posavje

Ameriški veleposlanik na obisku v Sevnici

8.12.2016 | 17:00 | B. Blaić

Brent R. Hartley

Brent R. Hartley

Srečko Ocvirk

Srečko Ocvirk

Janez Koprivec

Janez Koprivec

Foto: B. B.

Foto: B. B.

Sevnica - Veleposlanik Združenih držav Amerike Brent R. Hartley se je danes mudil na uradnem obisku v Sevnici. Z županom Srečkom Ocvirkom in drugimi predstavniki občine se je najprej sestal na sevniškem gradu, nato pa je obiskal še podjetje Siliko na Radni.

»Odkar sem na tem položaju, sem obiskal že več slovenskih mest. Vedno me zanimajo tudi politična scena izven Ljubljane ter priložnosti za pogovor o nacionalni politiki in dogajanju v gospodarstvu. Vedno rad obiščem tudi podjetja, ki bodisi izvažajo v ZDA ali pa to še nameravajo. V primeru Silika gre za velike posredne interese, saj tu izdelujejo dele za avtomobile in druge naprave, ki končajo tudi na ameriškem trgu,« je po obisku povedal Hartley.

Da bi bil namen obiska povezan z dejstvom, da iz Sevnice prihaja bodoča prva dama ZDA Melania Trump, veleposlanik ni obešal ravno na veliki zvon. »Seveda vlada okoli tega veliko zanimanje tako v Sloveniji kot v ZDA, navsezadnje gre za drugo prvo damo, ki je bila rojena izven ZDA in zdaj prihaja v Belo hišo, a to je le eden v nizu obiskov po Sloveniji.«

Kot je dejal Ocvirk, je do obiska vendarle prišlo tudi zaradi velikega zanimanja ameriških medijskih hiš za Sevnico, sicer pa sta se z visokim gostom pogovarjala predvsem o sodelovanju. »Tega je v preteklosti nekaj že bilo, saj smo letos gostili Savsko konferenco, katere pobudnik in donator je prav ameriška vlada. To sodelovanje nameravamo razvijati, kajti ti mednarodni kontakti so za naše okolje in predvsem gospodarstvo izrednega pomena,« je dejal Ocvirk.

V sklopu obiska je potekal tudi ogled podjetja Siliko. »Želeli bi obiskati še več naših podjetij, ki sodelujejo oz. so posredno povezana z ameriškim trgom, a žal nimamo časa. Smo pa veleposlaniku predstavili delo naših družb, tako da se lahko na delovni ravni kontakti v bodoče razvijejo in izboljšajo,« je še povedal Ocvirk.

Siliko je v Sevnico prišel pred več kot desetimi leti in danes v tovarni, kjer je nekoč šivala Jutranjka, zaposluje 300 delavcev. Lani je podjetje s sedežem na Vrhniki ustvarilo 41 milijonov evrov prometa, letos pa jih bo 47, je povedal direktor in lastnik Silika Janez Koprivec. Več kot 70 odst. prihodkov ustvarijo z izvozom na trge EU, njihov glavni program pa so izdelki za avtomobilsko industrijo, s katerimi zalagajo glavne nemške proizvajalce. »Proizvodnjo v Sevnici bomo prihodnje leto še povečali, saj bomo širili program za BMW, ki ga pripravljamo že dve leti. Zanj in za Volkswagen smo namreč razvojni dobavitelji, z Mercedesom se še dogovarjamo,« je povedal Koprivec. Nov proizvodni program bo v Sevnico prinesel tudi kakih 50 novih delovnih mest.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava