mladi dopisnik

Tridnevni raziskovalni tabor na Primorskem

18.5.2016 | 13:10 | Ajda-Lea Jakše, 7. r.,
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Tridnevni raziskovalni tabor na Primorskem
Tridnevni raziskovalni tabor na Primorskem
Tridnevni raziskovalni tabor na Primorskem
Tridnevni raziskovalni tabor na Primorskem

Kostanjevica na Krki , Seča pri Portorožu - V petek, 6. maja, smo se učenci OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki, ki smo uspešni na različnih tekmovanjih, nastopamo na šolskih prireditvah ali pa smo nadarjeni, odpravili na tridnevni raziskovalni tabor v Sečo pri Portorožu. Z avtobusom smo se z vmesnim postankom peljali skoraj tri ure po poti od Kostanjevice na Krki do Portoroža, ki nam jo je kot vedno, zanimivo in poučno, popestril učitelj zgodovine in geografije, Janez Zakšek. Pripovedoval nam je o posebnostih in zanimivostih krajev, mimo katerih smo se peljali in na nas prenašal svoje bogato znanje.

Ko smo prispeli v Center šolskih in obšolskih dejavnosti Burja, ki je predstavljal naš novi dom za naslednje tri dni, smo se zelo razveselili novega ambienta, v katerem smo najprej kosili. Nato smo se odpravili v sobe in imeli nekaj prostega časa za namestitev prtljage ter medsebojno druženje. Popoldan nas je tamkajšnji vodnik popeljal do morja, kjer smo se učili o morskih organizmih. In že nas je čakala odlična topla večerja. Večer je bil namenjen druženju, pogovorom o dogodivščinah in zanimivostih, vse dokler nas ni prevzel spanec.

Naslednje jutro smo si po zajtrku ogledali eterične rastline, mokrišče z ogroženimi in užitnimi vrstami rastlin, nato pa je sledila dejavnost lokostrelstva. Po kosilu smo se odpravili proti Piranu, kjer smo si ogledali mestno obzidje in cerkev, in se sprehodili do akvarija. Ogledali smo si prenovljeni akvarij in se čudili pestrosti predstavljenih živalskih in rastlinskih vrst organizmov. Po ogledu smo bili vsi zelo nestrpni, saj smo vedeli, da bomo lahko odprli kopalno sezono v morju. Čeprav je bil začetek meseca maja in je imelo morje le 16 stopinj C, se je večina prepustila valovom morja, ki so nas kar vabili medse. Špricali smo se, se potapljali, smejali, zabavali ter se imeli preprosto lepo. Prijetno smo se počutili tudi v družbi naše učiteljice Jožice Čukajne, s katero smo se pogovarjali o različnih temah. Sledila je večerja, po večerji pa nočno druženje. Ker smo šli prejšnji večer zelo pozno spat, smo bili tudi ta dan vsi močno utrujeni.

Zjutraj pa smo bili nekoliko žalostni, ker se je hitro približevala ura odhoda domov. A še vedno smo bili tam in se trudili preostali čas kar najbolje izkoristiti. Ogledali smo si vrt kaktusov in izvedeli veliko novega o teh rastlinah. Nato pa nas je šest najpogumnejših ponovno skočilo v morje, ostali pa so iz obale le gledali vanj. Po malici smo morali ustreči še veliki želji našega učitelja, to je bilo fotografiranje ob Forma vivi, ki jo imamo tudi v našem kraju, le da je v Kostanjevici na Krki iz lesa - hrasta, v Portorožu pa iz kamna - apnenca.

Po kosilu smo se polni novih doživetij odpravili proti domu. Pot je hitro minila, saj smo se na avtobusu pogovarjali, pa tudi učitelj nam je pripovedoval o zanimivostih ob poti in o pokrajini, po kateri smo se peljali.

Menim, da je bil naš tabor zelo zanimiv in poučen za vse nas, nova izkušnja, ki jo bomo ohranili v posebnem spominu in delčku srca, o čemer pa bo pričala tudi naša skupinska fotografija ob Forma vivi v kamnu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava