gospodarstvo

Melaminov četrtletni dobiček za skoraj četrtino večji

22.6.2016 | 10:30 | M. M.

Melamin (Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL)

Melamin (Foto: spletna stran podjetja, arhiv DL)

Kočevje - V kemični tovarni Melamin so v prvem četrtletju ustvarili nekaj več kot 11,2 milijona evrov prihodkov, kar je šest odstotkov manj kot v enakem lanskem obdobju, medtem ko so dobiček povečali za 24 odstotkov na 913.000 evrov. Melaminov četrtletni bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) v znesku 1,97 milijona evrov je za 12 odstotkov presegel lanskega.

Kot navaja Melaminovo nerevidirano poročilo za prvo četrtletje letos, objavljeno na spletnih straneh Ljubljanske borze, je njihov poslovni izid iz poslovanja (EBIT) dosegel 940.000 evrov in je za 19 odstotkov presegel primerljivi lanski izid.

Sicer pa v kočevskem Melaminu po lanski rekordni prodaji na ravni celotne družbe po poročanju STA letos načrtujejo njeno štiriodstotno zmanjšanje, njihov poslovni izid pred obdavčenjem naj bi dosegel 1,9 milijona evrov, za naložbe pa nameravajo nameniti letos nekaj manj kot 5,24 milijona evrov.

Direktor Melamina Srečko Štefanič je pojasnil, da gre v glavnem za tekoča vlaganja. Skupaj z nemškim partnerjem se pripravljajo tudi na novo naložbo v linijo za melaminske flise in pripravljajo druge nove projekte, večje naložbe pa načrtujejo prihodnje leto.

V Melaminu tudi poudarjajo, da ostajajo zvesti strategiji vlaganja v nove tehnologije in izdelke. Sicer pa želijo s pospešenim tehnološkim vlaganjem, pri čemer se delež naložb giblje med šestimi do osmimi odstotki letne realizacije, ostati prilagodljivi in z vključevanjem strateških partnerjev, raziskovalnih skupin in tovrstnih ustanov družbi omogočiti rast, ohraniti blagovno znamko ter priti do novih zaposlitev.

Okrepiti nameravajo tudi napore za povečanje prodaje, pri čemer stavijo na tesne povezave z novimi agenti ali ekskluzivnimi zastopniki na trgih EU, nekdanje Sovjetske zveze, na Bližnjem vzhodu in ZDA. Na bolj oddaljenih trgih, kjer bi povečani obseg prodaje to opravičil, pa nameravajo vzpostaviti lastna predstavništva, so dodali.

Melamin je bil kot eden vodilnih svetovnih proizvajalcev v niši modificiranih mehanskih smol za lakarsko in gumarsko industrijo, ki je njihov nosilni program, s svojimi izdelki lani prisoten v skoraj 50 državah. Največ oz. skoraj četrtino so prodali v Italiji, nato pa si glede na obseg prodaje sledijo Nemčija, Slovenija, Poljska, Francija, Slovaška, Indija, Češka, Nizozemska, Turčija, Rusija in druge države.

Lani so izvajali 56 razvojnih projektov. Število zaposlenih ohranjajo pri 190 z nihanji do pet zaposlenih in nadomeščajo naravni odliv, je še povedal Štefanič.

Med letošnjimi razvojnimi nalogami so v Melaminu navedli razvoj novih izdelkov z visoko dodano vrednostjo in melaminskih smol z nizko vsebnostjo prostega formaldehida, pri kupcih vpeljavo novih oz. modificiranih izdelkov, razvoj okolju in zdravju prijaznejših izdelkov, obnovljivih virov in energetsko učinkovitih tehnologij, optimizacijo tehnologij in razvoj novih ter sodelovanje pri razvojnih projektih, financiranih iz evropskih skladov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava