bela krajina

Občina zavrnila pobudo za referendum o migrantskem centru

16.12.2016 | 10:15 | M. Ž.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je 12. oktobra v Črnomlju pripravila protest proti kakršnemu koli migrantskemu centru. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je 12. oktobra v Črnomlju pripravila protest proti kakršnemu koli migrantskemu centru. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Črnomelj - Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je na današnji novinarski konferenci povedala, da je občina zavrnila pobudo za vložitev zahteve za razpis občinskega referenduma o postavitvi migrantskega centra v občini Črnomelj, ki jo je vložila civilna iniciativa.

Za referendum ni pravne podlage, je pojasnila županja. Kot je dejala so pobudo zavrnili, ker ne gre za tematiko, ki bi bila v pristojnosti občine, zato občinski svet o njej ne bo odločal.

Na to so se že odzvali v civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini, ki so odločitev županje, da zavrača razpis referenduma proti kakršnemukoli centru v zvezi z ilegalnimi migranti na območju občine, prejeli danes pred novinarsko konferenco. »Županjina zavrnitev referenduma nas ne preseneča. Že doslej je poteptala vsako voljo občanov in občank glede migrantov, zakaj bi bilo tokrat drugače?«, je v sporočilu zapisala Maja Kocjan in med drugim dodala, da jim je takšno vztrajanje skrajno nerazumljivo in so presenečeni, da občani in občanke pri tako pomembni odločitvi nimajo niti najmanjše besede.

»V nadaljevanju zahteve za referendum gre za pravna vprašanja, stvari bomo v reševanje predali kolegom pravnikom. Županjin odgovor bomo natančno preučili in se v CI skupno odločili, kako naprej. Vsekakor gremo do konca. Vztrajamo: o migrantskem centru na območju Občine Črnomelj naj odločajo ljudje,« je v imenu pobudnikov dejala Kocjanova.

Dodano ob 14.05:

Na navedbe CI se je v nadaljevanju dneva odzvala tudi črnomaljska županja.

"Kot županja spoštujem voljo občanov, če bi želeli v skladu z zakonodajo, da se organizira referendum.

Vsebina sklepa občinskega sveta Občine Črnomelj, ki je predmet pobude Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini, da se razveljavi na referendumu, govori o zagotovitvi varnosti na območju občine Črnomelj v primeru povečanja migrantskega toka na območju občine. V točki ni govora o nobenem migrantskem centru.

Referendum na temo migrantskega vprašanja ni v občinski pristojnosti in se koristi kot orodje politične propagande SDS, ki preko Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini in predsednice Občinskega odbora SDS Črnomelj in črnomaljske svetnice SDS nadaljuje s širjenjem strahu pred morebitnimi migranti oz. ilegalnimi prebežniki," je zapisala v sporočilu za javnost.

Dodano ob 14.30:

Maja Kocjan iz CI pa je po zadnjem odzivu županje občine Črnomelj še sporočila:

"Upamo, da boste kmalu doumeli, da tu ne gre za politične stranke, temveč za to, da ljudje tega resnično ne želijo v svojem kraju. Če ste tako prepričani, da to ni volja prebivalcev, zakaj potem ne dopustite referenduma? Občinski svet je o tem že odločal in sprejemal sklepe v imenu celotne Bele krajine, čez nekaj tednov pa to ni več mogoče. Tudi na nas se s strani prebivalcev vrši pritisk in od nas pričakujejo, da ukrepamo. Vi boste, če ne prej z upokojitvijo, zapustili delovno mesto županje, nam pa bo ta migrantski center ostal za vedno. Ko bo enkrat tukaj, se ga bomo le s težavo rešili."

‹ nazaj

Komentarji (3)

16.12.2016 5 (7) (2)Oceni?? 
Res ne razumem te naše županje zakaj nam jih tolk vsiljuje
16.12.2016 9 (10) (1)Ocenijani 
Čemasova se očitno boji ljudi in pa tega, da ji bodo na referendumu izrekli nezaupnico. Zato ga je treba blokirat.
16.12.2016–3 (0) (3)Oceniabecedarij 
če me kdo razjezi, sem žalosten

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava