namig za premik

Pohod "v objemu trškogorskih gozdov", start pri kmetijski šoli Grm

27.9.2016 | 16:30

Društvo Srce Dolenjske in Planinsko društvo Krka vas ob svetovnem dnevu turizma vabita na

pohod "v objemu trškogorskih gozdov"

Dragi člani, pohodniki, rekreativci, ljubitelji narave in naše bogate kulturne dediščine,

27. september je vsako leto namenjen ozaveščanju o izjemnem pomenu turizma za svet. Namen svetovnega dneva turizma je okrepiti zavest, da je turizem ključnega pomena za mednarodno skupnost. Želi poudariti njegov vpliv na družbene, kulturne, politične, okoljske in gospodarske razmere po vsem svetu. V letu 2016 ga bomo praznovali s temo: TURIZEM ZA VSE s spodbujanjem univerzalne dostopnosti, pri čemer je še zlasti ZELENI TURIZEM tisti, ki ponuja največ možnosti za razmah tako turizma kot celotne družbe.

V ta namen vabimo vse navdušence in občudovalce "zelenega turizma" na pohod po novomeški Trški gori, v objemu gozdov. V objemu gozdov? Da, prav ste prebrali. Letošnja trasa po Trški gori in okoli nje bo nekoliko drugačna. Pretežni del poti bo gozdnati, obiskali bomo namreč naravne in dragocene bisere ter tako občutili izjemno moč narave.

Pričeli bomo pri kmetijski šoli Grm na Bajnofu, nato se sprehodili do Črešnjic in si ogledali zeleni biser, slap Kobila. Od slapu naprej nas bo pot vodila v gozd, kateri nas bo popeljal do samega vrha Trške gore. Pri vrhu bo sledil kratek program z možnostjo ogleda notranjosti cerkve Marijinega rojstva. Nekaj besed se bo namenilo tudi večstoletnim lipam kot tipičen primer "zelenega okna", vrata turizma. Sledi spust v gozd proti Grčevju v objemu prijetnega žuborenja potoka Lešnice ter pogleda na gozdni del prelesne Trške gore.

Pohod poteka na lastno odgovornost, v primeru zelo slabega vremena odpade. Hrana in pijača je v nahrbtniku.

"Dobra volja je najbolja", je dejal slavni skladatelj Marjan Kozina in ta je zagotovljena!

Pot je deloma asfaltirana, deloma gozdnata in mokra, zato se priporoča ustrezna nepremočljiva planinska obutev ter pohodne palice. Ob povratku proti cilju bo najverjetneje že tema, zato je zelo zaželena tudi svetilka.

Kotizacije ni. Ob zaključku poti bo možnost dobiti lepe spominke z načrtovane trase.

Start: 27.9.2016 ob 16.30 uri

Zaključek: Predvidoma ob 20. uri

Tura: Ni zahtevna, hoje je za približno 3 ure.

Narava nam nove moči in zagona da, gozd nas nahrani in oživi,

zato vabljeni v objem vsemogočnih trškogorskih dreves tudi vi!

Vabljeni v čim večjem številu ter tako obeležimo "zeleni turizem" tudi v naši novomeški občini!

‹ nazaj