gospodarstvo

GEN-I bo spodbujal samooskrbo z električno energijo

7.10.2015 | R. Ž.

Foto: R. Ž.

Foto: R. Ž.

Krško - Družba GEN-I je včeraj v Krškem pripravila 6. srečanje OVE in SPTE proizvajalcev električne energije. Na srečanju, ki vsako leto privabi več kot 100 proizvajalcev električne energije iz obnovljivih virov in iz soproizvodnje toplote ter električne energije, so predstavniki družbe GEN-I in gostujoči predavatelji predstavili aktualne trende za 2016 in inovativne storitve na področju obnovljivih virov energije.

Med drugim je predsednik uprave GEN-I, Robert Golob predstavil nov pilotni projekt samooskrbe gospodinjstev z električno energijo iz sončnih elektrarn. Kot je poudaril, gre za novo storitev na trgu, ki bo odjemalcem omogočila velik del samooskrbe z električno energijo in s tem neodvisnost od bodočih gibanj cen energentov, pri naložbi pa bo uporabnikom družba pomagala s sofinanciranjem. V sklopu projekta bo namreč 200 gospodinjstvom, ki se bodo odločila za izvedbo investicije v lastno sončno elektrarno po principu neto meritev, poleg pomoči pri izgradnji omogočila tudi nepovratne subvencije v višini 350 evrov na kilovatno uro vgrajene deklarirane moči elektrarne. Investicije bodo odvisne od moči elektrarn, saj se bodo lahko uporabniki odločili za 4 ali 7 kilovatne elektrarne. Ob tem je Golob poudaril, da so v projekt vključili slovensko znanje in združili najprodornejša slovenska podjetja na področju izgradnje sončnih elektrarn.

Na srečanju so med drugim spregovorili tudi o odkupnih cenah električne energije in priporočilih za prihodnje leto. Dejan Paravan, izvršni direktor prodaje družbe GEN-I, je med drugim poudaril, da se trend padajočih odkupnih cen na trgu električne energije iz obnovljivih virov nadaljuje kot posledica padca cen vseh energentov v zadnjem letu. "Vendar pa je padec odkupnih cen električne energije v naši regiji manjši od padca cen v srednji Evropi, predvsem Nemčiji, kar pomeni, da se je razlika v ceni med regijama še dodatno povečala," dodaja Paravan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava