilskim ekipam, ki so prišle na festival. Prišli so od blizu in daleč, pripeljali s seboj vse tiste ponve in lonce in štedilnike in vso hrano in pijačo in jo zastonj delili med obiskovalci. In to na lastne stroške. Kapo dol, Bilo je več kot odlično.
6.9.2015Ocenimokronajzar 
Kogar ni bilo mu je lahko žal cel kraj je dihal s prireditvijo.......Bravo še takih prireditev
6.9.2015Ocenitržiščan 
Čestitke organizatorjem! Toliko ljudi na kupu, pa že dolgo ne. Kapo dol!
7.9.2015Ocenilili 
Res, samo pohvalim lahko.Super!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava