kronika

V temi trčil v pešca, ki pa ni bil viden

18.10.2016 | 12:50 | L. M.

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Včeraj nekaj pred 19. uro so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na lokalni cesti med Veliko vasjo in Stražo pri Raki. Opravili so ogled in ugotovili, da je 80-letni voznik osebnega avtomobila v bližini Straže pri Raki trčil v pešca, ki je hodil ob desnem robu vozišča in je nenadoma stopil na cesto. Voznik je v izogib trčenju zavil levo, vendar je s prednjim delom vozila kljub temu zadel pešca. Hudo poškodovanega 51-letnega pešca so reševalci odpeljali v bolnišnico. Policisti so še ugotovili, da je bil pešec oblečen v temna oblačila in ni uporabljal odsevnih teles. Ob slabi vidljivosti zaradi teme in megle, nepravilni hoji pešca ob desnem robu vozišča in dejstvu, da je nenadoma stopil na cesto, je bilo tveganje za nastanek prometne nesreče občutno povečano. Zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov bodo policisti pešcu izdali plačilni nalog.

Letos na cesti umrli že štirje pešci

Letos so na cestah na območju naše policijske uprave v prometnih nesrečah umrli že štirje pešci. V jesenskem in zimskem času, ko so svetli deli dneva ponovno krajši, pogostejše so padavine in megla, je ta skupina udeležencev v prometu še posebej izpostavljena. Voznike motornih vozil in pešce pozivamo, naj pazijo drug na drugega. Pešci naj poskrbijo za svojo vidnost s svetlejšimi oblačili, uporabo odsevnih teles, za hojo pa naj uporabljajo prometne površine, ki so namenjene pešcem. Pred prečkanjem ceste naj se tudi pred prehodom za pešce prepričajo, da jih je voznik, ki se približuje opazil, da jim bo odstopil prednost in bo lahko varno ustavil. Kolesarji in motoristi morajo upoštevati, da so ceste v tem obdobju na izpostavljenih delih mokre in zaradi nizkih temperatur spolzke, na cestah pa je tudi že listje.

Neprilagojena hitrost ostaja najpogostejši vzrok prometnih nesreč na našem območju, zato pozivamo voznike motornih vozil, naj hitrost vožnje prilagodijo omejitvam, razmeram na cesti in svojim sposobnostim. Pozorni naj bodo na ranljivejše udeležence v cestnem prometu in jim odstopijo prednost. Dosledno naj upoštevajo cestnoprometna pravila in za volan sedejo le trezni.

Vozil brez izpita, neregistriran in nezavarovan avto

Policisti Policijske postaje Novo mesto so v okolici Novega mesta 34-letnemu kršitelju cestnoprometnih predpisov zasegli avtomobil Hyundai coupe. Ugotovili so, da voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil brez nameščenih registrskih tablic. O kršitvah so z obdolžilnim predlogom seznanili sodišče.

Odnesel udarno kladivo

Z delovišča v Ručetni vasi je v noči na 17. 10. nekdo odtujil udarno kladivo.

Maročan se je skrival v podvozju tovornjaka

Policisti Postaje mejne policije Obrežje so med opravljanjem mejne kontrole tovornih vozil na podvozju tovornjaka makedonskih registrskih tablic našli skritega državljana Maroka, ki se je skušal izogniti mejni kontroli. Tujca so predali hrvaškim varnostnim organom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava