dolenjska

Drugi rebalans za urejanje športnih površin pri šoli

28.9.2016 | 10:00 | Besedilo in foto: L. Markelj

Drugi rebalans za urejanje športnih površin pri šoli

Šmarješke Toplice - Po poletnih počitnicah je sinoči znova zasedal občinski svet in brez večjih razprav sprejel vse predlagane točke dnevnega reda.

Med pomembnejšimi je gotovo drugi rebalans proračuna v letošnjem letu, ki ga je podrobno predstavila finančnica na občini Damjana Stopar. Prihodki so planirani v višini 3 milijonov 584 tisoč evrov, odhodki pa v višini 4 milijonov 252 tisoč evrov. Odplačilo glavnice za kredit znaša skoraj 157 tisoč evrov.

Drugi rebalans za urejanje športnih površin pri šoli

Kot je povedala županja Bernardka Krnc, je glavni razlog za rebalans prijava na javni državni razpis za sofinanciranje ureditve športnih površin pri OŠ Šmarjeta - gre za enkratni državni znesek dobrih 39 tisoč evrov. Investicija bo izvedena še letos, zanjo bodo namenili tudi 90 tisoč evrov presežkov prihodkov nad odhodki šole. Izvajalec je izbran, pogodba pa še ni podpisana. Razlog za rebalans so tudi načrtovana nepovratna državna sredstva v višini dobrih 37 tisoč evrov na podlagi 21 in 23. čelna Zakona o financiranju občin, ki jih bodo namenili za rušitev starega in gradnja novega poslovilnega objekta v Šmarjeti - gradnja že poteka. Ravno tako je občina podala tudi vlogo za pridobitev sredstev za sanacijo plazu v Gorenji vasi - 71 tisoč evrov.

Sprejeli so v nadaljevali sprejeli tudi Odlok o zagotovitvi sredstev za odpravo posledic septembrskih poplav leta 2014. Občina je namreč konec julija na ministrstvo poslala vlogo za dodelitev sredstev za odpravo posledic naravne nesreče za obnovo občinske cestne in komunalne infrastrukture oz. za sanacijo plazu v Gorenji vasi pri Šmarjeti. Po pogodbi je upravičena do dobrih 71 tisoč evrov transfernih sredstev iz državnega proračuna, a mora obenem uporabiti rezerve občinskega proračuna v višini 1,5 odstotka prihodkov letošnjega proračuna, kar pomeni skoraj 29 tisoč evrov.

Z rebalansom, na katerega ni imel nobenih pripomb Odbor za proračun in finance, so zagotovili tudi denar za novo službeno vozilo - kot je dejala županja, »cenovno ugodno in s 5-letno garancijo«. Svetniki niso imeli prav nobenih vprašanj, le Milan Pajk je bil začuden, zakaj v tako kratkem času dva rebalansa in da je omenjeni odbor za svojo sejo, na kateri je preučeval tudi rebalans, porabil le 35 minut.

Klaudija Povše, Nevenka Lahne in Damjana Stopar.

Klaudija Povše, Nevenka Lahne in Damjana Stopar.

Malce višje cene vrtca

Svetniki so med drugim sprejeli še elaborat o oblikovanju cen storitev javne službe odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske odpadne vode ter javne službe, povezane z nepretočnimi greznicami, obstoječimi greznicami ter malimi komunalnimi čistilnimi napravami v občini Šmarješke Toplice, ki ga je predstavila Darinka Redling.

Sprejeli so tudi minimalno povišanje cen programov in rezervacij v Vrtcu Sonček v OŠ Šmarjeti - ravnateljica šole Nevenka Lahne je pojasnila, da gre za redno letno preverjanje cen programov od 1. januarja do 31. julija in da je to zdaj realna cena. Za prvo starostno obdobje cena na mesec znaša 424,32 evrov (prej 421,59), za drugo starostno obdobje pa 324,26 evrov (prej 323,91). Kot je dodala županja, so te cene v primerjavi z drugimi občinami zelo ugodne, je pa treba vedeti, da so se z novogradnjo površine vrtca in materialni stroški tudi povečali. Za povišanje so glasovali vsi svetniki.

‹ nazaj

Galerija (5)

SMARJETA_001
SMARJETA_002
SMARJETA_003
SMARJETA_004
SMARJETA_005

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava