dolenjska

Prihodkov in odhodkov bo manj

25.11.2015 | 18:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Za govornico Albin Kregar.

Za govornico Albin Kregar.

Šmarješke Toplice - Na včerajšnji seji občinskega sveta je svetnike najprej nagovoril v.d. direktorja podjetja Cerod Albin Kregar in jih seznanil z vsem dogajanjem v zvezi z regijskim centrom za ravnanje z odpadki Dolenjske, zakaj je bil Cerod 2 ustavljen in kakšni so načrti za naprej. Svetnike je najbolj zanimalo, kako bo s ceno za smeti po 1. januarju prihodnje leto, na kar pa nihče ne ve odgovora, verjetno pa bo cena višja. 18. decembra je napovedan sestanek Sveta županov in takrat bo znanega kaj več.

Prihodkov in odhodkov bo manj

Na seji so svetniki soglasno in brez večjih razprav sprejeli proračun za leto 2016 v prvem branju. Kot sta povedali županja Bernardka Krnc in finančnica na občini Damjana Stopar, bo manj tako prihodkov kot odhodkov v primerjavi z iztekajočim se letom, na kar vplivajo tako nižja povprečnina, ki jo je država že določila, kot manj sredstev z državnega in evropskega nivoja. Prihodki so predvideni v višini skoraj 2 milijona 749 tisoč evrov, odhodki pa bodo znašali skoraj 3 milijone 590 tisoč evrov. Odplačilo glavnice kredita je predvideno v višini skoraj 157 tisoč evrov - gre za čistilno napravo v Šmarjeških Toplicah in izgradnjo vrtca v Šmarjeti.

Poleg zagotavljanja zakonskih obveznosti in že začetih investicij občina v prihodnje leto med pomembnejše projekte uvršča rušitev obstoječe in izgradnje nove mrliške vežice v Šmarjeti ter ureditev parkirišč, sofinanciranje ceste Šmarjeta - Šmarješke Toplice (hodnik za pešce z javno razsvetljavo, kolesarska pot, kanalizacija), gradnja in investicijsko vzdrževanje parkirišč v Beli Cerkvi, sofinanciranje mehansko biološke obdelave odpadkov v regijskem centru za ravnanje z odpadki Dolenjske, projekt Hidravlične izboljšave in nadgradnja sistema pitne vode na območju Dolenjske.

Prihodkov in odhodkov bo manj

Županja Bernardka Krnc je svetnike ob koncu seje seznanila z aktivnostmi slovenskih občin v zvezi z nizkim določilom povprečnine za občine, »ki se iz leta v leto niža, na kar tudi mi ne pristajamo. To pomeni dodatno siromašenje občanov,« je povedala. Svetniki so nato soglasno sprejeli kar nekaj sklepov, s katerimi so zavrnili povprečnino v višini 522 evrov, ki jo je za leti 2016 in 2017 določila država, predlagajo zagotovitev višine povprečnine 536 evrov na prebivalca, da se v letu 2017 zagotovi del sredstev za sofinanciranje investicij občin v višini 4 odstotke skupne primerne porabe občin, itd. Verjetno bodo tako storile tudi druge občine in se enotno uprle takšni politiki države, ki občinam na eni strani nalaga vedno več nalog in obveznosti, jemlje pa jim denar.

Podrobneje o povprečnini poročamo tudi v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (7)

SMARJETA- 001
SMARJETA- 002
SMARJETA- 003
SMARJETA- 004
SMARJETA- 005
SMARJETA- 006
SMARJETA- 007

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava