dolenjska

Deset let občine Šmarješke Toplice

14.11.2016 | 08:10 | Besedilo in foto: L. Markelj

Bernardka Krnc je ponosna na prvih deset let občine Šmarješke Toplice.

Bernardka Krnc je ponosna na prvih deset let občine Šmarješke Toplice.

Bela Cerkev - Občina Šmarješke Toplice letos praznuje 10. obletnico samostojnega delovanja. To prvo okroglo obletnico so včeraj obeležili s kulturno prireditvijo z naslovom Dediščina nas povezuje v Hiši žive dediščine, na kateri so odprli razstavo ornamentov Jožeta Karlovška lesu avtorja Matjaža Brojana.

Pridne članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev tudi tokrat niso umanjkale z dobrotami.

Pridne članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev tudi tokrat niso umanjkale z dobrotami.

Zbrane je nagovorila šmarješka županja Bernardka Krnc, ki občino vodi od vsega začetka. Dejala je, da je prvih deset let lokalne skupnosti kratka, a tudi dolga doba, ki pa je minila zelo hitro. Ponosna je, da so v tem času izvedli toliko dobrih in zanimivih projektov, ki so občanom omogočili boljše življenje - obiskovalci so jih lahko videli v kratkem filmu, v katerem je bil pregled od začetka delovanja občine, ko je bila najprej v prostorih nekdanje KS Šmarjeta zaposlena le županja, do danes, ko s kolegi iz občinske uprave deluje v prenovljenih oz. novih občinskih prostorih v Šmarjeti. V filmu so prikazani vsi glavni infrastrukturni projekti in pridobitve, od vodovoda, cest, vrtca, šole, HŽD itd., ki so bili v velikem delu zgrajeni s pomočjo nepovratnih evropskih ali državnih sredstev. Prav v tem šmarješka občina prednjači pred drugimi. Županja Krnčeva ni pozabila na zahvalo vsem dosedanjim sodelavcem, podžupanom, občinskim svetnikom, občanom in zlasti članov različnih društev, ki bogatijo življenje v občini.

Tudi včerajšnji dogodek so pomagali pripraviti v Društvu podeželskih žena in deklet Bela Cerkev, kjer so poskrbeli za domače dobrote in Društvu vinogradnikov Vinji vrh - Bela Cerkev, kjer so prispevali vinsko kapljico.

Matjaž Brojan ob svojih umetninah.

Matjaž Brojan ob svojih umetninah.

Mesec dni bo v Zwittrovi dvorani kulturnega hrama na ogled tudi razstava Karlovških ornamentov radijskega novinarja, publicista, pisca in rezbarja Matjaža Brojana iz Domžal, ki je velik občudovalec šmarješkega rojaka Jožeta Karlovška, umetnika, raziskovalca stare slovenske ljudske umetnosti, umetnica, pisca, inovatorja. Karlovšek, na katerega so Šmarječani upravičeno ponosni, je bil velik občudovalec, raziskovalec in ustvarjalec starih slovenskih ornamentov. O njegovem delu, ki je bilo zelo obsežno, je spregovoril avtor razstave Matjaž Brojan, doma iz Domžal, kjer je Karlovšek živel okrog štiri desetletja in je tudi pokopan. »Spomin na Jožeta Karlovška bo živel!« je prepričan Brojan.

Kulturno prireditev so oblikovali domači ustvarjalci: ljudski pesniki Veronika Perše, njen vnuk Jan Trputec in Terezija Balaževič, ter Lana Jeglič na kitari in Pija Medle s pesmijo. Dogodek je lepo povezovala Zala Pungeršič.

‹ nazaj

Galerija (29)

BELA_001
BELA_002
BELA_003
BELA_004
BELA_005
BELA_006
BELA_007
BELA_008
BELA_009
BELA_010
BELA_011
BELA_012
BELA_013
BELA_014
BELA_015
BELA_016
BELA_017
BELA_018
BELA_019
BELA_020
BELA_021
BELA_022
BELA_023
BELA_024
BELA_025
BELA_026
BELA_027
BELA_028
BELA_029

Komentarji (1)

14.11.2016Ocenigospodarstvenik 
vsaka vas je občina in vsaka vas zahteva denar. to bi vse špilalo v praksi če bi bilo dovolj služb. vs eveč občin s eukvarja z državo kako dobiti dovolj sredstev na dolenjskem pa z romsko problematiko. to so sami stroški d abi se ukvarjal z ljudmi ki delajo izgubijo službe in premoženje pa ne. če to vodi v blaginjo s egospoda moti gospodarstvo trga dolgo ne bom prenašalo ampak bo enostavno odšlo potem pa se ukvarjajte naprej z romi, državo, pločniki itd...ostali boste sami potem vam bo jasno kaj se je zgodilo samo prepozno. naša firme seli sedež in del v avstrijo ...tam so ti hvaležni in ti pomagajo tukaj pa s epomaga lopovom in občinam po domače proračunskim porabnikom tam jih pa izženejo al pa zaprejo pa še plačati morajo ne da to plačuje raja kot pri nas

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava