namig za premik

Filmski večer - Potovanje v nepričakovano, Knjižnica Mirana Jarca

30.11.2017 | 18:00

»Človek je krona stvarstva,« je zapisano v svetem pismu. Ta vzvišena trditev postavlja človeka na zelo visoko mesto v razodevanju. Če misel obravnavamo zgolj teoretično, nam ne povzroča težav. Če pa jo hočemo aplicirati v konkretno življenje, kaj hitro opazimo, da je »krona« izgubila veliko sijaja in plemenitosti, ki ga je nekoč nosila.

Skozi evolucijo je človeštvo prišlo do točke, kjer se je posameznik zmožen zavedati samega sebe in svojih dejanj. S položaja moči in zmagovalca pogosto meni, da je tehnološko in kulturno na najvišji točki razvoja. Poti in sredstev, ki jih je za ta cilj uporabil, raje ne omenja. Ob tem pa je skoraj pozabil na pomembnost razvoja svojih duhovnih vidikov. V različnih obdobjih so se na zemlji zato rojevali odposlanci in učenjaki, kot pomoč, podpora in kažipot človeštvu pri njegovem duhovnem razvoju. Naj omenimo samo Mojzesa, Sokrata, Budo, Jezusa …

Kasneje, v času rojevanja znanstvene metode ob koncu 16. stoletja, so mnogi tovrstni učenjaki delovali na skrivaj zaradi preganjanj. V Nemčiji so kot prijatelji in duhovni bratje delovali znotraj tübingenškega kroga. Prizadevali so si za splošno reformacijo na verskem, znanstvenem in umetniškem področju ter vse to zapisali v svojih Manifestih, ki so bili v letih 1614–1616 izdani pod skupnim naslovom Manifesti Rožnih križarjev, poročilo bratstva hvalevrednega reda RK vsem učenjakom in vladarjem in stanovom Evrope.

Film z naslovom Potovanje v nepričakovano skuša obuditi sporočila iz Manifestov in prikazati njihovo vrednost v sodobnem času. Ob 400. obletnici izdaje manifestov se spominja zgodovinskih dogodkov, hkrati pa današnjega človeka postavlja pred zrcalo, ki ga opominja, da je v svoji samopomembnosti izgubil pravo sled in stik s seboj.

Lepo vabljeni! Vstop je prost.

Četrtek, 30. november 2017, ob 18. uri, Trdinova čitalnica

‹ nazaj