posavje

"Kmalu se bomo spet borili za 8-urni delavnik"

1.5.2016 | 18:05 | B. B.

Mateja Gerečnik (Foto: B. B.)

Mateja Gerečnik (Foto: B. B.)

"Kmalu se bomo spet borili za 8-urni delavnik"
"Kmalu se bomo spet borili za 8-urni delavnik"
"Kmalu se bomo spet borili za 8-urni delavnik"
"Kmalu se bomo spet borili za 8-urni delavnik"

Lisca - "Delavstvo ni danes ne cenjeno ne dostojno plačano. Večini se zdi, da ima pravice le kapital, delavci pa le obveznosti. A pravice niso nekaj, kar bi bilo podarjeno. Prišle so z delavskim bojem, katerega simbol so dogodki v Chichagu pred 130 leti, ko je tekla kri. Takrat je po dolgoletnem tiraniji kapitala zavrelo, delavstvo pa se je združilo in povezalo.

Ni daleč trenutek, ko bomo tudi mi spet zahtevali uvedbo 8-urnega delavnika. Pritiski delodajalcev so ogromni. 'Delaj, dokler te potrebujem!' 'Naredi do konca!' Na žalost si podaljševanje delovnika vse pogosteje želijo tudi delavci. Na ta način si izboljšujejo tisto svoje klavrno izplačilo. Če so ure sploh izplačane. Če je plača sploh izplačana, saj nekateri hodijo le delat!

Pritiski na nižanje pravic delavcev so veliki. Največkrat gre za individualne pritiske, saj se pravicam prestrašen posameznik najlažje odpove. Posameznik je ranljiv, zato je združevanje toliko bolj pomembno in veliko dela je še pred nami. Pa ne zahtevamo veliko, le to, da bi s svojim delom lahko preživeli sebe, svojo družino in da bi morda lahko pomagali še komu. Danes posvetimo čas tistim, ki jih imamo radi, jutri pa je nov dan. Delu čast!"

Tako je na srečanju na Lisci govorila Mateja Gerečnik iz Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije, nekateri izmed maloštevilnih obiskovalcev, kakih 200 se jih je v meglenem in deževnem dopoldnevu zbralo na tem posavskem vrhu, pa so ob njenem zadnjem stavku, "Delu čast" bolj zase in iz navade kot iz neke resne revolucionarne zagnanosti zašepetalo še tisti star dodatek "In oblast!"

To je sicer pri Tončkovem domu zastopal sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je dejal, da je praznik dela priložnost za razmislek o pravičnih razmerjih, tako tistih, ki se tičejo delavskih pravic kot onih, ki se dotikajo davčnih oaz ali sanacije bank.

Nekako nepravično je bilo tudi vreme, tako tisto 26. aprila, ko je zmrzal odnesla dobršen del letine, kot današnje. Na Lisci tako klavrne prvomajske podobe ne pomnijo niti tisti, ki se tu zbirajo že vrsto let. Sicer pa je tudi tokrat zaigrala sevniška godba, zapel je kvartet Plus, recitirala je Lučka Černelič, program pa sta povezovala Ivica Sotelšek in Marjan Urbanč.  Po uradnem delu so zaigrali Fantje izpod Lisce.

‹ nazaj

Galerija (20)

lisca 01
lisca 02
lisca 03
lisca 04
lisca 05
lisca 06
lisca 07
lisca 08
lisca 09
lisca 10
lisca 11
lisca 12
lisca 13
lisca 14
lisca 15
lisca 16
lisca 17
lisca 18
lisca 19
lisca 20

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava