dolenjska

Novomeška škofija se veseli štirih novomašnikov

27.6.2016 | 08:00 | L. Markelj, foto: Elizabeta Kos

Novomeška škofija se veseli štirih novomašnikov

Novo mesto - Prav na dan državnosti je Stolna župnija Novo mesto povabila v stolnico sv. Nikolaja na slovesnost mašniškega posvečenja. V škofiji, ki letos praznuje deset let delovanja, se letos veselijo kar štirih novih duhovnikov.

Mašniško posvečenje so prejeli štirje novomašniki: Matej Gnidovec iz Župnije Žužemberk, Boštjan Gorišek iz Župnije Ajdovec, Štefan Hosta iz Župnije Šentjernej in Roman Ivanetič iz Župnije Semič. Štirje novi duhovniki so za novomeško škofijo gotovo izjemen Božji dar, zlasti v času, ko se redki odločajo za duhovniški poklic.

Novomeška škofija se veseli štirih novomašnikov

Novomašnike je nagovoril tudi novomeški škof msgr. Andrej Glavan: »Dragi novomašniki! Kristus vas je izbral, da boste deležni nepredstavljivih in nedoumljivih skrivnosti. Izbral vas je, ker po vas želi prenavljati, ozdravljati, odreševati padlega človeka, da bi se z vašim delovanjem zlo v svetu zmanjšalo. Veselite se bratje, ker bo po vaših besedah in dejanjih Božja Beseda prebivala med nami! Gospod vas je poklical in izbral, ker ima svoje načrte z vami za ljudi tega časa. Veselje je glavna značilnost krščanstva. Ob tem vabilu k veselju zaradi tega, da se je Božje oko zaustavilo na vas, pa je tudi klic: »Ne bojte se!« Poslanstvo je veliko, težko in odgovorno, toda ne bojte se. Vsem tu v stolnici je bilo v spodbudo, ko smo slišali klic: »Pristopijo naj tisti, ki bodo posvečeni v mašnike.« Toplo nam je bilo pri srcu, ko smo slišali odgovor, ki je odmeval: »Tukaj sem.«

Mašniška posvečenja po drugih škofijah bodo na praznik sv. Petra in Pavla. Letos se Cerkev na Slovenskem veseli 14-ih novomašnikov in enega v izseljenstvu.

Obenem je škof novomašnikom položil na srce, naj se ne boje svoje mladosti in ne svojih slabosti in naj pogumno nastopijo božjo službo, ki je lepa, a tudi težka in odgovorna.

Novomeška škofija se veseli štirih novomašnikov

»Po božji zamisli, dragi novomašniki, se vam daje v Gospodovem vinogradu odgovorna služba, da boste učili, vzgajali, posvečevali božje ljudstvo v novomeški škofiji. Duhovnik dela nekaj, česar noben človek ne more sam od sebe, odvezuje grehe, nad darovi kruha in vina pa izgovarja besede Kristusove zahvale, ki so besede spremenjenja. Te besede napravljajo navzočega vstalega Kristusa samega, njegovo telo in kri, ter tako spreminjajo prvine sveta. Te besede na stežaj odpirajo svet Bogu in ga združujejo z njim. Duhovništvo ni le uradna funkcija, je zakrament. Izročite se popolnoma Božji previdnosti, brez pridržka. On vas bo okrepil in opogumil. Vse boste premagali v Njem, ki daje moč. On računa z vami in želi po vas delati velike reči. Prisluhnite njegovim navdihom, varujte pa se domišljavosti in samozadostnosti. Če se morate že česa bati, potem se bojte greha in da bi izgubili božjo milost!« je v pridigi med drugim dejal škof.

Slovesnosti so se udeležili številni verniki iz župnij, od koder prihajajo novomašniki, pa tudi drugi, tako da so mnogi ostali zunaj cerkve in dogajanje spremljali po neposrednem prenosu. Maše so se udeležili tudi drugi sobratje duhovniki, okrog sedemdeset jih je prišlo, ki že delajo v »Gospodovem vinogradu«.

‹ nazaj

Galerija (16)

DUHOV- 001
DUHOV- 002
DUHOV- 003
DUHOV- 004
DUHOV- 005
DUHOV- 006
DUHOV- 007
DUHOV- 008
DUHOV- 009
DUHOV- 010
DUHOV- 011
DUHOV- 012
DUHOV- 013
DUHOV- 014
DUHOV- 015
DUHOV- 016