gospodarstvo

Na petem Startup vikendu zmagal pametni termometer

24.10.2016 | 13:15 | M. M., foto: Razvojni center Novo mesto

Na petem Startup vikendu zmagal pametni termometer
Zmagovalna ekipa: The Gree – pametni termometer

Zmagovalna ekipa: The Gree – pametni termometer

2. mesto: MoonClock – dizajn za majice

2. mesto: MoonClock – dizajn za majice

3. mesto: DryLegs – oddaljen senzor izzliva vode

3. mesto: DryLegs – oddaljen senzor izzliva vode

Novo mesto - Na petem Startup vikendu Novo mesto, ki je potekal minuli konec tedna v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik, je sodelovalo 45 udeležencev, ki so pod vodstvom mentorjev in podjetnikov v dveh dnevih zgradili prototip in poslovni model svoje rešitve ter postavili temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Kot so sporočili iz novomeškega Razvojnega centra, Startup Vikend Novo mesto predstavlja intenzivno pridobivanje podjetniškega znanja in osvajanja orodji za prve korake v podjetništvu. Prav tako ponuja udeležencem nepozabno izkušnjo, ki jim bo zagotovo koristila v poslovnem in zasebnem življenju.

Sodelujočim je bila v uvodnem motivacijskem predavanju predstavljena uspešna zgodba prvega Startup vikenda Novo mesto, podjetje LACEnano, ki izdeluje najlažje tatoo naprave na svetu. LACEnano je zagnalo svoj posel po tem, ko so na startup vikendu sestavili ekipo. Proizvajajo najlažjo tattoo »mašino« na svetu. Iz prve roke so udeleženci tako izvedeli, kako se lotiti trdega podjetniškega dela in zgraditi uspešno podjetje.

V nadaljevanju so sledile predstavitve podjetniških idej, preko katerih so posamezniki skušali prepričati ostale, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah je sledilo glasovanje in izmed 14 idej so izbrali devet najboljših, na katerih se je delalo v naslednjih dveh dneh. Oblikovale so se ekipe, različnih starostnih profilov, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje.

Ideje, izbrane za razvoj, so bile:

SiPark – slovenski park turizma

MoonClock – dizajn za majice

The Gree – pametni termometer

DryLegs – oddaljen senzor izzliva vode

Tens – FizioHome – aplikacija za lajšanje bolečin

Top prenova – prenova na ključ

ProTactic – aplikacija za športne trenerje

BuyLow – zabavajte se s popusti

ChefSpace – najem profesionalne kuhinje za nekaj ur

Udeleženci so s predavanji prvega dne dobili vsa potrebna znanja in napotke, kako hitro in uspešno razviti poslovni model podjetja ter kako narediti spletno anketo in dobiti odziv s trga, so še zapisali v sporočilu za javnost. Zadnji korak je v realnem podjetništvu zelo pomemben in tu je bilo dano veliko poudarka udeležencem. Skupine so se vneto lotile dela, ki se je zavleklo dolgo v noč.

Drugi dan se je začel s predavanjem MVP – Minimum valiable product, kar (če poenostavimo) pomeni prototip. In skupine so začele kreirati zanimive prototipe. Vsaka poslovna ideja mora v novodobnem poslovnem svetu imeti dobro predstavitveno stran. To je bila tudi tema ene izmed predavanj sobotnega dne.

Zadnja, vendar zelo pomembna vsebina dogodka je bila predstavitev idej oz. pitchanje, ki je za nastop pred investitorji izjemno pomembno.

»V soboto ob 19. uri je potekal zaključni dogodek, ki se ga je udeležilo preko 60 oseb in z gotovostjo lahko trdimo, da Startup soba v inkubatorju še nikoli ni bila tako polna. Ekipe so na zaključnem dogodku predstavile svoje končne izdelke štiričlanski komisiji izkušenih podjetnikov,« so dodali v Razvojnem centru. Komisijo so sestavljali Ivan Kralj iz podjetja Arex, Boris Vodopivec iz Hidexa, Boštjan Gabrec iz Mikrografije in Rok Jurečič iz LACEnana.

Po končanih predstavitvah je komisija podala svoje komentarje, priporočila in napotke vsaki izmed skupin. Za najbolj inovativno oz. idejo z največ potenciala za hiter prodor na trg je bila izbrana ideja The Gree – pametni termometer. Gre za termometer, ki izboljšuje obstoječe verzije, saj je brez baterij, je ergonomske ter kompaktne oblike, mogoče ga je priključiti na mobilni telefon in preko aplikacije omogoča številne funkcionalnosti za uporabnika. Idejo so razvili Tadej Muhič, Jernej Krevs, Tomaž Hrastar in Jure Klavora.

Drugo mesto je osvojila ekipa MoonClocke, ki jo sestavljajo Živa Dvornik, Miha Pleskovič ter Gašer in Mija Franko. Primarno gre za idejo Žive, grafične oblikovalke, ki se je našla v risanju, v katerem lahko izrazi svoja čustva. Na startup vikendu so razvili idejo, da bi svoje unikatne motive prenesla na majice in nato te majice prodajala po celem svetu.

Ideja pod imenom DryLegs je bila tretja. Gre za senzor, ki uporabnika opozori na nepričakovan izliv vode (počena cev, ipd) v stanovanju. Ekipo pod vodstvom Boštjana Jerka so še sestavljali Ana Hrovat, Nik Lavrič in Luka Golob.

Največja izkušnja oz. nagrada udeležencev je dejstvo, da zaključili proces, kako narediti prve korake v podjetništvu in kako dobiti realen odziv s trga. Razvojni center Novo mesto je v sklopu Podjetniškega inkubatorja Podbreznik in svojih ostalih podjetniških programov podjetjem ponudil potreben prostor in pomoč pri nadaljnjem razvoju ideje. Namreč največja zahvala mentorjem bo, če kateri izmed ekip uspe prodor na trg, tako kot je to uspelo LaceNano podjetju, so še navedli v sporočilu za javnost.

IZJAVE UDELEŽENCEV:

»Izkušnja na dogodku je vsekakor fenomenalna, saj smo vsi dobili svoje ekipe, s katerimi dobro delamo in navdušenje z vsako uro narašča, saj ne glede na začetno idejo, se generirajo nove in v kratkem času nastajajo super produkti.« Miha Pleskovič

»Naša ideja je aplikacija za ljudi, ki imajo bolečine v mišicah in potrebujejo fizioterapije. Aplikacija jim bo pomagala pri izvedbi vaj. Sam startup dogodek mi je super, saj lahko vidiš, kako iz preproste ideje lahko prideš do pravega podjetja. Všeč mi je tudi raznolikost v razmišljanju vseh udeležencev.« Tara Klevišar

»Ideja našega podjetja je, da bi ustanovili prvi zabaviščni park na Dolenjskem. Ideja ima potencial, saj je najbližji zabaviščni park v sosednji Italiji. Na Startup vikendu se počutim super, saj so vsi prišli z neko dobro idejo in sem si lahko izbral idejo, ki mi je bila najbližje. Delo v skupinah poteka v zanimivem vzdušju saj je naša ekipa mešanica mladih in starejših.« David Žabčić

IZJAVA MENTORJA:

»Dvodnevni dogodek je priložnost za vse dijake, mlade in ostale udeležence, da spoznajo nekoliko drugačen način dela, se družijo in izmenjajo svoje izkušnje. Prav tako lahko vidijo, kako podjetni so mladi posamezniki iz našega okolja, ki so prav tako začeli svojo pot na stratup vikendu in imajo sedaj že uspešna podjetja. Oblikovale so se heterogene skupine, na eni strani zagnanih mladih in na drugi strani starejših z več izkušnjami. Prav tako imajo možnost, da s tem znanjem svoje ideje že takoj realizirajo ali morda čez leto dve, ko zaključijo določeno stopnjo šolanja.« Mateja Nemanič

Organizacijsko so na petem Startup vikendu združili moči Razvojni center Novo mesto, StartUP Novo mesto in Gimnazija Novo mesto.

‹ nazaj

Galerija (10)

startup-11
startup-12
startup-13
startup-14
startup-15
startup-16
startup-17
startup-18
startup-19
startup-20

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava