dolenjska

Na sestanek zaradi smradu so se odzvale le tri občine

10.2.2016 | 09:55 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na sestanek zaradi smradu so se odzvale le tri občine

Leskovec pri Velikih Brusnicah - Dolenjsko okoljsko društvo - Regionalna okoljevarstvena organizacija (ROVO) in Civilna iniciativa za čisto okolje in zdravo življenje (ČOZŽ) Dolenje Mokro Polje sta včeraj popoldne sklicala sestanek na deponiji Leskovec. Glavni razlog je seveda smrad, ki vse bolj moti življenje šentjernejskih občanov v bližnjih vaseh ob Cerodu (centru za ravnanje z odpadki), nemalokrat celo v Šentjerneju, pravijo. Kljub nekajletnemu opozarjanju se ne zgodi nič, težave ostajajo.

Na sestanek zaradi smradu so se odzvale le tri občine
Na sestanek zaradi smradu so se odzvale le tri občine

Organizatorja sta na srečanje povabila župane oz. predstavnike 15 občin lastnic CeRODA, Agencijo RS za okolje, Inšpektorat za okolje in prostor, pristojno ministrstvo, Zavod za okolje in prostor Novo mesto ter predstavnike Krajevne skupnosti Brusnice in seveda vodstvo Ceroda.

Odziv je bil slab, saj so se od vseh družbenic odzvali le iz Občine Šentjernej (župan Radko Luzar in direktor občinske uprave Samo Hudoklin), Občine Šmarješke Toplice (podžupan Sandi Durič) ter Občine Metlika (župan Darko Zevnik). Kot je bilo slišati, dokler ne smrdi pri njih, v njihovih občinah, to očitno ne zanima nikogar. Prišel je tudi Andrej Hudoklin iz Zavoda za varstvo narave, organizatorji pa so pogrešali koga s strani ARSA, inšpekcijskih služb, ravno tako so bili razočarani, da ni Mestna občina Novo mesto kot največja lastnica Ceroda poslala vsaj kakega predstavnika, če že župan ni utegnil.

Na sestanek zaradi smradu so se odzvale le tri občine

Zbrani so si najprej ogledali stanje na terenu, odlagališče odpadkov ter čistilno napravo, vodja CI Zdenko Antončič je ponovil glavne očitke Cerodu ter izpostavil, da je nedelovanje odgovornih organov med ljudmi povzročilo veliko nezaupanja, da imajo vsega dovolj in da jim ne bo problem znova zbrati podpise v podporo za boj proti onesnaženemu okolju, v katerem jim ni več živeti. Direktor Ceroda Albin Kregar je menil, da bodo tako sklicani sestanki težko pripomogli k reševanju težav, zanikal je mnoge očitke ter poudaril, da se trudijo kaj narediti. Marko Likon, ki mesečno vrši nadzor na deponiji, je povedal, da se je zaradi smradu že marsikaj ukrepalo in izboljšalo, kontrola smeti se vrši v skladu z načrtom, kot ga ima večina smetišč v Sloveniji.

Nekaj krajanov iz KS Brusnice in iz šentjernejske občine je poudarilo, da je smrad zadnja tri leta res hujši in da bodo vztrajali, da se kaj spremeni, poudarili pa so tudi, da so njihove nepremičnine prav zaradi smradu vredne od 30 do 50 odstotkov manj, oz. zanje sploh ni kupcev.

Več v tiskani izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Galerija (22)

SMRAD- 001
SMRAD- 002
SMRAD- 003
SMRAD- 004
SMRAD- 005
SMRAD- 006
SMRAD- 007
SMRAD- 008
SMRAD- 009
SMRAD- 010
SMRAD- 011
SMRAD- 012
SMRAD- 013
SMRAD- 014
SMRAD- 015
SMRAD- 016
SMRAD- 017
SMRAD- 018
SMRAD- 019
SMRAD- 020
SMRAD- 021
SMRAD- 022

Komentarji (11)

10.2.2016Ocenismrad 
N Cerodu se trudijo, smrdi pa vedno bolj....
11.2.2016OceniBRUSNIČAN 
OH. Sedaj pa bo. Strokovnjaki iz Mokrega polja pa bodo rešili cerod. Skrijte se raje DOMA. Ne mora električar se ukvarjat z ekologijo. Naj se enkrat zavedajo da to lahko rešuje le stroka in ne želja posameznika po nečem. Res pa je da nam smrdi. amak kaj čmo. tukaj je locirana deponija, saj tako je država zahtevala in tudi dosegla. Eh. Kaj se pa MEŠA po slikah vaš vsestranski šentjernejčan Bregar.. Vse je že PROBAL pa mu ni ratalo. Kaj bi bil sedaj rat še direktor smetišča. Dajte ga odstrant. Vedie pa eno. Mehanik naj opravlja svoja posla, električar svoja, zdravnik svoja, tisti ki so pa na smetišču pa svoja dela ozirama naj stroka naredi vse, da na smetišču ne bo smdelo. Tisti ko so na sliki tega zaradi neiskušenosti ne bodo naredili.
11.2.2016Ocenismrad 
@brusničan - da bog dao da bi crku u smradu
11.2.2016Oceniobčan 
Ne morem verjet, da ostajajo oblasti še vedno tako pasivne, čeprav okoljskemu prebivalstvu vedno bolj smrdi iz smetišča. Najlažje se je delati, da problema ni in naj se mali človek obriše pod nosom. Žal smrdi vse močneje, skbi pa me ne le zame, pač pa tudi za moje otroke v kakašnem okolju bodo živeli. Sram me je koga povabiti na obisk, saj vsak komentira smrad, poleti ne morem prezračiti ponoči ko se shladi, saj smrd spustim v hišo, zelenjava verjamem da na vrtu ni najbolj neoporečna, sprehod ne pride v poštev,...Vprašanje kaj bo čez 10 let- ali bomo regija s povečanimi rakavimi obolenji? Vse to slili človeka k prodaji edinega doma, ki pa ga ironično ni mogoče prodati, saj si nihče ne želi v smrad. Kapa dol tistim, ki se borijo za boljši jutri!!!
11.2.2016Ocenigorjanski škrat  
rešitve obstajajo , so bile ponujene - pa vendar reštve nebo (izvajalci niso naučeni višat ceno za provizije ) , dokler vodstvu ne padejo dodatne provizijske enote **
12.2.2016Ocenikr en 
Vse je jasno, ko pogledaš SUPERVIZOR transakcij denarja in vidiš, da denar "odteka" vsem, le tistim ne, ki se poklicno ukvarjajo s tem, da bi morda stanje premaknili na boljše...žalostno. Samo SALOMON, ki se ukvarja z izdajanjem revij je prejel več kot milijon EUR, KS Brusnice tudi zavidljivih 220.000€, pa še kredite je treba vračat v višini 690.000€, družbenike-občine izplačat...preostanek gre za posredovanje delovne sile, veterinarstvo, računalniške storitve, itd. Vse si lahko pogledate na SUPERVIZOR (http://supervizor.kpk-rs.si/organ/66262399/?page=1). Ni čudno, da se ne premakne na boljše...
12.2.2016OceniVseved 
A ni bil ta Salamon v prvi aferi med glavnimi, CI je kar njihov vodja predstavil delovanje CEROD-a kot, da Cerod nima svojega strokovnjaka g. Kregarja. Da v CEROD-u bolj smrdi v dejanskem stanju poslovanja kot v zraku, dokazuje neudeležba Novomeškega župana z cel kup izgovorov saj težko obuje škornje, ki mu ne pašejo!
13.2.2016 1 (1) (0)Oceniekolog 
Ta okoljevarstvena organizacija ROVO vrta v vse njihove pore, tudi v kriminalne, zgleda uspešno saj se nekateri župančki ograjujejo, da kdaj bili obveščeni na svetu lastnikov CEROD-a, tudi Posavci pravijo, da nič niso vedeli o temi, ki sega 3 leta nazaj,ki so jo menda sedaj obravnali na sestanku v CEROD-u. To dokazuje, da Posavci niso bili nedolžne ovčke, škoda, da se je mestni skril v *mišjo luknjo* od strahu saj je verjetno tudi njegov piskršček nekaj temu doprinesel ! Le tako naprej, da bodo ljudje pridejo do svojega to je čiste narave !
14.2.2016 1 (1) (0)OceniNekoč in danes 
Pred dvema letoma je Macedoni vesel vse, imel je odgovore na vsa vprašanja. Danes je poniknil. Ni odgovorov, ni ukrepanja, nič se ne da narediti. Ja, veliki, veliko preveliki, so županovi škornji.
15.2.2016 1 (1) (0)OceniJANEZ 
Vprašanje je, če se je ta gospod sploh sposoben pogovarjati, ko je bil svetnik je samo kalkuliral, Kregar je samo njegova lutka, ki še enkrat dobil podaljšano in tako naprej

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava