posavje

Lojze Peterle: Verjamem v Slovenijo in njene ljudi

26.6.2017 | 11:20 | M. L.  

Z leve: Milena Vranetič, Franc Vranetič, Vladka Sumrek in Terezija Marija Zinka Žnideršič ob slovenski zastavi. (Foto: M. L.)

Z leve: Milena Vranetič, Franc Vranetič, Vladka Sumrek in Terezija Marija Zinka Žnideršič ob slovenski zastavi. (Foto: M. L.)

Lojze Peterle (Foto: M. L.)

Lojze Peterle (Foto: M. L.)

Spominska fotografija (Foto: M. L.)

Spominska fotografija (Foto: M. L.)

Med slovesnostjo (Foto: M. L.)

Med slovesnostjo (Foto: M. L.)

Brežice - V Brežicah je bila ob včerajšnjem dnevu državnosti slovesnost z mašo. Dogodek so organizirali občina Brežice, brežiško Društvo 1824, župnija sv. Lovrenca Brežice in brežiški občinski odbor  NSi.

Mašo v cerkvi sv. Lovrenca so vodili župnik v Brestanici in naddekan savskega naddekanata Jože Špes, župnik v Artičah in Sromljah in dekan videmske dekanije lazarist Franc Rataj iz Dobove in brežiški župnik Milan Kšela, nekdanji naddekan savskega naddekanata in dekan dekanije Videm.

Zbrane v cerkvi je nagovoril predsednik brežiškega občinskega odbora Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Roman Zakšek.

Slavnostni govornik evropski poslanec Lojze Peterle, predsednik prve slovenske vlade. »Imeli smo in imamo še kateri praznik, ki pa ga ne praznujemo skupaj,« je o dnevu državnosti rekel Peterle. Osamosvojitvena vojna nas ni ločila med seboj, kot katera druga, je menil. Višjega dosežka, kot je bila osamosvojitev, po Peterletovem mnenju ni bilo v slovenski zgodovini. To, kako bo samostojna Slovenija živela in delovala v prihodnje, pa je po njegovem odgovornost vseh nas in tudi za današnje razmere ni kriva Evropa in ni kriva demokracija.

»Kot država še rastemo. Pri tem doživljamo neko valovanje, ki ima tudi 'nižje lege', če uporabim izraz iz glasbe,« je dejal slavnostni govornik, ki je ob tem izrazil željo, da »v slovenski politiki spet prevlada smisel za skupnost«. Peterle  ugotavlja, da so nekateri državo uporabili za uresničevanje svojih interesov, namesto da bi služili interesom Slovenije in vseh nas. Toda verjame v Slovenijo in njene ljudi. Optimizem ga navdaja tudi zato, ker slovenski duh po njegovem živi tudi zunaj Slovenije, med Slovenci po svetu.

Osamosvojitev je izjemen dogodek v zgodovini Slovencev, je poudaril v nagovoru tudi brežiški župan Ivan Molan. V samostojni Sloveniji smo dosegli veliko, a lahko bi več. Mislili smo, da bo šlo v demokraciji vse lažje in bolje. Da se taka pričakovanja ne uresničujejo, je kriva tudi politična oblast. Molan je tudi opozoril na družbeno neenakost. Po njegovem, kot kažejo primeri, tudi pred zakonom ljudje niso enaki, ampak je pravica nemalokrat na strani bogatih. Nekateri so za doseganje lastnega uspeha žal pripravljeni poteptati druge. A kljub vsem odklonom moramo biti ponosni na Slovenijo. Za Slovenijo so po županovih besedah ljudje umrli, med žrtvami osamosvojitvene vojne je bil tudi brežiški rojak Jernej Molan.

Predsednik brežiškega občinskega odbora NSi Franc Vranetič se je ob koncu  zahvalil sodelujočim pri organizaciji dogodka.

Na prireditvi je nastopil pevski zbor župnije Brežice z zborovodkinjo Jelko Žnideršič. Terezija Marija Zinka Žnideršič, ki je sicer povezovala slovesnost, je nastopila s Cankarjevim besedilom.

Prireditveni prostor so nalašč za to slovesnost na poseben način okrasili s simboloma Slovenije in Evropske skupnosti. Ob oltarju so tako postavili slovensko in evropsko zastavo, narejeni iz rož. Simbola si je zamislila Vladka Sumrek, ljubiteljska slikarka iz Črnca pri Brežicah, s katero je pri izdelavi sodelovala tudi Milena Vranetič iz Kapel.

Po maši in slovesnosti v cerkvi so pripravili pogostitev ob lipi pred cerkvijo.

‹ nazaj

Galerija (25)

IMG_3606
IMG_3612
IMG_3618
IMG_3621
IMG_3623
IMG_3624
IMG_3626
IMG_3627
IMG_3633
IMG_3635
IMG_3636
IMG_3637
IMG_3639
IMG_3640
IMG_3645
IMG_3650
IMG_3652
IMG_3654
IMG_3656
IMG_3657
IMG_3658
IMG_3661
IMG_3663
IMG_3666
IMG_4663

Komentarji (7)

26.6.2017 7 (8) (1)OceniManica 
Vaše nastopanje Alojz v javnosti razburja mnogo Slovencev. Ste sramota od kristijana in politika.
26.6.2017 4 (5) (1)Oceninevednež 
g. Peterle je že v samem začetku zatrl kar je bilo pozitivnega v ideji samostojnosti državljanov Slovenije. Njegovo klečeplaznost pred materjo cerkvijo in severnimi sosedi ter glorifikacija domačih izdajalcev bo šla v anale negativnih pojav mlade države. Lojze Peterle nima kaj iskati v slovenski politiki saj se borile zase. Da nam soli pamet pa je že odvratno.
26.6.2017 7 (7) (0)Ocenivolk 
A še kar naprej hodi okrog in obljublja malo Švico ba..ba. Bog mu bo naplačal za njegove barabije ki jih je počel v Sloveniji in jih še naprej počenja v Bruslju.
26.6.2017 2 (3) (1)Ocenikristjan 
Mi pa ne v vrjamemo politikom !!!
26.6.2017 2 (4) (2)OceniMelanya 
Nočem biti žaljiva, daleč od tega, toda kar spremljam Alojzka v politiki, vedno pred volitvami zboli za rakom, potem pa čudežno ozdravi s pomočjo vodke iz Međugorja. Čudno??
26.6.2017 3 (3) (0)Ocenibralec Jure 
Bravo ! Odlični komentarji! On je poskrbel za sebe a Slovenijo je samo zadolžil in naredil ogromno škode!
27.6.2017 1 (1) (0)Ocenibutec&butec 
To pa za to, za - precejat - je pa dober.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava