posavje

Razstava o mostu

26.8.2016 | 17:00 | M. L.

Vlasta Dejak (Foto: M. L.)

Vlasta Dejak (Foto: M. L.)

Alenka Černelič krošelj (Foto: M. L.

Alenka Černelič krošelj (Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - V Posavskem muzeju Brežice so v prostoru pred Viteško dvorano sinoči odprli še eno v nizu tako imenovanih Posavskih muzejskih vitrin. Gre za novo razstavo Most na sotočju Save in Krke – 110 let. Tako predstavljajo železni most čez Savo in Krko, ki je ena od treh znamenitosti starega brežiškega mestnega jedra.

Kustosinja Vlasta Dejak je za razstavo pripravila bogato pisno gradivo, ki ga je opremila tudi z več fotografijami in nekaterimi drugimi dokumenti iz zgodovine mostu. Na sinočnji otvoritvi je o mostu tudi podrobno govorila. Med drugim je povedala, da so most odprli prav 25. avgusta leta 1906. S 524 metri dolžine je bil takrat tretji najdaljši most v takratni Avstro-Ogrski.

Obletnica otvoritve mostu je ena od prepoznavnih obletnic v Posavju in Sloveniji, kot je v uvodnem nagovoru povedala direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj. Med drugimi je omenila 10 let delovanja občine Kostanjevica na Krki, 25 let samostojnosti Slovenije, 75. obletnico nemškega izgona prebivalcev Posavja, 150 let prvega lesenega mostu čez Savo v Krškem.

Kot je dejal Brežiški župan Ivan Molan, ki je ob zaključku sinočnjega dogodka odprl razstavo, je most zdaj zaprt. Morali ga bodo prenoviti, vendar bodo potrebovali vel denarja, kot so ga predvideli sprva. Po županovih besedah je zdaj priložnost, da most dobi novo vsebino. Potem ko je včasih služil za prevoze, bi ga po županovih besedah v prihodnje lahko uporabljali za turizem, kar verjetno pomeni, da bi bil odprt za pešce. To zamisel o mostu, blizu katerega blizu katerega nastaja veliko umetno jezero hidroelektrarne Brežice, podpirajo tudi nekateri meščani.

Alenka Černelič Krošelj je na otvoritvi govorila tudi o nekaterih bližnjih prihodnjih dogodkih in prireditvah v Posavskem muzeju. Tako je med drugim povedala, da bodo 10. septembra na grajski terasi zaključili vrsto letošnjih poletnih prireditev. Posavski muzej Brežice sooblikuje vsebino Toporišičevega leta, enoletnega sklopa dogodkov, posvečenih jezikoslovcu dr. Jožetu Toporišiču. Toporišičevo leto bodo sklenili 11. oktobra, potem ko so ga začeli 11. oktobra lani.

‹ nazaj

Galerija (10)

IMG_2615
IMG_2616
IMG_2620
IMG_2621
IMG_2623
IMG_2630
IMG_2631
IMG_2633
IMG_2636
IMG_2638

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava