dolenjska

Anketa Društva Novo mesto: Večina za ohranitev parka pred KCJT

16.5.2017 | 13:05 | M. M.

Strokovnjaki ljubljanskega Centra za preventivno arheologijo so v začetku aprila s posebnimi napravami sondirali območje predvidene gradnje v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. (Foto: M. M., arhiv DL)

Strokovnjaki ljubljanskega Centra za preventivno arheologijo so v začetku aprila s posebnimi napravami sondirali območje predvidene gradnje v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. (Foto: M. M., arhiv DL)

Zbiralnik idej je stal na Novem trgu in kasneje še na Glavnem trgu. (Foto: M. M.)

Zbiralnik idej je stal na Novem trgu in kasneje še na Glavnem trgu. (Foto: M. M.)

Novo mesto - Društvo Novo mesto je izvedlo tristopenjsko anketiranje zainteresirane javnosti o bodoči usodi parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine. Kot je znano, MO Novo mesto v sodelovanju z investitorjem, tj. družbo Trgograd iz Litije, načrtuje gradnjo novega objekta na območju današnjega makadamskega parkirišča na Novem trgu in v severnem delu parka, preostale zelene površine pa spremeniti v tlakovano urbano ploščad.

Iz društva so danes sporočili, da so omenjeno anketo izvedli v treh korakih: prva je bila prek njihove spletne strani, v sodelovanju z zavodom Zora so izvedli še anonimno anketiranje prek t.i. Zbiralnika idej, ki so ga za nekaj časa postavili na Novem trgu, kasneje pa še na Glavnem trgu pred nedavno odprto Pisarno celovite urbane prenove.

Skupno so z anketami prejeli 260 glasov. Z načrtovano pozidavo se jih je po podatkih društva strinjalo le osem (oz. 3,08 odst.), 170 anketirancev (65,38 odst.) želi ohraniti obstoječi park in ga razširiti na makadamsko parkirišče, ki je sedaj sicer v zasebni lasti, preostalih 82 anketirancev (31, 54 odst.) pa se strinja s kompromisnim predlogom, da se park ohrani, novi stanovanjsko-poslovni objekt pa zgradi le na parceli parkirišča.

»V Društvu Novo mesto ves čas pozorno spremljamo dogajanja okoli umeščanja novega objekta v območje parka pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, po dopustih pa bomo organizirali tudi okroglo mizo o t.i. privatizaciji javnega prostora s strani kapitala in krizi urbanizma, torej o dveh družbeno-prostorskih pojavih, ki smo jima priča tudi v tem primeru,« so še dodali v društvu.

‹ nazaj

Komentarji (16)

16.5.2017–3 (1) (4)OceniEmo 
Blagor tistemu, ki ima cas za take bedarije...
16.5.2017–2 (2) (4)Oceninn 
In zdej bo 260 ljudi odločalo za vse novomeščane?
16.5.2017 3 (4) (1)OceniNovozamaščen 
Bolje kakor da eden in še ta - napačno.
16.5.2017 2 (2) (0)Ocenianonymous 
Zabavno, ko skupina občanov glasuje, kaj naj nekdo postavi na zasebnem zemljišču. Jim smem predlagat še nekaj (privatnih) lokacij, kjer bi po moje morali biti drugačni objekti, kot so že ali bi utegnili biti?
16.5.2017 4 (4) (0)Oceninovomeščan 
Tudi na zasebnem zemljišču ne smeš postavljati kar se ti zljubi, kaj šele neko nagravžno, ogromno kocko na bivšem pokopališču. Ej, odgovorni, samo malo pietete je treba imeti, da ugotoviš, tu pristoji le park in nič drugega.
16.5.2017—   (1) (1)Oceni1A 
Tale anketa je nekaj takšnega, kot bi misice vprašal kaj je bolje, mir na zemlji ali holokaust?
16.5.2017 1 (1) (0)OceniJavno 
&anonimni Imate napačne podatke, večina parka ni v zasebni lasti, ampak je javno.
16.5.2017 3 (3) (0)Ocenideset 
1 B anketa je na mestu,. Plan kocke je abstrakna bedarija in primer debilizma velecenjenih in preplačanih projektantov, molznic občinskega proračuna- vreče brez dna.in še eden v nizu številnih davkoplačevalskih katasrof MONM.
16.5.2017 3 (3) (0)OceniLojze 
Ja sem tudi za part. Treba ga je še razširit vse do tistega čudnega novega trga.
17.5.2017Oceniparkirna hisa 
Ne bi raje na mestu podrte stavbe naredili parkirno garažo, da bi ludje, ki pridejo v novo mesto imeli kje parkirati...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava