kronika

FOTO: Vaščane strah, kdaj in kje bo spet gorelo

30.8.2016 | 08:15 | Janja Ambrožič, foto: PGD Stična, J. A.

V soboto je pogorela lesena lopa, v kateri so bile plinske jeklenke. (Foto: PGD Stična)

V soboto je pogorela lesena lopa, v kateri so bile plinske jeklenke. (Foto: PGD Stična)

Kamno Brdo, Vrh pri Višnji Gori - V minulem tednu je dvakrat zagorelo v vaseh v bližini Višnje Gore, prejšnji četrtek je gorel lesen vikend na Kamnem Brdu, v soboto lesena lopa ob stanovanjski hiši na Vrhu. Policisti PU Ljubljana ugotavljajo, da sta bila oba požara najverjetneje posledica kaznivega dejanja.

Zakaj bi kdo požgal ta dva objekta? To je vprašanje, ki si ga zadnje dni zastavljajo prebivalci leskovške planote, kjer sta tudi omenjeni vasi. Od tam je prekrasen razgled na vse konce Slovenije in verjetno je prav to glavni razlog, da so te vasi zelo zanimive za priseljevanje, tam je tudi veliko dnevnih pohodnikov. Do teh požarov se je zdelo, da je vse v najlepšem redu, zdaj pa je ljudi strah.

KOCKE NISO ZANETILE OGNJA

»Na vsaka dva dni kje zagori, nobeno noč nismo več mirni. Kmetje tudi ne vejo, ali naj stroje in traktorje odpeljejo na prosto, da jih ne bi mogel zajeti ogenj, če bi ga kdo podtaknil v njihovem gospodarskem objektu,« pove skupina vaščanov Vrha, ki smo jo srečali, ko smo se vozili tam okoli. Nihče se ni hotel izpostaviti z imenom, da se slučajno zaradi tega ne bi znašel v črni kroniki.

Izvemo, da bi včetrtek sredi dneva lahko pogorel še en počitniški objekt na Kamnem Brdu, če dima v drveh ne bi opazila soseda, ki je vse skupaj nemudoma pogasila. »Nekdo je v drva namestil kocke, ki se jih uporablja za netenje ognja, vendar se skladovnica ni vnela; verjetno so bila drva še prevlažna.« Predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je sporočila, da so policisti obravnavali to kaznivo dejanje, a je oškodovanec odstopil od predloga za pregon, zato bodo policisti s poročilom obvestili okrožno državno tožilstvo Ljubljana.

Lesen vikend na Kamnem Brdu je po ugotovitvah policije nekdo zažgal. (Foto: J. A.)

Lesen vikend na Kamnem Brdu je po ugotovitvah policije nekdo zažgal. (Foto: J. A.)

Nekaj ur kasneje je na drugem koncu Kamnega Brda zagorel lesen s slamo krit vikend, površine okoli 15 kvadratnih metrov, ki je bil tedaj prazen. Požar so pogasili gasilci PGD Vrh nad Višnjo Goro, Višnja Gora in Stična, potem so s termo kamero pregledali požarišče in pogasili še nekaj dodatno odkritih žarišč ter aktivirali dežurno službo Elektra Ljubljana, ki je poskrbela za odklop objekta iz električnega omrežja. Policisti so ugotovili, da je bil požar, v katerem je nastalo za nekaj deset tisoč evrov škode, posledica kaznivega dejanja.

AVTO SO REŠILI

V soboto ob pol polnoči je kakšne tri kilometre stran, na Vrhu pri Višnji Gori, spet zagorelo. »Gorel je lesen objekt, v katerem so bila zložena drva, in kjer je bil parkiran osebni avto, katerega pa so uspeli odpeljati na varno. Na podlagi zbranih ugotovitev, je do požara prišlo v notranjosti objekta, v katerem pa ni električne napeljave oz. grelnih teles. Vse do sedaj zbrane okoliščine tako kažejo na sum storitve kaznivega dejanja,« je sporočila predstavnica za odnose z javnostmi na PU Ljubljana in dodala, da nihče ni bil poškodovan, nastalo pa je za okoli tisoč evrov materialne škode. Ta požar, ki je poleg lope poškodoval še okno in vhodna vrata stanovanjske hiše, so pogasili gasilci PGD Stična, Višnja Gora, Kriška vas in Vrh pri Višnji Gori, iz objekta so odnesli tudi šest plinskih jeklenk.

Policisti še niso našli storilcev, preiskave so v polnem teku; med drugim so preverjajo, ali so dogodki med seboj povezani. In kaj so še rekli domačini? »Zadnje čase v našo vas pogosto pridejo policisti, ker so v eni od hiš precej problematični najemniki. Nič ne rečemo, da so oni krivi za požare, a pri nas se je z njihovim prihodom vse obrnilo na glavo.«

‹ nazaj

Galerija (7)

Lesen vikend - Kamno Brdo, foto: J. A.
Vrh -lopa001, foto: PGD Stična
Vrh - lopa002, foto: PGD Stična
Vrh - lopa003, foto: PGD Stična
Vrh - lopa004, foto: PGD Stična
Vrh - lopa005, foto: PGD Stična
Vrh - lopa006, foto: PGD Stična

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava