dolenjska

O nadzoru, ki ga ni bilo, cenah vrtcev in parkirišč ...

25.9.2015 | 20:30 | Besedilo in fotografije: B. B.

Dušan Černe

Dušan Černe

Elizabeta Grill

Elizabeta Grill

Mateja Kovačič

Mateja Kovačič

Milena Kramar Zupan

Milena Kramar Zupan

Martin Kambič

Martin Kambič

Alojz Kobe

Alojz Kobe

Novo mesto - Novomeški občinski svet je v četrtek potrdil znižanje cen programov  javnih vrtcev, pa tudi znižanje cen letne dovolilnice za uporabo parkirišč v 2. tarifnem razredu. Svetniki so sprejeli tudi odločitev o namestitvi video-kamer na avtobusni postaji in se seznanili s poročilom nadzornega odbora o nadzoru avtorskih, svetovalnih in podjemnih pogodb v Zdravstvenem domu Novo mesto.

No, svetniki so se v praksi seznanil le z dejstvom, da nadzorni odbor, ki ga vodi Dušan Černe, svojega dela ni mogel opraviti, saj jim zdravstveni dom vpogleda v pogodbe ni dovolil, čeprav je občina soustanovitelj zavoda.

"Ničesar nimamo za skrivati, menimo pa, da bi bil tak nadzor nezakonit. Tako meni tudi Inštitut za javno upravo, ki smo ga zaprosili za mnenje. Gre za to, da nadzorni odbor nadzira proračunska sredstva mestne občine Novo mesto, za podjemne pogodbe - drugih v zavodu tako ali tako nimamo - pa plačuje ZZZS. Ta porabo teh sredstev tudi redno nadzira," je povedala vodja oddelka za finančno-računovodske zadeve v zdravstvenem domu Elizabeta Grill, sicer predsednica nadzornega odbora občine v prejšnjem mandatu.

Več svetnikov je odločitev Zdravstvenega doma obsodilo. Mateja Kovačič (SMC) je denimo menila, da ima občina "kot lastnik" zavoda pravico do takega nadzora, podobno je povedal tudi Alojz Kobe (LGS). Uroš Lubej (Solidarnost) je ocenil, da je z zavrnitvijo nadzora vodstvo okrnilo ugled zavoda in zaposlenih ter dodal, "da če že pristanemo na trditev, da smo na neki robni situaciji, moramo v tovrstni situaciji dati prednost transparentnosti."

Je pa Franci Bačar (SLS), nekoč tudi sam predsednik nadzornega odbora, pripomnil, da so do takih dilem prihajali že v preteklosti, da pa so jih najprej razčistili in šele nato dali v javnost. Podobno je opozoril tudi Borut Škerlj (SMC), ki je poudaril, da tovrstne dileme niso nove in da bi bil pravi naslov za nasvet, kaj je prav v takem primeru in kaj ne, služba vlade za lokalno samoupravo. Stane Galič (LIK) je ravnanje obeh organov označil za precej nespretno.

Nižje cene vrtcev

Občinski svet je sprejel tudi nove cene vrtcev. V obeh največjih, Cicibanu in Pedenjpedu, se bo ta za prvo starostno skupino znižala za 1,82 odstotka, za drugo starostno skupino pa za 2,67 odstotka. Občina bo s tem prihranila približno 8.000 evrov mesečno, se pa kaj lahko zgodi, da bo cene kmalu spet višala, saj se bo 1. januarja 2016 sprostilo napredovanje v javni upravi. To, pa tudi ocena vrtca Ciciban, da je cena programa v resnici že zdaj prenizka, je bil povod za živahno razpravo, a so svetniki na koncu glasovali za znižanje.

Bo 300 evrov dovolj poceni?

Nižja bo tudi cena letne dovolilnice za parkiranje v drugem tarifnem razredu, kamor sodita parkirišče ob nekdanjem hotelu v Kandiji ter parkirna hiša pri stadionu. Ko bo končano, bo v tem razredu tudi parkirišče pri zdravstvenem domu, z ureditvijo lastništva pa bo v tem razredu pristalo tudi  parkirišče ob izlivu Težke vode v Krko. Doslej je cena letne dovolilnice v 2. razredu znašala 400 evrov (prodali niso še nobene), po novem pa bo 300 evrov.

Župan Gregor Macedoni je ob tem še povedal, da bodo pri zdravstvenem domu nekaj parkirnih mest namenili kratkotrajnemu parkiranju (modra cona), svetnici Kovačičevi pa je obljubil, da bo njen predlog, naj na novih parkiriščih namestijo parkomate, ki vračajo denar, posredoval upravljavcu parkirišč. Cena ure parkiranja v 2. tarifnem razredu sicer znaša 50 centov.

Kambič odstopil

Občinski svet je sprejel odstopno izjavo Martina Kambiča (SLS), sicer direktorja Zarje. Kot je Kambič povedal za DL, se je za to potezo odločil, ker bo tako lažje opravljal funkcijo direktorja v Zarji. V občinskem svetu ga bo predvidoma nadomestil Alojz Golob.

Namesto Gregorja Klemenčiča, direktorja Komunale, ki je pred časom iz podobnega razloga kot Kambič odstopil s položaja svetnika iz vrst SDS, je občinski svet za nadomestnega predsednika odbora za komunalo in promet imenoval Petra Kostrevca (SDS), za nadomestnega člana odbora za okolje in prostor pa Simona Judeža (SDS).

Svetniki so Tomažu Kovačiču potrdili podaljšanje mandata v. d. direktorja Gasilsko-reševalnega centra še za dva dodatna meseca oz. do 1. 1. 2016. V tem času bo predvidoma izpeljan razpis za novega direktorja.

Odpoklicali člane sveta zavoda

Svet je potrdil tudi predlog sklepa za razrešitev treh članov, predstavnikov ustanovitelja, v svetu Agencije za šport, in sicer Slavka Matka, Igorja Lešnjaka in Andreja Kastrevca.

Nedavni nadzor v Agenciji za šport je namreč pokazal, da je zavod direktorju Srečku Vovku dobra tri leta neupravičeno izplačeval boniteto v obliki življenjskega zavarovanja (po 400 evrov mesečno). Svet zavoda in direktor sta ob razkritju prekinila z nepravilnostjo, a sredstva, ki so bila izplačana v obdobju od maja 2011 do decembra 2014, niso bila vrnjena, saj svet zavoda kljub pozivom ustanovitelja ni sprejel sklepa o vračilu. Kadrovska komisija je občinskemu svetu zato predlagala, naj razreši tri omenjene člane sveta zavoda.

‹ nazaj

Komentarji (8)

26.9.2015 3 (3) (0)OceniNeresno 
Ničesar nimajo za skrivat, menijo pa, da bi bil tak nadzor nezakonit ?!!! No, vemo kdo v tej državi piše zakone in za koga. Demokracija pač. Pa naslednja cvetka: Srečkotu - res pravo ime - se je izplačevalo 400 evrčkov mesečno kot boniteto in to neupravičeno. Srečku izgleda, ne bo treba ničesar vračat, razrešili pa so predstavnike ustanovitelja. Kot občan, ki od predstavnikov ljudstva, pričakuje vsaj nekaj resnosti in bistveno več odločnosti, ne vem ali bi se smejal ali jezil. Odločitev bo na prvi možnosti, kajti jeza škoduje zdravju. V nadaljevanju pa še naprej prenašajmo demokratične, z zakoni podprte odločitve predstavnikov ljudstva in upajmo, da bomo nekako preživeli.
27.9.2015OceniObčinska zemljišča 
Tja, ker bi morali, pa nočejo pogledati. Kontrolirali pa bi porabo denarja, ki ni občinski ?
29.9.2015Ocenistara lajna 
Spet imamo NO, ki piska po županovih notah in terorizira opozicijske direktorje. Kje je nadzor RIC-a, Situle, LokalPatriota, Knjižnjice Mirana Jarca, ... ? To so županova podjetja - tega nadzora ne bo !!!!
29.9.2015 1 (1) (0)OceniIvo 
Kontrolirati bi morali vse. Je pa kot kaže do sedaj bil nadzor bolj usmerjen na staro gardo.
29.9.2015OceniAnalitik 
A so Kambiču že znižali plačo ali pa še vedno prejema 8000 EUR? Ali je odstop Kambiča stvar dogovora, da bo še naprej prejemal takšno plačo?
30.9.2015OceniKOMUNALA 
Kakšno plačo ima Klemenčič na Komunali ?
1.10.2015OceniKlemenčić 
Solidno.
1.10.2015OceniRačunsko sodišče 
Župan naj odstopi.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava