dolenjska

Imeli bodo svoje turistične vodiče

1.10.2016 | 09:05 | Besedilo in foto: L. Markelj

Mateja Bobič (za govorniškim pultom).

Mateja Bobič (za govorniškim pultom).

Šmarješke Toplice - Svetniki so na zadnji seji pred nekaj dnevi sprejeli odlok o lokalni turistični vodniški službi v občini, saj se pojavlja potreba po vodičih, ki bi skupine strokovno vodili po občini. Namen in cilje odloka je predstavila višja svetovalka za turizem in kulturo na občini Mateja Bobič, pripomb ni bilo.

Je pa bilo več razprave pri sprejemanju pravilnika o dodeljevanju sredstev za prireditve in druge aktivnosti, ki pospešujejo kulturni, športni in turistični razvoj ter promocijo občine. Kot je povedala Bobičeva, gre bolj za enkratne dogodke, kot so določene prireditve ob občinskem prazniku, dan turizma in zabave, oz. dogodki ob okroglih obletnicah društev. Razpis bo dvakrat letno. Milan Pajk in Tone Bobič sta opozorila na nujnost bolj natančne opredelitve v pravilniku, predsednik odbora za družbene dejavnosti Branko Zoran pa na pravičnejšo razdelitev denarja društvom, saj so sedaj razlike prevelike - izpostavil je npr. godbo na pihala. Županja Bernardka Krnc je obljubila, da bodo našli pametno rešitev in se trudili zagotoviti denar za vse.

Brez glasu proti so svetniki potrdili Dokument indentifikacije investicijskega projekta Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Šmarješke Toplice, ki ga občina načrtuje na mestu stare šole v Šmarjeških Toplica. Zanj bi občina v novi finančni perspektivi lahko dobila denar. Projekt, »ki je še v povojih«, je predstavila Klaudija Povše, višja svetovalka za družbene dejavnosti, kmetijstvo in podjetništvo na občini.

Prof. dr. Janez Gabrijelčič med šmarješkimi svetniki.

Prof. dr. Janez Gabrijelčič med šmarješkimi svetniki.

Svetniki so tudi sklenili, da bodo nova štiri leta predstavniki ustanovitelja v Svetu zavoda OŠ Šmarjeta naslednji trije svetniki: Franci Anderlič, Lea Piskule in Danijela Jakše.

Rastoča knjiga tudi v Šmarjeti

Med svetniki je bil tudi dr. Janez Gabrijelčič, ki je predstavil projekt Deklica z Rastočo knjigo, ki ga je za svojega izbrala tudi šmarješka občina in se tako priključila mnogim drugim po vsej Sloveniji. Bo pa ena redkih, ki bo pred šolo postavila kamnito deklico z rastočo knjigo, ki bo »rastla« za zbirko vrednot tako, da se bo nalagalo knjige. »Največja vrednota občine so ljudje, treba jim je dati perspektivo,« je dejal. Rastočo knjigo bodo slovesno odprli 28. oktobra ob 160-letnici OŠ Šmarjeta.

‹ nazaj

Galerija (6)

RASTOCA_001
RASTOCA_002
RASTOCA_003
RASTOCA_004
RASTOCA_005
RASTOCA_006

Komentarji (1)

1.10.2016Oceni-/..-/.-./ 
Turistični #vodiči# - http://www.smarjeske-toplice.si/podzupan.html in http://www.obcina-skocjan.si/obcina-skocjan/zupan-in-podzupan - grafična podoba Občine Šmarješke Toplice - štiri - Občina Škocjan - štiri. Iskreno čestitam za turistično nagrado v metropoli Moravske v Češki Republiki - Občina Šmarješke Toplice. Strokovni namig. Da bo ( Ali bo!?) izbrana izobraževalna ustanova predavateljev/ic - Izobraževanje lokalnih turističnih vodnikov, (...vsaj že eno tretjino! ...) strokovno "POZNALA" lokalni turistični geografski itd. prostor - OBČINA ŠMARJEŠKE TOPLICE in da ne bodo slušatelji, slušateljice po treh urah predavanj - ugotovili-, da predavatelj/i, sploh ne poznajo Občine Šmarješke Toplice in "prodajajo meglo"!! Tovrstnih t.i. turističnih delavnic, izobraževanj je bilo že preveč v Sloveniji. Pisatelj, pesnik in tudi politik Edvard Kocbek (1904 -1981 ) v četrti kitici Pesmi z naslovom - Dolenjska, zanamcem ZApustil ... Od maja do maja/Mesečina zahaja/Mimo vsakega kraja/Zvesti pes nas izdaja. Ker berejo te dobronamerne vrstice bralci in bralke, se verjetno marsikdo bo vprašal:"Zakaj je dodal/a tudi ... Občino Škocjan... še enkrat _ grafična podoba _ vzdevek misijonarja, raziskovalca Albuna Solima ( 1819 - 1858 Neapelj) ... "Darilo" ( V narekovaju!) ...za obe Občini... https://www.youtube.com/watch?v=p0aZfbIuz74

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava