dolenjska

Na Bučki ponosni na Čutno pot ob vrtcu. Prva nagrada za igračo.

26.7.2016 | 18:55 | Besedilo in foto: L. Markelj

Na Bučki ponosni na Čutno pot ob vrtcu. Prva nagrada za igračo.

Bučka - Na Bučki so več kot zadovoljni, da je Občina Škocjan pred dvema letoma za potrebe Vrtca Radovednež, ki deluje pri OŠ Frana Metelka Škocjan, odkupila staro hišo ob šoli, ter jo preuredila, tako da je tu zdaj poskrbljeno za predšolsko varstvo tridesetih otrok v dveh skupinah. Pogoji za delo so odlični in delujejo tudi motivacijsko.

Na Bučki ponosni na Čutno pot ob vrtcu. Prva nagrada za igračo.

Skupina Mehurčki se je skupaj z vzgojiteljico Lidijo Šinkovec in njeno pomočnico Ester Pečarič v letošnjem šolskem lotila zahtevnega projekta - oblikovali so čutno pot ob vrtcu in od lanskega septembra do letošnjega junija prišli od ideje do uresničitve, sami ter s pomočjo staršev in donatorjev. Šinkovčeva in Pečaričeva pa sta na natečaju Vrtca Postojna za najboljšo didaktično igračo prav pred kratkim osvojili še prvo mesto za igračo Ko gozd oživi.

Kot pravi vzgojiteljica Lidija Šinkovec, ki ima za seboj 16 let delovnih izkušenj, pravi, da se je vse začelo z razmišljanjem, kako otroke spodbuditi in motivirati za aktivno učenje. In kaj je primernejše od projektnega dela v naravi? Ideje, kako bi preuredili in popestrili okolico, so začele kar deževati. »Tudi starši malčkov so kasneje podprli projekt, kar je zelo pomembno,« pravi Šinkovčeva. Čez zimo je nastal plakat, kjer je že bilo bolj jasno, kakšno čutno pot bodo ustvarili. Razvijala bo vseh šest čutil - vid, sluh, vonj, okus, otip, ravnotežje - za vsako so pripravili po več različnih nalog oz. postaj.

Pomoč staršev, hišnika…

Marca so se začela dela na prostem, saj je bilo treba okolico vrtca malce preurediti. Pri celotnem projektu je ves čas aktivno sodeloval tudi hišnik Milan Markelc, jim obrezal drevje in pomagal dokončati »hotel« za žuželke. Delavci podjetja Kočevar so prestavili vrtčevsko ograjo, tako da so pridobili več prostora, Matjaž Novak je sponzorsko z bagrom opravil zahtevnejša zemeljska dela, podjetje Zagorc je poskrbelo za izdelavo in postavitev lesenih konstrukcij, podjetje Praznik je poklonilo robnike, podjetje CGP Novo mesto tri tone prodnikov, cvetličarna Irena Zupančič iz Grmovelj pa zelišča in rože. Za prevoz prodnikov je poskrbel avtoprevoznik Toni Bobič.

Tudi starši so bili v veliko pomoč, saj so sodelovali pri darovanju in dostavi materiala. Skupaj so opravili dve delovni akciji: polaganje robnikov za čutno pot z očeti ter sajenje zelišč in urejanje okolice ob dnevu odprtih vrat. Turistično društvo Bučka je poskrbelo še za postavitev tablic.

Kot pravita vzgojiteljica Lidija in pomočnica Ester, ki v tandemu delata dve leti, je bilo najlepše videti, kako so otroci aktivno pomagali na delovnih akcijah.

Šest postaj za šest čutov

Vrtičkarji z vzgojiteljicama in ravnateljic OŠ Frana Metelka Škocjan Ireno Čengija Peterlin (na desni).

Vrtičkarji z vzgojiteljicama in ravnateljic OŠ Frana Metelka Škocjan Ireno Čengija Peterlin (na desni).

V čutni poti se tako uživa na šestih postajah, vse so zanimive in krepijo šest čutov. Npr. otroci bosi hodijo po gumah in različnih materialih, kot so mah, kamni, veje, listje, voda, ter preizkušajo tip, ali pa hodijo po ravnotežni gredi in prevesni tehtnici ter krepijo ravnotežje. Z zvočnimi mobili na drevesih in raznimi glasbenim stojali stimulirajo sluh, v skrivalnici ugibajo, kdo se skriva in stimulirajo vid, ravno tako na postaji, kjer z lupo in daljnogledom raziskujejo naravo.

Ob vrtcu je sadovnjak, tako da imajo otroci svoje sadje, kot so slive, kaki, jabolka, pa orehe, lešnike, itd. Od spomladi spremljajo, kako se plodovi razvijajo, jih zrele okušajo, ter iz njih tudi marsikaj naredijo. Npr. spečejo si jabolčni zavitek, izdelajo razne namaze, sokove, marmelado. Nekatere izdelke ponudijo tudi na bazarju ob zaključku leta in si za pridobljene evre kupijo kake nove knjige, igrala, itd. Okrog vrtca so si mehurčki uredili tudi cvetlične grede in zelenjavni vrt, kjer pridelujejo korenje, jagode, čebulo, česen.

Kot z veseljem ugotavljata Lidija in Ester, so otroci z oblikovanjem čutne poti pridobili veliko različnega znanja na različnih nivojih, kar je razveseljivo.

Prva nagrada za igračo

Vzgojiteljici Lidija in Ester z nagrajeno igračo.

Vzgojiteljici Lidija in Ester z nagrajeno igračo.

In če je že čutna pot bolj aktualna v lepem vremenu, Lidija in Ester nista pozabili tudi na dneve, ko otroci ne morejo ven, v naravo. Takrat še kako pride prav nova didaktična igrača, ki sta se jo spomnili in izdelali sami, ter jo poimenovali Ko gozd oživi. Z njo sta se javili na natečaj Vrtca Postojna Moja ideja - nova igrača in bili pred kratkim prijetno presenečeni - izmed 91 udeležencev sta zanjo prejeli 1. mesto.

Gre za tekstilno podlogo, ki sta jo sešili skupaj z otroki, na njej pa je scena za tri pravljice s pripadajočimi lutkami: Mali Medo, Sovica Oka, in Medved išče pestunjo. Nova igrača ima veliko didaktično vrednost zaradi doseganja pedagoških ciljev na vseh šestih kurikularnih področjih otrokovega razvoja. Tako otrokom kot odraslim nudi veliko možnosti za nadgradnjo uporabe. Cilji se tako dosegajo na konkretni ravni, uporaba igrače pa je omejena zgolj z domišljijo. Njunega uspeha je vesela tudi ravnateljica OŠ Frana Metelka Škocjan Irena Čengija Peterlin.

‹ nazaj

Galerija (14)

CUTNA_ 001
CUTNA_ 002
CUTNA_ 003
CUTNA_ 004
CUTNA_ 005
CUTNA_ 006
CUTNA_ 007
CUTNA_ 008
CUTNA_ 009
CUTNA_ 010
CUTNA_ 011
CUTNA_ 012
CUTNA_ 013
CUTNA_ 014

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava