mladi dopisnik

Eko dan na OŠ dr. Jožeta Toporišiča

26.4.2016 | 14:20 | Larisa Gerjovič, 5. r., Urša Nakani in Maj Zorko, 6. r.,
Lucija Ogorevc in Veronika Kelher 8. r., Maša Radanovič, 9. r.,
OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova

Eko dan na OŠ dr. Jožeta Toporišiča
Eko dan na OŠ dr. Jožeta Toporišiča
Eko dan na OŠ dr. Jožeta Toporišiča

Dobova - V Osnovni šoli dr. Jožeta Toporišiča Dobova smo se odločili, da na svetovni dan Zemlje, 22. aprila, organiziramo Eko dan.

Učenci prvega in drugega razreda so za natečaj Ljubljanskih mlekarn izdelovali iz odpadne embalaže. V prvem razredu smo ustvarjali deklico Lučko in dečka Toma. Naredili smo jih tako, da smo na plastenke lepili papir, s postopkom, ki se imenuje kaširanje. Drugošolci smo ustvarjali sladoledne junake.

Učenci tretjega razreda smo tudi kaširali. Naš material je bila odpadna embalaža in druge odpadne stvari. Motiv, ki smo ga izdelovali, smo si lahko izbrali sami. Nekateri smo izdelovali živali: mačke, pse, žirafe, drugi pa robote, rakete… Med ustvarjanjem smo se zabavali.

Učenci četrtega razreda smo izdelovali fosile iz mivke in sanjske hiše.

Učenci petega razreda smo imeli naravoslovni dan na temo kompostiranja. Predstavnik s Komunale Brežice, Darko Ferlan, nam je predstavil, kako pravilno kompostiramo. Nato smo sami izdelali majhne kompostnike iz lesenih palčk. Pri delu smo morali biti zelo natančni. Za uspešno delo smo od predstavnikov Komunale dobili priznanja. Na koncu smo izdelali še tehtnice. Na ta način smo obeležili svetovni dan Zemlje.

Prvo uro smo v okolici šole pobirali smeti. Ni jih bilo veliko. To je dokaz, da znamo skrbeti za svoje okolje. Pred šolo smo posadili drevo kaki. Nato smo odšli v učilnico angleščine, kjer smo se razdelili v skupine in pobarvali vsak svoj tetrapak. Medtem ko smo čakali, da se lončki posušijo, smo odšli v bližnji gozd, kjer smo spoznavali gozd kot ekosistem in določali rastline. Gozd smo spoznavali z vsemi čutili. Veseli smo bili, da smo tudi malico pojedli v naravi. Ob vrnitvi smo pregledali delovne liste, dokončali pobarvane tetrapake, nato pa smo v njih nasuli zemljo in vanje posadili rastline, jih zalili ter zložili na okensko polico.

Imeli smo se lepo, saj smo se naučili nekaj novega o drevesih in o življenju v gozdu ter posadili nekaj mladih rastlin. Upam, da jih bomo pridno zalivali in da bodo krasila šolska okna.

V osmem razredu smo najprej poskrbeli za čisto okolje. Sprehodili smo se po okolici šole in pobirali smeti. Potem smo izdelali model pljuč. Izdelali smo ga iz plastenke, balonov in slamice. Po malici smo šivali. Vsak je od doma prinesel staro majico. Iz nje smo oblikovali nove izdelke po svoji domišljiji, peresnico, torbico… Nekateri so se odločili za prenovo stare majice. Spoznali smo, da lahko odpadne stvari znova uporabimo, ne pa da jih takoj zavržemo.

Dopoldne smo imeli na naravoslovnem dnevu posebno gostjo, Natalijo Kežman Jovanović, ki nam je predavala o biotehnologiji. Izvedeli smo veliko zanimivih in koristnih stvari. Predavanje se je navezovalo na živalsko industrijo in sicer na živali, ki jih imamo za hrano, in tiste, ki jih imamo za domače ljubljenčke. Ugotovili smo tudi, da je razlika med kravami za mleko (mlekaricami) in tistimi za meso velika. Najbolj razvita tehnologija za krave mlekarice je v Izraelu. Pri kokoših smo izvedeli, da so s pomočjo biotehnologije naredili vrsto, ki je skoraj brez perja in da so jajčni rumenjaki lahko tudi drugih barv. Pogovarjali smo se tudi o domačih živalih in rastlinah. Drugi del naravoslovnega dne je bil namenjen terenski vaji in s tem računanju Simpsonovega indeksa, ki pove, v kateri množici je večja pestrost (iskali smo različne rastlinske in živalske vrste). Terensko vajo smo izvajali na različnih mestih okoli šole.

‹ nazaj

Galerija (14)

EKO dan (1)
EKO dan (10)
EKO dan (11)
EKO dan (12)
EKO dan (13)
EKO dan (14)
EKO dan (2)
EKO dan (3)
EKO dan (4)
EKO dan (5)
EKO dan (6)
EKO dan (7)
EKO dan (8)
EKO dan (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava