dolenjska

Veliko že pogozdili, nekaj dela pa še čaka

21.3.2017 | 14:30 | I. Vidmar

Gozdarjem so se danes dopoldne med drugim pridružili tudi taborniki. (Foto: I. Vidmar)

Gozdarjem so se danes dopoldne med drugim pridružili tudi taborniki. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Danes je mednarodni dan gozdov. Da to ni le dan za premislek o našem odnosu do gozda in do narave ter s tem do lastnega obstoja, ampak je tudi dan za akcijo, so razmišljali tudi v novomeški območni enoti Zavoda za gozdove. Zato so se odločili priskočiti na pomoč lastnici gozda in pogozdili poldrugi hektar gozdne površine, ki jo je v poseko spremenil smrekov lubadar.

K sodelovanju so povabili številne novomeške ustanove in organizacije in delo je bilo hitro opravljeno. Na pomoč so jim že dopoldne priskočili tako posamezniki kot tudi predstavniki novomeške taborniške organizacije, kmetijske šole Grm, akcijskega društva Malina, Zavoda za varstvo narave, DRPD, novomeške občine, lovci, krajani Irče vasi in Gozdno gospodarstvo Novo mesto, ki je poskrbelo, da je vsaka sadika dobila količek za oporo.

Posadili so 1500 sadik oziroma puljenk bukve, gabra, jelke in javorja. Akcija se bo nadaljevala tudi še popoldne, ko organizatorji pričakujejo, da se jim bodo pridružili tudi atleti in drugi športniki, ki v Portovalu opravijo precej ur svoje vadbe in imajo od tega gozda posredno še največjo korist.

‹ nazaj

Komentarji (2)

22.3.2017—   (1) (1)OceniSMREKA 
hVALE VREDNA AKCIJA in potrebna za ohranitev in nadaljno rast v tem gozdu. Vseeno, pa se poraja misel, kaj smo počeli do sedaj, kajti vsi vemo da se da omiliti posledice podlubnikov, če pravočasno ukrepamo. Predstavniki zavoda za gozdove in odgovorni za gospodarjenje z gozdovi naj nemudoma pogledajo še ostala drevesa in področja gozda, ugotovijo stopnjo napredovanja zalege in preprečijo širjenje podlubnikov, ter TAKOJ odstranijo napadena drevesa in s tem zmanjšajo nevarnosti in širjenje te nadloge, vzpostavijo običajen gozdni red, ki je veljal v preteklosti, ko smo še umno gospodarili z gozdovi in lesno maso. Pa novinarje naj povabijo in seznanijo s strokovnimi posegi. Ko je pa gozd tehnološko zrel, pa se naj drevesa podrejo in s tem zagotovi normalno pokritje stroškov spravila in vzdrževanja gozdov, pa še vsi uporabniki goznih površin bodo v tem delu gozda varni . Oglejti si vso stvar in ukrepajte, sajenje pa naj postane obvezen del praktičnega usposabljanja dijakov in študentov biotehniške fakultete, pa še korist bo od njih, ter vseh zainteresiranih deležnikov.
22.3.2017–1 (0) (1)Oceniluli 
Smreka, pa ti si čez les.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava