gospodarstvo

Renault lani z 48-odstotno rastjo dobička

12.2.2016 | 18:15 | B. Dušič Gornik

Iz Revozove proizvodnje, februar 2016 (Foto: BDG)

Iz Revozove proizvodnje, februar 2016 (Foto: BDG)

Pariz, Novo mesto - Iz Skupine Renault, evropskega proizvajalca avtomobilov, ki je tudi 100-odstotni lastnik novomeškega Revoza, so danes sredi dneva sporočili, da so lani imeli občutno rast dobička, za kar so zaslužni predvsem novi modeli avtomobilov in dobra prodaja na evropskem trgu. Tako se je čisti dobiček skupine povečal za 48 odstotka in znaša 2,960 milijarde evrov. Poslovni prihodki skupine so bili višji za dobro desetino in znašajo 45,3 milijarde evrov. Prispevek povezanih podjetij ob upoštevanju negativnega izida podjetja AvtoVAZ znaša 1.371 milijonov evrov.

Iz Revozove proizvodnje, februar 2016 (Foto: BDG)

Iz Revozove proizvodnje, februar 2016 (Foto: BDG)

Posebej so poudarili, da so 5-odst. maržo iz osnovne dejavnosti dosegli že v letu 2015. V lanskem letu je število registracij Renaultovih vozil poraslo za 3,3 odst. na 2,8 milijona. Skupina je iz osnovne dejavnosti nabrala skupaj 2,3 milijarde evrov marže oz. za 44 odst. več, s čimer ta marža dosega že 5,1 odst. poslovnih prihodkov (v letu 2014 3,9 odst.). Marža iz avtomobilske dejavnosti je višja za 74,4 odst.

Kot še sporočajo iz Renaulta, so zaznali pozitiven učinek cen, saj je povišanje cen v razvijajočih se državah ublažilo negativni učinek znižanja valut. Za letos v Renaultu napovedujejo vnovično rast prodaje.

V družbi so predlagali tudi višjo dividendo, in sicer 2,4 evra na delnico (leto prej 1,9 evra na delnico).

Charlos Ghosn (Foto: B. B., arhiv DL)

Charlos Ghosn (Foto: B. B., arhiv DL)

Novomeški Revoz kot edina Renaultova tovarna za celotno evropsko tržišče izdeluje novi renault twingo (twingo III) in od sredine septembra 2014 v okviru partnerstva med Zvezo Renault Nissan in Daimlerjem tudi štirisedežni smart (smart forfour) za svetovno tržišče. Vodstvo tovarne je pred kratkim sporočilo, da bodo tukajšnji poslovni rezultati znani konec februarja, po objavi rezultatov skupine Renault.

»Rezultati za leto 2015 kažejo odločno uresničevanje ciljev našega načrta “Drive the Change”. Zavzetost vseh zaposlenih in uspeh naših modelov so pripomogli k hitrejšem doseganju ciljne marže iz osnovne dejavnosti, kot smo predvideli. Sedaj moramo izpolniti cilj glede poslovnih prihodkov ter pri tem ohraniti raven marže, višjo od 5 odst.," je izjavil Carlos Ghosn, predsednik in generalni direktor Renaulta.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava