kočevsko-ribniško

Odprtje 3. Festivala lesa z dr. Pohlevnom in razstavo Čar lesa

22.11.2015 | 10:10 | M. K.

dr. Franc Pohleven in Mojca Delač (Foto: Festival lesa)

dr. Franc Pohleven in Mojca Delač (Foto: Festival lesa)

Pogovor na klopi Kočevarka, zmagovalnem predlogu lanskega oblikovalskega natečaja

Pogovor na klopi Kočevarka, zmagovalnem predlogu lanskega oblikovalskega natečaja

Festival lesa 2015

Festival lesa 2015

Kočevje - Festival lesa, ki letos poteka pod geslom »Les je več«, so v Pokrajinskem muzeju Kočevje skupaj z razstavo Čar lesa, katere namen je predstaviti različne možnosti uporabe lesa, slovesno odprli v petek. Festival in razstavo so odprli župan Občine Kočevje, dr. Vladimir Prebilič, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje, Meta Kamšek in dr. Franc Pohleven, idejni avtor prireditve Čar lesa.

Kot sporočajo organizatorji, je na otvoritvi dr. Franc Pohleven v pogovoru z Mojco Delač gostom slikovito orisal pomen lesa, njegovo vsestransko uporabo, koristi in pomembnost za vse nas. Med drugim je izpostavil, da bi morali v Sloveniji v naslednjem desetletju, glede na naravne danosti, povečati letno porabo izdelkov iz lesa na prebivalca na vsaj en kubični meter (trenutna raba je pod 0,26 m3/prebivalca). V Avstriji so si denimo zadali cilj, da do leta 2020 dosežejo porabo na prebivalca 1,2 m3, pa čeprav imajo manj razpoložljive lesne surovine na prebivalca kot v Sloveniji.

Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje ter idejna vodja Festivala lesa je ob otvoritvi izpostavila: »Pred tremi leti je festival nastal z namenom, da promovira srednješolske poklice v lesarstvu. Po koncu drugega leta se je izkazalo, da se tudi po zaslugi festivala začenja utrjevati zavedanje o lesu kot dragoceni, a ne več tako samoumevni surovini, ki je po dolgem zatišju postala tudi v Sloveniji zaželena surovina. Obseg se je širil in tako na 3. Festivalu lesa z veseljem predstavljamo kar 25 različnih dogodkov«.

25. novembra organizatorji vabijo na dva od osrednjih dogodkov festivala. Ob 17. uri na okrogli mizi o aktualnih dogajanjih na področju lesarstva gostujejo Jože Prikeržnik, v. d. direktor Direktorata za lesarstvo, g. Miha Marenče, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Primož Oven, vodja katedre za kemijo lesa na Biotehniški fakulteti in dr. Igor Mihelič, vodja projekta Lesni centri Dolenjske. Po okrogli mizi, po 19. uri, bo potekala slavnostna podelitev oblikovalskih nagrad v okviru natečaja »Prastol«, kjer bodo razkrili najboljše predloge in izdelane prototipe. Zmagovalni predlogi, ki jih je izbrala strokovna komisija so »chAir« avtorja Noela Flanneryja iz Irske, »Frame chair« avtorice Tadeje Vidoni, »Gozdni sadež« avtorice Mete Mencinger in »ČOK« avtorice Natalije Otoničar.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava