avto moto

Jutri speedway v Ljubljani in Varšavi

13.5.2016 | 09:20 | Mitja Pungarčič/Mediamark

Žiga Kovačič in Nick Škorja

Žiga Kovačič in Nick Škorja

Krško - Jutri se bosta odvili odmevni mednarodni dirki v speedwayu. Prva in za ljubitelje speedwaya zanimiva dirka s pričetkom ob 15. uri bo na stadionu Ilirija v Ljubljani, kjer se bosta za napredovanje v finale mladinskega evropskega prvenstva do 21 let pomerila domači voznik AMTK Ljubljana, sicer Laščan, Nick Škorja in dvakratni mladinski državni prvak Žiga Kovačič (KST). Druga dirka dneva za ljubitelje peščenih ovalov pa bo v poljskem glavnem mestu Varšava, kjer se bodo najboljši vozniki sveta pomerili na drugi dirki sezone prestižne serije Speedway Grand Prix.

Na stadion Ilirija v Zgornji Šiški bosta v konkurenci šestnajstih voznikov slovenska mladca Kovačič in Škorja poskušala unovčiti prednost domačega terena in se prebiti v finale mladinskega evropskega prvenstva. To je do sedaj uspelo le Mateju Žagarju in Aleksandru Čondi, takrat še v konkurenci do 19 let. Prva sezona evropskega mladinskega prvenstva se je odvila leta 1998 s finalom v Krškem. Žagar je v tej mladinski konkurenci presenetil in opozoril nase vso svetovno javnost leta 2002, ko je tudi postal mladinski evropski prvak, Čonda pa je leta 2009, ko je prvenstvo na stari celini dobilo tisti pravi zagon, z uvrstitvijo v finale in osvojitvijo enajstega mesta takrat veljal za Žagarjevega naslednika.

Ali lahko Kovačič in Škorja stopita po poti Žagarja in Čonde in se uvrstita v finale, bomo izvedeli že to soboto. Upajmo, da se bo vreme v Ljubljani usmililo organizatorja in bodo dirko v regularnih pogojih lahko pospravili pod streho.

Prav tako pa bomo poročali z druge dirke serije SGP , ki se bo odvila na Narodnem stadionu v Varšavi, ki na tovrstnih športnih prireditvah sprejme neverjetnih 58.500 gledalcev. Lanska sicer nekoliko ponesrečena dirka je pripadla našemu Mateju Žagarju in slovenski navijači upajo, da po precej slabi predstavi na prvi dirki sezone serije SGP, ki je potekala v Krškem, tokrat v Varšavi ponovi uspeh iz preteklega leta.

Naša reportaža iz Varšave bo tokrat usmerjena predvsem primerjalno s Krškim. Ker se infrastrukturo težko ali nikakor ne da primerjati, bomo tokrat posvetili nekaj več pozornosti predvsem razliki v pristopu do promocije tako velike prireditve, kot je serija SGP. Kljub našemu zapisu, da je bilo na dirki po povsem preverjenih informacijah v Krškem slabih 6.000 gledalcev AMD Krško oziroma njihov uradni PR vse do danes vztraja pri številki 8.500 gledalcev (kapaciteta krškega stadiona je 12.000 ljudi). Prav zato nas bo tokrat predvsem zanimalo, kako določijo strategijo promocije, in koliko finančnih sredstev namenijo v tako velike prireditve pri nas in koliko v državi, kjer je to eden najpomembnejših športov, in kaj vse je potrebno storiti, da lahko dejansko prodaš 58.500 vstopnic že v predprodaji. Vsekakor pa lahko naši bralci tudi tokrat pričakujejo odlično foto galerijo iz druge dirke serije SGP.

Seznam prijavljenih voznikov in časovni plan za sobotno dirko v Ljubljani

Seznam prijavljenih voznikov:

1 Bartosz Smektała POL

2 Hristo Hristov BOL

3 Žiga Kovačič SLO

4 Viktor Trofimov UKR

5 Eduard Krčmář CZ

6 Michael Härtel DMSB

7 Robert Chmiel POL

8 Nick Škorja SLO

9 Michal Tomka SVK

10 Sergei Logachev RUS

11 Giorgio Trentin I

12 Ondřej Smetana CZ

13 Dominik Kossakowski POL

14 Olegs Mihailovs LAT

15 Dmytro Mostovyk UKR

16 Dragos Moosz ROM

17 Luka Omerzel SLO

18 Filip Hajek, CZ

Časovni plan dirke:

07:30 odprtje stadiona

08:00-09:50 tehnični pregled za trening

08:00-14:20 prijava za voznike

10:00 prva seja žirije

10:30 razgovor z vozniki (trening)

11:10-13:00 trening

13:00-14:55 tehnični pregled za dirko

15:00 druga seja žirije

15:40 razgovor z vozniki

15:55 priprava voznikov na predstavitev

16:00 predstavitev voznikov

16:20 start prve vožnje

18:45 razglasitev rezultatov

19:00 novinarska konferenca

19:00 zadnja seja žirije

19:30 izplačila voznikom

‹ nazaj

Komentarji (6)

13.5.2016 2 (2) (0)Ocenimarko 
"da je bilo na dirki po povsem preverjenih informacijah v Krškem slabih 6.000 gledalcev" 1. Katere pa so te povsem preverjene informacije? 2. Število prodanih vstopnic ni in nikoli ne bo enako številu gledalcev na dirki. 3. Varšava letos še vedno ni razprodana, tako da nikakor niso že v predprodaji prodali 58.500 vstopnic. Lani je bilo toliko ljudi, ker je šlo za nekaj novega, nekaj veličastnega. Letos jih bo manj, pa še vedno veliko zaradi lanskega poloma in posledičnih cenejših kart za lanskoletne obiskovalce. Šele naslednje leto pa bo vidno realno stanje glede gledalcev te mega dirke. Bi si pa upal trditi, da je oglaševanje dirke v Varšavi zelo slabo, če ne celo pogubno. Praktično ni plakatov, ni oglasov in le malokdo v mestu, ki ni speedway fan, sploh ve, da se na stadionu odvija GP. In to zelo dobro vem, ker študiram tam :) Rešuje jih priljubljenost športa na Poljskem (pridejo ljudje iz res celotne države) in začetna radovednost za ta dogodek na največjem stadionu v državi. Primerjati Varšavo in Krško ter Poljsko in Slovenijo je pa, kar se speedwaya in dometa takšne dirke tiče, smešno. LP, Marko
13.5.2016—   (1) (1)Ocenidule 
Se strinjam z napisanim. Na Poljski je žužel nacionalen šport in se kot tak promovira sam in ne potrebuje posebne promocije. Novinarju svetujem, da kdaj gre na Poljsko, ne samo na GP, ampak tudi na kako ligo, pa bo videl, kako mesto cel dan diha za to dirko.... Tako pa se kr nekaj piše nepreverjeno in ni primerno za primerjavo s Krškim niti v enem elementu. Najbolje bo gor ugotavljat promocijo za kakim šankom..... Šteti obiskovalce po številu prodanih kart je malo neumno, saj se jih veliko podari, pa je vprašanje, če kdo število teh kar prešteva oz. objavlja. Koliko je ljudi se vidi po zapolnjenosti vseh površin, so bile dirke, ko je bilo vse natrpano do zadnjega kotička.
13.5.2016Oceninn 
Ni jih bilo 8500, saj je bilo kr precej prazno povsod, tako da je ta številka malo napihnjena že verjetno zaradi publicitete......
13.5.2016Ocenikrchan 
Mislim, da je bila dejanska številka veliko bližje 8500, kot pa "slabih 6000" po teh "povsem preverjenih informacijah". Sej ne vem - a preverjene informacije so manj preverjene kot povsem preverjene informacije? :) Kdo pa je dal res ta povsem preverjen podatek?
14.5.2016Ocenimihec 
Ka se užigate eni hahahaha... strinjam se z novinarjem da gledalcev v Krškem ni bilo preko 6000 in ne vem kaj vas to moti če kdo na takšno prozorno laž o 8500 gledalcih napiše realno? Matr ste eni res turbo teleta
14.5.2016OceniCE 
Ali jih je 1000 ali 10 000 ali 100 000 na koncu leta bo vedno minus :)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava