posavje

Mali festival v petek, veliki pa po novem junija

18.5.2016 | 11:00 | B. B.

Kot ugotavljata Rok Petančič in direktorica KŠTM Mojca Pernovšek, se je v  zadnjih letih zanimanje in povpraševanje po modri frankinji tudi zaradi  njihovih aktivnosti precej povečalo. Težava je, da zaradi neurejenega  vinskega trga nimajo podatkov o pridelavi in prodaji frankinje, a po  pripovedovanju vinarjev, je ta sorta v porastu. (Foto: B. B.)

Kot ugotavljata Rok Petančič in direktorica KŠTM Mojca Pernovšek, se je v zadnjih letih zanimanje in povpraševanje po modri frankinji tudi zaradi njihovih aktivnosti precej povečalo. Težava je, da zaradi neurejenega vinskega trga nimajo podatkov o pridelavi in prodaji frankinje, a po pripovedovanju vinarjev, je ta sorta v porastu. (Foto: B. B.)

Sevnica - Festival modre frankinje bodo letos v nasprotju z dosedanjimi petimi izvedbami, ki so potekale septembra, pripravili že konec pomladi, natančneje 9. junija. Lokacija ostaja ista, na Gradu Sevnica.

Organizator, KŠTM Sevnica, se je tako odločil po januarskem sestanku z vinarji, ki so povedali, da jesen pač ni najboljši čas za vinske festivale, saj je ravno takrat v vinogradu in kleti največ dela. Tudi dan festivala bo nekoliko neobičajen – četrtek. Kot pravi vodja festivala Rok Petančič, je k temu delno prispevalo dejstvo, da bo junija v Posavju že veliko drugih dogodkov, delno pa so se s tem prilagodili željam gostincev, ki so ena od ključnih ciljnih publik festivala in se takih dogodkov lažje udeležijo med delavnikom kot ob koncu tedna, ko je v gostinskih lokalih največ dela.

"Pa še to sporočamo z izvedbo festivala sredi tedna," pravi Petančič, "da gre v resnici za kulturni dogodek, ne za popivanje, ampak za okušanje vina, po čemer je mogoče naslednje jutro tudi v službo." Še druga novost bo ta, da bo vstop na festival prost.

Sicer pa se bo v ponedeljek končalo zbiranje vzorcev za mednarodno ocenjevanje modrih frankinj. Oddati jih je mogoče v Sevnici, na Bizeljskem, v Novem mestu in celo na Madžarskem, organizatorji pa pričakujejo kakih sto vzorcev iz vsaj petih držav. Ocenjevanje bodo 26. maja izvedli na gradu, vse ocene pa bodo nato objavili v katalogu. Tega bodo dobili obiskovalci festivala, ki bodo vse prispele vzorce lahko okusili tudi sami.

V sklopu promocije modre frankinje se KŠTM dogovarja tudi za krepitev ponudbe frankinj v trgovinah. S KZ Sevnica so se tako že dogovorili za postavitev t. i. modre police, na kateri bo mogoče izbirati med frankinjami različnih pridelovalcev. Prvo tako polico so že postavili v zadružni trgovini Izidor v Sevnici.

Sicer pa bo modra frankinja v glavni vlogi že v petek, 20. maja, ko bosta v starem jedru Sevnice po lanski premieri znova združila moči Mali festival modre frankinje in Sevn'ška kuhinja na trgu. Dogodek pripravljata KŠTM in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, na njem pa bo mogoče pokusiti najboljše frankinje z nedavnega ocenjevanja za 44. Teden cvička, pod lonci pa bodo zakurili kuharji štirih uglednih gostiln.

Zvočni zapisi

Rok Petančič o Festivalu modre frankinje 2016

‹ nazaj

Komentarji (2)

18.5.2016 1 (1) (0)Ocenisevničan 
Ljudstvo je že prav naveličano tele jare gospode. Samo še poŽrtije in slikanje...
24.5.2016Oceniribič 
Sevničan, odlično si ocenil delo teh navideznih dušebrižnikov.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava