kočevsko-ribniško

Sprejeli rebalans proračuna in OPN

28.10.2016 | 17:00 | M. Leskovšek-Svete

Foto: M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Kočevje - Kočevski občinski svetniki so se včeraj sestali na 21. redni seji. Skoraj brez razprave so sprejeli rebalans občinskega proračuna za letošnje leto najprej v prvi, nato pa še v drugi obravnavi, med pomembnejšimi zadevami pa so sprejeli tudi občinski prostorski načrt (OPN).

Z rebalansom se proračun kočevske občine znižuje za slabih 3 milijone 400 tisoč evrov oz. z okoli 26,5 milijona na 23.168.000 evrov. Kot je povedal župan Vladimir Prebilič, je razlog za znižanje proračuna v tem, da največji investiciji - oba vodovoda, Suha krajina in Sodražica–Ribnica–Kočevje - zaradi povsem objektivnih razlogov zadeve ne tečejo s takšno intenziteto, kot je bilo v proračunu načrtovano. »Pogodba o sofinanciranju vodovoda Suha krajina je bila podpisana šele koncem junija, kar pomeni, da smo šele po koncu počitnic pristopili k realizaciji projekta,« je dejal o najpomembnejšem razlogu za rebalans proračuna, saj jim je, kot je dejal, zato izpadla realizacija v višini 2,7 milijona evrov na strani prihodkov in 3,5 milijona evrov na strani odhodkov.

Drugo področje, kjer so realizirali manj, kot so planirali, je področje zadolževanja, saj to, kot je dejal župan, ker je bilo vezano na omenjene projekte, ni bilo potrebno. »Višino zadolževanja smo zato že zmanjšali za 660 tisoč evrov, in ga bo tudi v prihodnje, zaradi omenjenih razlogov, manj,« je povedal in dodal, da pa so sicer uvedli tudi nekaj novih stvari. Med slednjimi na področju družbenih dejavnosti uvajajo posebno postavko sofinanciranje programov dejavnosti na Gimnaziji in srednji šoli Kočevje, pa tudi nudenje pomoči romskim dijakom in izdelavo regijskega programa Lesni centri Dolenjske za programe podpornih centrov dolenjske regije.

Med drugimi razlogi za rebalans proračuna je omenil še, da niso bili uspešni na področju pridobivanja sredstev za reševanje romske problematike, in sicer za izgradnjo kanalizacijskega sistema. Tu se je, kot je dejal, zadeva zapletla, ker lokalno prebivalstvo nad predlogom občine ni bilo navdušeno, pa čeprav, kot je pristavil, se to sliši malce absurdno. Manj bodo tudi prodali premoženja in sicer bodo prodali za 83 tisoč evrov manj parcel, kot so planirali, pridobili pa so 100 tisoč evrov več na področju koncesije za koriščenje gozda.

Kot je povedal župan, je najpomembnejši del spremembe rebalansa, zaradi katerega ga pravzaprav tudi obravnavajo, nova metodologija, ki jo je sprejelo ministrstvo za okolje in prostor za vodovod Suha krajina. Po novem morajo izdatke in prihodke iz naslova suhokranjskega vodovoda prikazovati v proračunih vseh partnerskih občin, torej tudi kočevske občine in ne več, kot do sedaj, samo v proračunu poslovodeče občine.

V nadaljevanju seje so svetniki po obširni obrazložitvi, ki jo je podala Jelka Hudoklin iz podjetja Acer Novo mesto, sprejeli občinski prostorski načrt (OPN). Ta nadomešča, kot je povedala Hudoklinova, dosedanji veljavni dolgoročni in srednjeročni plan občine, ki datirata še iz leta 1986 in sta imela več dopolnitev, ter 5 prostorskih ureditvenih pogojev, ki veljajo na območju celotne občine. OPN, ki so ga pripravljali več let, so svetniki sprejeli najprej brez razprave v prvi obravnavi in nato soglasno v drugi.

‹ nazaj

Komentarji (1)

30.10.2016Ocenibobubob 
...in potem so se vse strankarske gospe in gospodje razšli, le kaj pa je izpad 3 mio EUR (cca 15% proračuna) za tako bogato in polnozaposleno občino kot je Kočevje, ki jo vodi tak cvetober diletantov in lokalnih politikantov...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava