dolenjska

Sum na bolezen norih krav v Beli krajini

16.9.2015 | 13:15 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Novo mesto - Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) je danes Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po faksu obvestil, da je bil s hitrimi postmortalnim testom postavljen sum na BSE pri 12 let stari kravi cikaste pasme. Krava je poginila na kmetiji na Dolenjskem in so jo odpeljali na Veterinarsko higiensko službo Novo mesto. V okviru rednega monitoringa je bila vzorčena na BSE oz. bolezen norih krav.

Gre za deveti primer BSE, ki je bil potrjen v Sloveniji, zadnji leta 2007. Vsi primeri so pokazali sliko klasične BSE, so sporočili iz uprave. Njihovo sporočilo v celoti objavljamo:

UVHVVR je opravila epizootiološko poizvedbo in uvedla ukrepe za izkoreninjenje bolezni (prepoved premikov živali z in na kmetijo, določitev kohorte in zadnjih dveh potomcev). Iz epizotiološke poizvedbe je razvidno, da je krava tekom življenja zamenjala tri lastnike. Po trenutno znanih podatkih je kmetija, na kateri je žival poginila, redila samo to kravo. Kmetija na kateri je bila žival rojena, pa trenutno redi 12 govedi.

BSE pozitivna krava v zadnjih dveh letih pred potrditvijo bolezni ni imela potomcev. V krmni in rojstni kohorti so bile 4 živali. Ena od teh živali je še živa in se nahaja na kmetiji v Zasavju. Če bo bolezen potrjena, bo to žival v okviru ukrepov izkoreninjenja bolezni potrebno usmrtiti in neškodljivo odstraniti.

Rezultate potrditvenih preiskav pričakujemo tekom dneva.

V kolikor bodo rezultati potrditvenih preiskav pozitivni, bo NVI vzorce poslal v Referenčni laboratorij Evropske Unije za transmisivne spongiformne encefalopatije (EURL za TSE) v Veliko Britanijo, kjer bodo opravili dodatno diskriminatorno testiranje za razločitev, ali gre za klasično ali atipično obliko BSE. V skladu s točko 3.1.(c) Poglavja C Priloge X Uredbe 999/2001 ES je namreč potrebno vsak pozitiven primer BSE še dodatno analizirati - tipizirati.

Slovenija ima od maja leta 2013 status države z zanemarljivim tveganjem za BSE. Ne glede na to, ali bo končna diagnoza preiskav opravljenih v EURL za TSE v Veliki Britaniji klasična ali atipična BSE, nov primer ne bo vplival na status Slovenije glede BSE, saj je bila krava, pri kateri smo potrdili BSE, rojena pred več kot 11 leti.

Ugotovljen sum na BSE pomeni, da vzpostavljen sistem zgodnjega odkrivanja bolezni, ki ga izvaja UVHVVR in z njo povezane službe, deluje in s tem zagotavlja varno okolje za rejce živali ter zagotavlja varovanje zdravja potrošnikov.

Dopolnjena objava ob 19.20:

Kot je nocoj poročala Pop tv, je bila bolna krava s kmetije v belokranjskem Marindolu. Žival so kupili v Sloveniji, v Starem trgu, pred dvema letoma je imela okužena krava tudi telička, ki so ga zaradi poškodovane noge ubili, meso pa pojedli. Krava je bila sicer ves čas pri njih, mesa niso prodajali naprej.

‹ nazaj

Komentarji (3)

17.9.2015OceniTrebnje 
Kje drugje kot pri belokranjcih...........
17.9.2015Ocenija,ja 
Ravno prav se je spet ena pojavila,da bodo še naprej molzli denar.Pomislite- končno spet ena po 8 letih
17.9.2015Ocenije 
A je to morda tista ki stalno piše komentarje ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava