dolenjska

Prvi korak do mirnske obvoznice

3.2.2016 | 14:05 | J. S.

Mirnski občinski svet je včeraj med drugim potrdil OPPN za t. i. mirnsko obvoznico ter za 22 odst. znižal komunalni prispevek v Poslovno-industrijski coni. (Foto: J. S.)

Mirnski občinski svet je včeraj med drugim potrdil OPPN za t. i. mirnsko obvoznico ter za 22 odst. znižal komunalni prispevek v Poslovno-industrijski coni. (Foto: J. S.)

Župan Dušan Skerbiš

Župan Dušan Skerbiš

Zgodovinski prvi korak do mirnske obvoznice so na koncu pospremili s penino.

Zgodovinski prvi korak do mirnske obvoznice so na koncu pospremili s penino.

Mirna - Na Mirni si že vse od 60. let prejšnjega stoletja prizadevajo za gradnjo prepotrebne obvoznice, ki so jo sicer pred časom preimenovali v prestavitev regionalne ceste Trebnje–Mokronog. Po več kot 50 letih prizadevanj so sinoči naredili prvi korak, ko so občinski svetniki in svetnica potrdili predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu (OPPN) za omenjeno prometnico. Zgodovinski korak so pospremili s penino.

S sprejetjem OPPN-ja so postavili temelje za skladen in trajnostni dolgoročni prometni razvoj občin ter širše regije, saj bo nova cesta rešila tudi problem ozkega grla na Mirni, sprejeti dokument pa bo podlaga za izvedbeni del projekta, ki bo v prostor umestil sodobno državno cesto. »Vsekakor bo zdaj potrebno veliko dogovarjanja, aktivnosti in usklajenega nastopa do državnih ustanov in vlade ter do tistih, ki načrtujejo državna sredstva za investicije,« o nadaljnjih korakih pravi župan Dušan Skerbiš.

Mirnski občinski svet je včeraj sprejel še eno pomembno odločitev, in sicer je znižal višino komunalnega prispevka za gradnjo na območju tukajšnje Poslovno-industrijske cone za približno 22 odstotkov. Na ta način še naprej spodbujajo investicije v coni, kjer kvadratni meter komunalno opremljenega zemljišča stane 28 evrov, občina ima trenutno v svoji lasti še okrog 10.000 kvadratnih metrov zemljišča.

»V Poslovno-industrijski coni smo pridobili tri investitorje, ki bi želeli čim prej zgraditi svoje objekte, zato je občinski svet prisluhnil njihovim željam, da se komunalni prispevek ustrezno zmanjša in na ta način omogoči čim hitrejšo realizacijo projekta,« pojasnjuje župan in poudarja, da bo dolgoročno občina z omenjenim ukrepom tudi pridobila, predvsem iz naslova nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč oziroma davka od premoženja, občanom pa se obetajo nove zaposlitve. »Mi vsekakor pričakujemo, da bo to spodbuden kazalnik tudi za tiste, ki bi še želeli priti na Mirno in pri nas investirati, kajti investitorjem smo že omogočili ugodnejši nakup zemljišča, zdaj pa zmanjšujemo še komunalni prispevek, s čimer bomo zanesljivo pridobili še kakšnega interesenta, ki bo svoj priložnost prepoznal na Mirni,« dodaja župan.

Občinski svet je včeraj potrdil letne programe socialnega in zdravstvenega varstva, športa, kulture ter dejavnosti za otroke in mlade v Občini Mirna, ki so podlaga za pripravo javnih razpisov. Ti bodo predvidoma objavljeni do konca februarja, skupaj bo na voljo 78.550 evrov, kar je enako kot lani, in sicer bodo za sofinanciranje programov na področju socialnega in zdravstvenega varstva namenili 13.000 evrov, na področju športa 36.350 evrov, na področju kulture 24.700 evrov ter za otroške in mladinske dejavnosti 4.500 evrov.

Na včerajšnji 8. redni seji je občinski svet tudi razveljavil odlok o koncesiji za izvajanje lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo iz kotlovnice na lesno biomaso in tako omogočili zainteresirani družbi Halo Pesek, da zgradi kotlovnico na lesno biomaso in toploto ponudi kot tržno dejavnost, saj se na razpis za koncesijo ni prijavil nihče od ponudnikov, ki so sodelovali v fazi strokovnega dialoga.

Občinski svetniki in svetnica pa so se včeraj med drugim seznanili še z idejno zasnovo projekta Ureditev centra Mirne, ki sta jo pripravila mlada arhitekta Matija Drčar in Teja Zakrajšek.

Zvočni zapisi

Tanja Šinkovec o nižjem komunalnem prispevku v PIC Mirna

‹ nazaj

Galerija (11)

Seja Mirna 001
Seja Mirna 002
Seja Mirna 003
Seja Mirna 004
Seja Mirna 005
Seja Mirna 006
Seja Mirna 007
Seja Mirna 008
Seja Mirna 009
Seja Mirna 010
Seja Mirna 011

Komentarji (1)

24.3.2017Ocenimarjan 
Lepo napreduje iz smeri Trebnjega do Mirne. Kaj pa Sevniška občina tam se v ceste katastrofalno nič ne ulaga?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava