kočevsko-ribniško

Vitrine spomina - o nekdanjih in sedanjih prebivalcih Kočevske

21.11.2016 | 09:40 | M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Foto: M. L.-S.

Foto: M.-L.-S.

Foto: M.-L.-S.

Kočevje - V Knjižnici Kočevje so v petek odprli razstavo Vitrine spomina, ki pripoveduje o sedanjih in nekdanjih prebivalcih Kočevske. Razstavo je pripravil Zavod Putscherle, center za raziskovanje, kulturo in ohranjanje kulturne dediščine iz Stare Cerkve in je prva iz vrste načrtovanih gostovanj razstave. Prihodnje leto bo namreč na ogled v Dolenjskih Toplicah in Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani.

Kot je povedala avtorica razstave dr. Anja Moric, je razstava nastala kot odgovor na vprašanja, s katerimi se je srečevala skozi svoje raziskovalno delo med Kočevarji po Sloveniji in tujini. »Tisti iz tujine so me spraševali predvsem, kako je danes na Kočevskem, kaj se dogaja, kako ljudje tukaj živijo in kdo sploh živi v vaseh, kjer so oni nekoč živeli. Po drugi strani pa se srečujem z vprašanjem, kaj tukaj sploh imamo razen gozda in medvedov, po katerih nas vsi poznajo. Ali imamo neko kulturno dediščino, ali pa praktično nimamo ničesar pokazati,« je dejala in dodala, da razstava priča o tem, da  imajo na Kočevskem veliko za pokazati.

K pripravi razstave je povabila 21 posameznikov – Kočevarjev in ostalih prebivalcev Kočevske oz. tistih, ki so se med drugo svetovno vojno izselili kot tudi tistih, ki so se po vojni na Kočevsko priselili. 6 predmetov je dobila iz Avstrije, Amerike in Kanade, 5 so jih prispevali Kočevarji staroselci, 5 ostali prebivalci Kočevske in 5 Kočevarji iz Avstrije. »Tako je nastal bogat in širok nabor predmetov, ki prikazujejo življenje na Kočevskem pred drugo svetovno vojno in tudi še po vojni, pa tudi to, da Kočevska ni prisotna samo na Kočevskem, ampak tudi v srcih tistih, ki so se odselili,« je povedala.

Otvoritev razstave sta s svojimi nastopi popestrili pevska skupina Cantate Domino iz Kočevja in kočevarska folklorna skupina Turističnega društva Pod Srebotnikom iz vasi Stare Žage v občini Dolenjske Toplice.

‹ nazaj

Galerija (23)

raz001
raz002
raz003
raz004
raz005
raz006
raz007
raz008
raz009
raz010
raz011
raz012
raz013
raz014
raz015
raz016
raz017
raz018
raz019
raz020
raz021
raz022
raz023

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava