bela krajina

Upravno sodišče je referendum dopustilo

16.1.2017 | 18:35 | J. S.

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je 12. oktobra lani v Črnomlju pripravila protest proti migrantskemu centru. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini je 12. oktobra lani v Črnomlju pripravila protest proti migrantskemu centru. (Foto: M. B.-J., arhiv DL)

Črnomelj - Civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli krajini (CI) je danes prejela o Sodbo Upravnega sodišča RS v tožbi zoper odločitev županje Občine Črnomelj, s katero je ta zavrnila možnost, da občani in občanke na referendumu sami odločimo o tem, ali v svojem okolju dopustimo kakršen koli center v povezavi z ilegalnimi migranti, so sporočili iz omenjene iniciative.

»V CI smo bili ves čas trdno prepričani, da je bilo županjino ravnanje nedopustno in samovoljno. Upravno sodišče RS pa je zdaj pritrdilo našim navedbam in odločilo, da je bila županjina odločitev nezakonita in je naši tožbi ugodilo,« so zapisali in dodali: »Nezakonito je županja Mojca Čemas Stjepanovič ravnala tudi, ko je pobudo za razpis referenduma zavrnila kot nedopustno in neutemeljeno zgolj z obvestilom. Upravno sodišče RS je hkrati mnenja, da je pobuda za razpis referenduma ustavna pravica državljanov. Pobuda za referendum je bila pripravljena v skladu z zakonom in Statutom Občine Črnomelj, kar je naknadno ugotovilo tudi Upravno sodišče RS.«

Zoper sodbo Upravnega sodišča RS pritožba ni več mogoča, pravijo v CI, zato bodo občani in občanke občine Črnomelj lahko na referendumu odločali o tem, ali bodo dovolili postavitev kakršnega koli centra za ilegalne migrante v svoji občini. »Upravno sodišče je torej pritrdilo našemu mnenju, da morajo o tem vprašanju odločati prebivalci in se ne sme ignorirati volja ljudi,« so prepričani.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, je po njihovem mnenju županja s svojim ravnanjem želela delovati samovoljno in protizakonito ter preprečiti, da o tako pomembnem vprašanju, ki bo vplivalo na kakovost življenja, odločijo občanke in občani sami. »To je nedopustno in nesprejemljivo. Prav tako je s svojim ravnanjem obremenila občinski proračun, saj bo vse stroške tožbe morala pokriti občina Črnomelj,« so še zapisali.

‹ nazaj

Komentarji (21)

16.1.2017Oceniabecedarij 
uff, in kaj zdaj...
16.1.2017 25 (25) (0)Ocenisodni stroški 
Sodne stroŠke naj plača županja , ker je ona tako ošabno prepovedala postopke za referendum pa toliko izkusenj ima z birokracijo , imam morda slabe svetovalce ali pravnike
17.1.2017 6 (6) (0)Oceničrnomaljc 
Sedaj se vidi, kako nesposobna je občinska uprava z vsemi svetniki,(koalicijskimi) pravnimi svetovalci in županjo na čelu, ki vse skozi zavaja občane, natolcuje, se gre skrivalnice, laže..... Le za kadrovanje svojih ljudi na pomembne in dobro plačane službe so dobri. Kje je razvoj, nova delovna mesta......?
17.1.2017 8 (8) (0)Oceniprestar 
To pa je sramota na celi črti in dokaz nesposobnosti županje in kompletne občinske uprave. Sram vas bodi kdor koli že ste. Še tisto malo denarja ki bi bilo potrebno vložiti v razvoj boste "zapravdali" vi nesposobnež i!!
17.1.2017 7 (7) (0)Ocenicrnomelj 
Plača naj stroške in ODSTOPI!!
17.1.2017 10 (10) (0)OceniC5 
sAj tudi referendum ne bi bil potreben če bi imeli županjo kot se šika, kot je ima Semič na primer.
17.1.2017 4 (4) (0)Ocenitraktoristi in penziči 
Je kje dal izjavo o blamaži črnomaljske županje , prvi podžupan in predsednik črnomaljskih traktoristov , tudi izjave drugega penzijonističnega podžupana ni nikjer
17.1.2017 4 (5) (1)Ocenires 
Svetniki NSi, DESUS, SD in žipanja naj plačajo sodne stroške in tudi referendum.
17.1.2017 5 (6) (1)Ocenipresvetli 
Kje je sedaj nadutost županje in njenih podrepnikov. Bo kaj povedala ali bo spet Šefica na pomoč klicala????. Ej "levaki", pa ste res "talevi"
17.1.2017–5 (1) (6)OceniTrump 1 
Ljudje božji ni županja kriva. Novoizvoljeni predsednik ZDA je lepo kratko in jedernato povedal. MERKLOVA! Ko bodo vlitve vsi tisti ki kritiziratze kanditirajte pa rešujte 1/2 slovencev v revščini.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava