kočevsko-ribniško

Edina prava pot je pot spominjanja in sprave

3.6.2017 | 18:40 | M. L.-S.

Edina prava pot je pot spominjanja in sprave
Edina prava pot je pot spominjanja in sprave
(Foto: M. L.-S.)

(Foto: M. L.-S.)

Kočevski Rog - V organizaciji župnije Kočevje in Nove slovenske zaveze je danes pred kapelo Božjega usmiljenja pri grobišču Pod Krenom v Kočevskem Rogu, kjer ležijo posmrtni ostanki več tisoč domobrancev in drugih žrtev povojnih pobojev, potekala obletna spominska slovesnost z mašo. Somaševanje je vodil novomeški škof Andrej Glavan, v spominskem programu pa je spregovorila publicistka Helena Jaklitsch.

V Kočevskem Rogu naj bi po predvidevanjih zgodovinarjev na sedmih grobiščih končalo do 30.000 žrtev medvojnih in povojnih zunajsodnih pobojev, največ, 15.000 do 20.000, pa v breznu Pod Krenom, ki kot takšno danes simbolno predstavlja številna druga množična grobišča po vsej Sloveniji. Prva spravna slovesnost je potekala prav pri grobišču Pod Krenom in sicer 8. julija 1990, udeležila pa sta se je se takratni predsednik države Milan Kučan in takratni nadškof in metropolit dr. Alojzij Šuštar.

Pred začetkom današnje slovesnosti je garda Slovenske vojske v imenu predsednika države Boruta Pahorja k obeležju pred breznom položila venec, slovesnosti pa se je v njegovem imenu udeležil predsednikov svetovalec za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Boštjan Žekš. Srečanja, katerega namen je molitev za pokojne, spravo in odpuščanje med slovenskim narodom in se ga že tradicionalno udeležujejo svojci pobitih vojnih ujetnikov, ki so jih zavezniške angleške sile leta 1945 vrnile iz avstrijske Koroške , so se udeležili tudi nekateri predstavniki slovenskega političnega življenja, tako denimo poslanca SDS Jože Tanko in Branko Grims, generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj, poslanca NSi Iva Dimic in Jožef Horvat ter predstavniki SLS.

Škof Andrej Glavan je v svojem nagovoru poudaril, da so tisti, ki se ne spominjajo zgodovine, obsojeni, da jo ponovno doživijo. Ob tem je izrazil zgroženost in žalost nad izjavo predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška, "da sprave ni, je ne bo in je ne sme biti". Poudaril je, da delitve, ki so jih mnogi drugi narodi uspešno presegli, nas dušijo do te mere, da preprečujejo, da bi prišli do sinergije in sodelovanja, kljub različnim pogledom. Po njegovih besedah je edina prava pot, pot spominjanja in sprave.

‹ nazaj

Komentarji (9)

3.6.2017 9 (10) (1)Ocenijoze 
SDS že imajo volilni izhod ali,ker je bilo lepo vreme pa so prišli na obisk kolegu Tanko v kočevske gozdove.
4.6.2017–9 (2) (11)Oceniah 
Tukaj ni nobeno GROBIŠČE ampak morišče partizanov
4.6.2017 1 (1) (0)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Sprava je možna seveda, vendar na načelih zmagovalec- poraženec. Takrat je sprava lahko v trenutku in poklon vsem kolateralnim in ostalim žrtvam. Brez jasnega priznanja zgodovinskih dejstev bo sprava iluzija. Čeprav humana gesta in najbolj pravilna.Tako je, kdor noče poznati zgodovine , ta ne razume sedanjosti in uničuje bodočnost.....sprava ja, vendar na priznanju zgodovinskih napak in resnice. Amen.
4.6.2017–12 (1) (13)Ocenisramota 
Kako je toliko žrtev končalo v breznih, pa ne bomo nikoli zvedeli? In kdo jih je pokončal?
4.6.2017 11 (11) (0)Ocenihišnik 
Sprava je za vas to da so izdajalci po novem pravični borci, partizani pa kriminalci a ne? Pozabite na te norosti. Pa kaj objavljate take dogodke, ker nas to sploh ne briga. Mimgrede kdaj bomo imeli kakšno spravno prireditev v Krškem na griču, kjer so zažgali veliko čarovnic? One tut še niso spravljene....
4.6.2017Ocenitincek 
kr neki
4.6.2017–11 (2) (13)Oceni tapravi partizan  
Tukaj so komunisti morili na zelo zločinski način vse za socijalistično revolucijo ,
5.6.2017 7 (10) (3)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
taprav izdajalc- komunist ti spolno občuje z mamico. Takole kulturno.- a ne? Ti je takrat in še ti bo -po potrebi.
5.6.2017 11 (12) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Ne moreš razumet vso raskošnost de***izma in pokvarjenosti ter retar****sti izdajlcev lastne rojstne grude . še 70 let po vseh svinjarijah in strahotah ki so jih sprožili lastnemu narodu upajo gob**c vrtet....kljub temu da jih je obsodil ves svet. Neverjetno kako tolerantna država je ta Slovenija.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava