gospodarstvo

Akrapovič tudi letos uspešno posluje, prodali pa bi še več, če bi imeli dovolj kadra

8.8.2017 | 20:00 | S. G.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 - 75% sodijo  motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno  krepi, pa dosega 25 - 30% prodaje. (Foto: Facebook stran Akrapovic Exhaust System)

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 - 75% sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 - 30% prodaje. (Foto: Facebook stran Akrapovic Exhaust System)

Ivančna Gorica, Črnomelj - Podjetje Akrapovič, ki je svojo proizvodnjo predlani preselilo v Črnomelj, je s približno 54 milijoni evrov polletne prodaje izid enakega lanskega obdobja presegel za šest odstotkov. Kot je pojasnil finančni direktor družbe Matej Akrapovič, je bila prodaja nekoliko manjša od načrtovane, ker vsega zaradi omejenega kadra niso mogli narediti. Se pa stanje glede kadra v drugi polovici leta izboljšuje in kot je povedal, nameravajo zamujeni del proizvodnje do konca leta nadoknaditi.

Foto: Facebook stran  Akrapovic Exhaust System

Foto: Facebook stran Akrapovic Exhaust System

Obetajo si približno 100 milijonov evrov letne prodaje in hkrati približno 12,5 milijona evrov čistega dobička, s čimer bodo dosegli njegovo lansko raven, je dodal. S pričakovano vsoto bo Akrapovičeva prodaja letos prvič v zgodovini podjetja dosegla ali presegla 100 milijonov evrov.

V Akrapoviču so spomladi tudi prvič presegli število tisoč zaposlenih - v Črnomlju jih je zaposlenih približno 750, v Ivančni Gorici pa približno 300. Na ravni skupine so letos dodatno zaposlili približno 80 ljudi, do konca leta pa jih nameravajo zaposliti še okoli 35.

Akrapovič ima sicer v Črnomlju skupaj z novim logističnim centrom na razpolago 23.000 kvadratnih metrov površin. V Ivančni Gorici ostajajo vodstvo družbe, razvojni oddelek, livarna, orodjarna in oddelek predproizvodnje. Konec leta načrtujejo ureditev novega testnega središča, predvidoma leto kasneje pa še gradnjo nove upravne stavbe.

Reševanja problema omejene kadrovske ponudbe so se po poročanju STA lotili z akcijo, v okviru katere vsakemu zaposlenemu, ki v podjetje pripelje primernega novega delavca, izplačajo 250 evrov bruto nagrade, okrepljeno sodelujejo tudi z zavodom za zaposlovanje. V primeru, da ne bodo dovolj uspešni, pa bodo skušali kader dopolniti tudi z delavci obmejnega pasu bližnje Hrvaške.

Do konca leta naj bi na ravni skupine zaposlovali približno 1100 ljudi in tako dosegli približno 10-odstotno letno rast zaposlovanja. V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti, ob zdajšnji rasti pa naj bi v Beli krajini ob koncu desetletja oz. do leta 2020 zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi.

Največ prodajo na trgih EU - v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja pa se krepi tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek svojih izdelkov, je za STA še povedal finančni direktor Akrapovič.

‹ nazaj

Komentarji (4)

8.8.2017 1 (1) (0)OceniPok.Sandi Čolnik 
Bravo. Kopirali ste članek z Rtvslo in to je vaš prispevek k novinarstvu??
9.8.2017 1 (1) (0)Ocenimujo 
Kader se sigurno najde, če se ponudi prava plača....
9.8.2017Oceninelevinedesni 
cin, cin...
2.9.2017OceniAkrapović 
https://www.youtube.com/watch?v=ZXkHOUzOHBQ https://www.youtube.com/watch?v=YlIbl5H9yWI

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava