posavje

Odprt prizidek Fakultete za energetiko

20.12.2015 | 11:00 | M. K.

Odprt prizidek Fakultete za energetiko
Odprt prizidek Fakultete za energetiko

Krško - Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru s sedežem v Krškem je bogatejša za novo raziskovalno infrastrukturo, ki bo, kot sporočajo iz ustanove, omogočala zaključeno in celovito znanstveno raziskovalno delo na področju energetike. Na petkovi slovesnosti v prostorih Inštituta za energetiko so namreč odprli prizidek k obstoječim prostorom Inštituta v poslovni coni Vrbina.

Nove prostore so slovesno odprli dekan Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru izr. prof. dr. Bojan Štumberger, rektor Univerze v Mariboru red. prof. dr. Igor Tičar, direktorica občinske uprave Občine Krško Melita Čopar ter predsednik uprave družbe Kostak d.d. Miljenko Muha.

Izgradnja prizidka je del projekta »Inštitut za energetiko FE UM – 2. faza«, v okviru katerega je fakulteta poleg dodatnih prostorov ter spremljajočih objektov pridobila predvsem potrebno raziskovalno opremo. V prostorih Inštituta za energetiko bodo tako zagotovljeni pogoji za delovanje laboratorijev fakultete za aero in hidro energetske tehnologije, za virtualni inženiring CADER, aplikativno elektrotehniko, energetske pretvorbe, energetski management in inženiring, ekologijo in varstvo okolja, za električne stroje in pogone, za jedrsko energetiko ter za termomehaniko, termoenergetiko in nanotehnologije.

Z izgradnjo prizidka je krška fakulteta pridobila dodatnih 127 m2 neto površin, kar z obstoječimi prostori Inštituta za energetiko zagotavlja skupnih 628 m2 neto površin za njene znanstveno-raziskovalne potrebe.

S fakultete so še sporočili, da je bila okviru projekta »Inštitut za energetiko FE UM – 2. faza« dobavljena raziskovalna infrastruktura: merilna proga za razvoj aero in hidro energetskih tehnologij, sistemi za proizvodnjo toplote in opravljanje raziskav na področju termomehanike in termoenergetike, aplikativna oprema za razvoj senzorjev za detektiranje sevanj, oprema za razvoj električnih vozil in plovil, oprema za razvoj samozadostnih in pametnih električnih omrežij, sistemi za izrabo obnovljivih virov, oprema za razvoj aplikacij v energetiki ipd.

Skupna vrednost projekta je 5,2 milijona evrov, od tega več kot 4 milijone za raziskovalno opremo. Projekt je financiran iz evropskih sredstev v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 85% ter s soudeležbo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v višini 15%.

‹ nazaj

Galerija (5)

OgledOpremeRektor
Prizidek
PVmoduli
RezanjeTraku
Udelezenci

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava