dolenjska

Zakaj sanacija gramoznice v Šentjerneju stoji?

16.11.2015 | 17:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Zakaj sanacija gramoznice v Šentjerneju stoji?

Šentjernej - Šest let so v opuščeno gramozno jamo v Dolincah v šentjernejski občini, ob cesti Šentjernej - Zameško, ki je postajala divje odlagališče odpadkov, dnevno navažali ostanke gorenja iz krške papirnice Vipap Videm. Namen občine Šentjernej, ki je investitor del, je sanacija območja - tu naj bi uredili rekreacijski park. To jesen naj bi teren dokončno zasipali ter zatravili, a dela so sredi poletja zaradi preiskave tal ustavili.

Jože Bregar

Jože Bregar

Mnogi domačini so imeli že vsa leta pomisleke, ali navožen material ni ekološko sporen in zdravju škodljiv, a odgovorni so zagotavljali, da je vse v redu in se dela v skladu z zakonodajo. Ekologi domačini, zbrani v šentjernejski odbor Dolenjskega okoljskega društva (DOD), regionalno okoljsko organizacijo, pa niso odnehali. S Kostakom, ki je izvajalec del, so se dogovorili za sondiranje. 31. julija ga je izvedel Nacionalni inštitut za zdravje, in sicer na štirih mestih gramoznice. Analiza je pokazala prekoračeno vsebnost nekaterih težkih kovin: za nikelj osemkrat, za krom in barij dvakrat.

Kot pravi predsednik šentjernejskega odbora DOD Jože Bregar, so rezultati zaskrbljujoči, saj so prekoračene vrednosti naštetih snovi zdravju škodljive. V kolikšni meri, bo povedala neodvisna okoljevarstvena organizacija, ki bo ocenila analizo in jo bo plačala občina, ravno tako preverjanje radioaktivnosti.

Z novo občinsko oblastjo regijsko društvo odlično sodeluje, pravijo, ravno tako tečejo konstruktivni pogovori s Kostakom, ki je izvajalec sanacije gramoznice, in Vipap Vidmom Krško - njihove odzive si preberite v aktualni številki Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentarji (13)

16.11.2015OceniAnton 
To je kar lep rezultat za zgoraj omenjeno organizacijo, da ta ogled naredijo vse pristojne inštitucije v RS in izdajo svoje poročilo o analizah pridobljenih na onesnaženem območju te gramoznice. V naši regiji so bila do zdaj onesnaženja tabu tema, razen v krčmah kjer so ponavadi vsi heroji a ko je treba z besedo na dan ni več nikogar. Čeprav gospoda na sliki ne poznam je vreden pohvale, da ima j... in to skupaj z ostalimi člani predstavi medijem. Naj bo to opomin za vse packe, ki to počnejo in odlagajo v naravo. Kot berem medije so nekateri starejši bloki na nasutju el.pepela kjer prihaja do večjih obolenj raka. V DOD baje nimajo samo ta ampak so nos vtaknili še v korporacijo, ki se ima za najbolj čisto a verjetno dokler jim kdo ne pogleda v čreva ! Bravo fantje le tako naprej !!!
16.11.2015Ocenimartin 
To je nekaj dobrega za družbo.
17.11.2015Ocenitone 
Kot je slišati so zakomplicirali na HE Brežice akumulacijsko jezero, ker niso dobro opravili predhodnih preiskav tal kjer je bil nekdo zelo površen.Lahko se tam barka zaustavi, nič se ne ve!!
17.11.2015OceniVseved 
Da na akumulacijskem jezeru so zaspale državne inštitucije geološke preiskave niso zajele Raceland, ki je kot otok bodočega jezera. ROVO-DOD so okoljevarstvena organizacija, ki sprožila pri državnih organih to anomalijo, ki je lahko usodna za segment zaščite podvodnega življa. Ne vemo kje so oni prišli do informacij a zgleda, da imajo široko mrežo informatorjev. Če se pristojni ne bodo pogovarjali se jim res lahko vsa dela ustavijo, da rešijo v miru situacijo. Upajmo v dogovor..
18.11.2015 1 (1) (0)Oceninarava 
Pri nas v RS je pomemben prvo denar potem okolje. Takšne organizacije naletijo na številne ovire birokratov, ki so že dobili nekaj za jesti. In potem je vse narobe, ko mediji prinesejo takšno zgodbo na površje.
19.11.2015Ocenires je 
Naj si inšpektorji za okolje malo zamislijo, kaj so hodili tam gledat in kaj so videli;nič!!!!!!
22.11.2015 1 (1) (0)OceniPatriot 
Sedaj so vrsti rešitve, vsak bo nekaj prispeval. Bravo DOD oz, ROVO dobro ste jih, vsaka čast. 4 leta so reševali ta problem.
26.11.2015Ocenitone 
Tam je življenjsko, da se zdaj nekaj naredi lahko tudi park.
28.11.2015 1 (1) (0)OceniŠetjernejc 
Žalostno je, da mora ena okoljska organizacija pridet v Šentjernej, da po 5 letih svinjanja narave v naši občini naredi red. In glej ga ti zlomka, kako so se vsi ti odgovorni zavili v molk in potuhnili, tudi kontra komentarjev se ne upajo pisati! Zakajjjjjjjj!
29.11.2015Ocenipepel 
odgovorni za to svinjarijo so se potuhnili, menim da ne za dolgo, kajti DOD razpolaga z vsemi papirji, kateri bodo razkrili kdo je glavni krivec za to svinjarijo, kdo je kaj podpisal, kdo je dal dovoljenje itd., imam občutek da bo imel nekdo veliko dela, da bo ta navožen odvečen pepel odpeljal tja od koder je prišel - res v prejšnjih mandatih so delali z naravo kot prasica z mehom sam da se nekaj zapolne pa ni pomembno ali je zdravo za okolje ali ne ... katastrofa, pričakujem da bo vse vpletene v to šlamparijo doletela zaslužena kazen

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava