Na Gačah spet pričakujejo pomoč občin

22.9.2017 | 13:25

Na Gačah spet pričakujejo pomoč občin
Na Gačah spet pričakujejo pomoč občin
Na Gačah spet pričakujejo pomoč občin

Semič - Tukajšnji svetniki so na 21. redni seji obravnavali 13 točk dnevnega reda. Precej časa so se zadržali ob informaciji županje Polone Kambič, da podjetje Smuk do 30. junija ni plačalo prvega obroka kupnine za smučišče na Gačah, zato je prenehala veljati pogodba z Iskro, ki je spet prevzela Gače pod svoje okrilje.

Organizira pa se skupina ljudi, ki pripravljajo vizijo razvoja turističnega centra na Gačah do leta 2025. Za odločitev o ustanovitvi gospodarske družbe, s katero bi uresničila svoje načrte, potrebuje pomoč občin. Kot je povedala županja, bi potrebovali pomoč v obliki nakupa smučarskih vozovnic za zimsko dejavnost za vzgojno-izobraževalne zavode v višini 50.000 evrov brez DDV na leto in sicer za pet let. Zato pa naj bi 16 občin do 30. septembra podpisalo pismo o nameri, ki ni zavezujoč dokument, je pa zagotovilo, da bo smučišče živelo še naprej. Čeprav se vsi svetniki niso strinjali s predlogom, pa jih je večina sprejela predlog, da semiška občina podpiše pismo o nameri.

Svetniki so v prvi in drugi obravnavi sprejeli sklep o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za počitniško naselje Gričice, v katerem bo po novem dovoljeno graditi oporne zidove in drvarnice, lastniki objektov pa jih bodo lahko sanirali in legalizirali.

Nekaj pomislekov je bilo slišati tudi na račun predloga, da naj bi gospodinjstvom in tistim, ki imajo neprofitno dejavnost, iz občinskega proračuna subvencionirali polovico fiksnega dela cene oskrbe s toplotno energijo iz obnovljivih virov energije. Kot je povedal direktor Zarje Energije Ivan Hribar, imajo že od začetka, torej pet let, težave s priključno močjo, ki jih ne bi bilo, če bi v Semiču zgradili dom starejših občanov, kot so načrtovali. Doslej se sicer še nihče ni odklopil iz sistema, čeprav nekateri to napovedujejo, prišlo pa je nekaj novih strank. Svetniki so po razpravi sprejeli sklep, da se strinjajo z občinsko subvencijo.

Častna občanka bo...

Semiški svetniki so se strinjali tudi, da postane častna semiška občanka dr. Boža Krakar Vogel, plaketi pa bosta ob občinskem prazniku prejela Miroslav Kočevar za 45-letno delo na športnem področju in Društvo vinogradnikov Semič ob 40-letnici delovanja.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (12)

22.9.2017 2   (2)   (0)   OceniKekec 
Če ne gre, naj se zadeva zaključi. Zakaj bi občina/država podpirala nekaj, kar prinaša izgubo in je vnaprej obsojeno na izgubo?
22.9.2017–1   (0)   (1)   Ocenimst 
Kekec, pravo ime si si izbral. Zakaj? Ker je dobro za družbo, še sploh za mlade!
22.9.2017 1   (1)   (0)   OceniAbecedarij 
Samo letni turizem res,i plazo naredit ob jezeru ,pa skakalnico
22.9.2017 2   (3)   (1)   Oceniz glavo v zid 
Vprašajte se koliko lastnikov se je zamenjalo na Gačah. Nobenemu ni šlo. Občina Semič dobro ve, da je teren za smučanje prenizek zato ni snega. Sedaj bi pa rada pomoč občin kot da ostale občine nimajo kam z denarjem. Dajte probat na Evropska sredstva tam ste izredno učinkoviti.
22.9.2017Oceniabecedarij 
pare na sunce
23.9.2017OceniMesecar abecedarij 
Kje bojo otrci smucali s temi kartami če bojo slabe zime ,pa še za pet let kupit karte
23.9.2017Ocenimiša 
je zastarelo,neurejeno,predrage karte,jih rajš odpeljam na roglo nza ta denar
23.9.2017Ocenimiša 
in kekec,še kako imaš prav!!
23.9.2017Ocenitufi 
nekar te takooo....vika lozar vam napisala poet o gačahh in njeno zelenje,in belini glih sda bo bo tipkala
24.9.2017OceniZvonka 
E Šokci moji ako se razpade EU ste gotovi denar bo treba vrnit!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava