namig za premik

Sem glasba, sem mesto 2017: Noč skladateljev, Hiša kulinarike in turizma

26.5.2017 | 21:00

Nakup vstopnice

Prvi v nizu koncertov letošnjega festivala Sem glasba, sem mesto odpira Noč skladateljev.

ProdukcijaDruštvo slovenskih skladateljev

Vrsta predstaveKoncert

Gostišče na trgu Hiša kulinarike in turizma90 minut in nima odmora

26. maj 21.00

Ideja o Noči slovenskih skladateljev se je porodila prof. Marku Mihevcu po obisku enega izmed dunajskih koncertov z naslovom Die Lange Nacht. Prva Noč skladateljev je bila na sporedu leta 1989. Noč slovenskih skladateljev je bila prvotno osnovana kot koncert, ki traja celo noč in na katerem se zvrstijo različne zasedbe, ki izvajajo izključno novitete skladateljev. Z leti se je koncept prireditve razvijal tako, da danes v okviru »Noči« potekajo različni orkestrski in komorni koncerti (Noč skladateljev, Komorna noč skladateljev). Na prireditvi, ki jo danes delimo na pet koncertnih dogodkov, se lahko s svojimi novostmi predstavljajo prav vsi člani in članice društva.

Noči slovenskih skladateljev so osrednje koncertne prireditve Društva slovenskih skladateljev (DSS) na letni ravni. V okviru »Noči« se na ansambelskih, simfoničnih in komornih koncertih s svojimi deli predstavi veliko število slovenskih avtorjev. V sklopu teh prireditev ima vsak član DSS možnost izvedbe – razpis je v tem primeru najbolj široko zastavljen oziroma najbolj demokratičen. Vse izvedene skladbe so novosti. Pri izvedbi koncertov sodelujejo z najbolj vidnimi slovenskimi izvajalci (solisti, orkestri, ansambli), ki svojo kakovost potrjujejo in izkazujejo tako doma kot v tujini (Orkester slovenske filharmonije, Komorni orkester solistov DSS, komorne zasedbe …). V zadnjem času na koncertih prihaja tudi do izmenjave umetniških vsebin – na koncertu se izvede skladba uveljavljenega tujega skladatelja, na tujem pa izvedba dela slovenskega skladatelja. V letu 2017 bomo v okviru »Noči« pripravili pet koncertov.

Komorna noč slovenskih skladateljev je v sodelovanju s Festivalom Ljubljana (32. Slovenski glasbeni dnevi) postregla s komornim koncertom, na katerem so na odru zaživele skladbe zasedb violina in klavir ter fagot in klavir.

Posebno zanimiv pristop prinaša koncert v Novem mestu, ki je tudi sicer postal že kar tradicionalno prizorišče naših ansambelskih koncertov.

‹ nazaj