avto moto

Odločitev je padla: politika še kar pred stroko

12.4.2016 | 08:25 | Mitja Pungarčič/Mediamark

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Krško, Ljubljana - Odločitev, kdo bo dobil povabilo in kdo bo prva in druga rezerva na prvi dirki serije Speedway Gand Prix, ki jo bo gostilo Krško 29. in 30. aprila, je znana. Po odločitvi komisije je štartna številka 16 pripadla članu AMD Krško Denisu Štojsu. Štartna številka 17 in s tem prva rezerva bo Nick Škorja, član AMTK Ljubljana, štartna številka 18 pa bo šla na motor in hrbet še drugemu vozniku AMD Krško Maticu Ivačiču. Tak izbor je bil s strani AMZS poslan na FIM oz. BSI v potrditev.

Brez mesta na SGP je tako pri izboru komisije ostal dvakratni mladinski državni prvak Žiga Kovačič. Na podlagi govoric o dvodnevnem prepiru članov komisije smo včeraj ob takrat še neuradni informaciji poklicali selektorja Francija Kalina, ki je potrdil pristnost informacije. Na naše vprašanje, ali je bil pri izboru samostojen in suveren, je odgovoril, da ni. Ni nam želel povedati, kakšen je bil njegov izbor, hkrati pa je izrazil željo, da o tem ne poročamo, ker si želi, da se to reši za zaprtimi vrati. Na selektorjevo nesrečo nismo PR služba pristojne komisije ali katerega koli društva, zato lahko o tem, da se nekaj ne dela prav in mimo stroke, tudi neobremenjeno in brez zadržkov poročamo.

Torej spomnimo, da so februarja sprejeli odločitev, da -v kolikor vpisnino v FIM koledar pokrije AMZS- o povabilu in steznih rezervah odloča pristojna panožna komisija pri AMZS Šport. Le ta je za izbor pooblastila prav selektorja Kalina, potem pa njegove predloge zaradi parcialnih interesov določenih članov komisije zavrnila in lobirala ter na koncu postavila svoje. Selektor Kalin je očitno nad dogajanjem in neupoštevanjem stroke upravičeno nezadovoljen.

Včeraj smo na precej nenavaden način sicer dobili povabilo na današnji reprezentančni trening, kjer nja bi razkrili to odločitev in razloge zanje. Vsekakor bomo imeli kar nekaj konkretnih vprašanj, tako za selektorja, kot tudi za prisotne člane panožne komisije pri AMZS šport.

Vsekakor bo očitno kot že nekajkrat v preteklosti tudi letos ostal slab priokus pri izboru ob dejstvu, da je bil nerazkrit selektorjev izbor drugačen od dejansko sprejetega, kot da bi po utečeni slovenski navadi svoje opravila neka politika, neupoštevajoč stroko.

Da speedway v Sloveniji preživlja krizno obdobje, je jasno že vsem. Da pa temu ni kriv le leta trajajoč finančni krč v državi, pa se počasi svita že marsikomu. Žal ni prvič, da pišemo o tem, kako se stroke v speedwayu v nekaterih situacijah že dolgo ne upošteva več. Žalostno je tudi dejstvo, da se vsak, ki doprinese in pomaga pri organizaciji dirk, vidi kot strokovnjak in poklicani za to, da negira odločitve ljudi, ki delo in vzgojo s tekmovalci dejansko opravljajo. In dokler ne bo drugače, bo število tekmovalcev in število resnične stroke upadalo.

‹ nazaj

Komentarji (8)

12.4.2016—   (1) (1)OceniMuri 
Eh ka Arnšk, naravni škodivc števika 1slovenskega in krškega spidveja Praznikov Milanček se je včer po krškem in sevnc na glas hvalu de mu je tole spet ratal drek zamesit..
12.4.2016Ocenigledalec 
Štojs in Škorja sta kar prava izbira. Namesto Ivačiča bi pa res lahko bil Kovačič
12.4.2016Ocenigogi007 
Mojega favorita žal ni več med nami zato sem na strani mladih voznikov mislim da si bolj zaslužijo dirkati na tako visoki ravni. Mislim da je vse navijače presenetilo da med to trojico ni mladega Kovačiča ki ima stvari na pravem mestu. Štojs pa tako ali tako kar je dlje od Ljubljane že ne gre več peljat ker se mu nesplača itd. Počasi mu tudi zmanjkuje izgovorov saj je na vsaki dirki bolan, zmatran,... itd.
12.4.2016Ocenigledalec 
gogi007, Štojs ni več tako mlad in si pomoje zasluži to priložnost. Pa tudi po kvaliteti je drugi vožnik Slovenije. Ostali mladi bodo še imeli priložnost, da se dokažejo. Na tej dirki se tak nebi noben proslavil niti nekih izkušenj si nebi nobeden nabral. Sej smo v preteklosti videli kaj so naši povabljenci naredili. Tudi Čonda lani. Glede tega je povsem vseeno kdo vozi ker nihče nima za burek v taki konkurenci
12.4.2016Ocenigledalec 
Tako kot sem rekel. Nobeden nima za burek na GP-ju in je povsem vseeno kdo vozi. Kaj je Omerzel delal skozi zimo mi ni jasno. Sem bil na prvi dirki v KK in ga je kar strahotno gledati. Čonda je imel priložnost pa je pogorel na celi črti. Škorja in Kovačič sta v vzponu in bosta še imela priliko za dokazovanje. Teh zgodb o Štojsu ne poznam. Nisem bil na treningu. Mi je pa zelo žal, da je dirka v LJ odpadla. Lažje bi po dveh dirkah govorili kdo je drugi voznik SLO
12.4.2016Ocenikorl 
politično kadrovanje v športu je le še en od dokazov, da smo leta 1991 zamenjali le fasado, notranjost pa je ostala enako gnila in pokvarjena, kot v komunizmu.
12.4.2016OceniPoznavalec 
Ne vem zakaj sandija vmešavate v to, saj je sam izjavil da odstopa od sgp in nekaterih dirk. Denis pa gor ali dol po rezultatu je takoj za žagarjom in si je zaslužil število 16, glede števila 18 pa ne vem razloga zakaj ivačič.
12.4.2016Oceninn 
Težko bit sedaj pameten, glede tega. Po rezultatih si je 16 zaslužil, Štojs, čeprav, bi glede na bilanco, bil zadovoljen tudi z št. 17, pa so mu pać dali da odpelje teh 20 krogov z elito, konkurenčen tako ne bo, pa četudi dobi kak štart, bo pa potem šlo vse mimo. Škorja si je morda zaslužil eno cifri, saj je mlad in prihaja, 18, bi pa morda res lahko imel Kovačič, Za Ivačiča je pač tole letos prehitro, da kar pride za rezervo v GP. Očitno je pač tako razmišljanje, naj pač poba nekaj zasluži, za "dežuranje" v boksih. Da je pa "politika" zraven stroke, pa tako ni v KK nič novega.....dokler bodo nekatere osebe tam prisotne. SIcer imajo neka zasluga, čeprav še tega ne bi bilo in tudi marsikatero dirko v tujini ne bi peljal, sam vse ima svoje meje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava