mladi dopisnik

Strojniki na sejmu Altermed v Celju

15.3.2017 | 11:10 | P. C.

Strojniki na sejmu Altermed v Celju
Strojniki na sejmu Altermed v Celju

Novo mesto, Celje - V petek, 13. marca, se je novomeška Srednja strojna šola udeležila vsakoletnega sejma Altermed v Celju. Sodelovali so dijaki drugega letnika srednjega strokovnega izobraževanja - Jaka Kocmur, Matic Mohar in Matej Gramc z mentoricama Petro Colarič ter Natalijo Kirar. Tema letošnjega sejma je bila Odgovorno s hrano.

Na sejmu smo se predstavili ekošole in ekovrtci. Na naši stojnici so si obiskovalci lahko ogledali raziskavo o odpadni hrani, ki jo proizvedemo na Srednji strojni šoli. Raziskava je pokazala, da imamo vsako leto manj odpadne hrane zaradi skrbnega načrtovanja jedilnikov, k temu pa pripomore tudi možnost, da se nerazdeljena malica brezplačno razdeli dijakom po dvanajsti uri. Izračunali smo, da je količina odpadkov v litrih na osebo minimalna, saj znaša le 0,039 litra na osebo.

Na sejmu so dijaki v demonstracijski kuhinji predstavili tudi pripravo jedi iz presežka skuhane hrane ter spekli mesne kroglice, ki so jih obiskovalci z veseljem poskusili. Naši dijaki so bili še posebej veseli obiska stojnice ministra za kmetijstvo Dejana Židana in Bineta Volčiča, priznanega kuharskega mojstra.

MESNE KROGLICE (Avtorji: dijaki Srednje strojne šole Novo mesto)

Zelo pogosto nam od nedeljske goveje juhe ostane govedina. Iz nje lahko naredimo preproste mesne kroglice, ki nam bodo popestrile ponedeljkov jedilnik.

Sestavine:

Ostanki govedine iz goveje juhe
Drobtine
1 jajce
Šopek zelišč (peteršilj ali meta ali mešanica začimb po okusu; mleta paprika
1 čebula
1 žlička gorčice
Sol
Poper
Olje za cvrtje

Postopek priprave:

V mešalniku zmeljemo očiščene koščke govedine, čebule in zelišč. Zmes ne zmeljemo v pašteto, ampak naj bodo koščki še vidni. Zmes preložimo v posodo in ji dodamo preostale sestavine. Oblikujemo kroglice v velikosti oreha in jih ocvremo v vročem olju ali pa jih spečemo v pečici. Pečeš jih, dokler niso lepo zapečene. Preložimo jih na papirnato brisačko, ki vpije odvečno maščobo. Postrežemo z jogurtovo omako ali kečapom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava