dolenjska

Prvo srečanje romskih osnovnošolcev na Dolenjskem

25.10.2016 | 18:00 | J. S.

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Novo mesto - Romsko društvo Romani Union Murska Sobota je v novomeški Osnovni šoli Šmihel danes pripravilo prvo srečanje romskih osnovnošolskih otrok na Dolenjskem. Na srečanju, ki se zgleduje po podobni tradicionalni prekmurski prireditvi, so se romski osnovnošolci merili v znanju romoloških tem, predstavljali lastno kulturo in se hkrati s to seznanjali.

Osnovnošolci romskega rodu so se predstavil s plesom, z glasbo, s petjem in z recitacijami v romskem in slovenskem jeziku. Kot pravi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, s takim srečanjem otrokom omogočajo, da skozi predstavitveni program sodelujejo pri ohranjanju in ustvarjanju romske kulture, jezika in zgodovine, je poročala STA.

Vodja projekta Monika Sandreli je za STA povedala, da se je srečanja v Šmihelu udeležilo približno 70 romskih otrok iz osnovnih šol Bršljin in Šmihel v Novem mestu, Frana Metelka iz Škocjana, Louisa Adamiča iz Grosupljega ter iz šentjernejske, trebanjske in osnovne šole iz Leskovca pri Krškem.

Na srečanje so povabili tudi starše otrok in predstavnike dolenjskih romskih društev, je še povedala Sandrelijeva.

Sicer so podobna srečanje v Murski Soboti postala tradicionalna, letos pa jih prvič pripravljajo tudi drugje po državi.

Srečanja ob podpori ministrstva za kulturo in urada za narodnosti pripravlja Zveza Romov Slovenije, na njih pa romskim otrokom omogočijo, da se predstavijo tudi neromskim vrstnikom.

Horvat Muc je na nedavnem srečanju v Murski Soboti ocenil, da se zanimanje šol zanje krepi, sicer pa njihovi prireditelji želijo, da bi otroci ob predstavitvi lastne kulture pokazali čim več znanja in hkrati spoznali nove stvari.

Horvat je pohvalil tudi to, da jim je uspelo zamisel, ki je pred približno 15 leti zrasla v Prekmurju, razširiti še na Dolenjsko, v Posavje, Belo krajino in na Štajersko oz. na vsa slovenska območja z Romi.

Nad srečanjem so navdušeni tudi romski otroci, saj jim, kot pravijo, dobro pomaga pri učenju glasbe in plesa, hkrati pa lahko pokažejo, kaj znajo in kaj so se naučili novega, je še povedal Horvat Muc.

‹ nazaj

Komentarji (1)

25.10.2016OceniRom 
Romske otroke je treba civilizirati. To pomeni pomagati jim pri učenju in vzgoji. Jaz osebno ne vidim nobenega smisla o takem druženju. Ministerstvo za kulturo živi v oblakih. Kdo od neromov bo prišel pogledat romske otroke? Raje pomagajte tem otrokom tako da bodo lažje dojemali snov v nematerinem jeziku. Kupite jim kak zvezek svinčnik ali copate.. Naučite neromske otroke naj romske otroke sprejmejo kot ljudi. Vsi imamo pet prstov, glavo ,roke... le da nimamo vsi vode, elektriko in take starše, da bi jim pomagali in bili otrokom za vzor. Denar ki se porabi za Rome po moji oceni sploh ni pravilno porabljen. Prosim komentatorje, da ne pišete komentarje ki bi podpihovali nestrpnost.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava