dolenjska

Nezadovoljni s potekom okoljske sanacije pričakujejo več tudi od občinske oblasti

17.1.2018 | 10:00 | S. G.

Franc Plut (Foto: J.A., arhiv DL)

Franc Plut (Foto: J.A., arhiv DL)

Zalog, Straža - Predstavniki civilne iniciative Zalog-Loke so se v ponedeljek povabilo župana občine Straža Dušana Krštinca udeležili skupnega sestanka z občinskimi svetniki. Izpostavili so, da niso zadovoljni s potekom okoljske sanacije na območju pogorišča obrata družbe Ekosistemi d. o. o.. Po besedah Francija Pluta so zato predlagali, da občinski svet na svoji naslednji seji sprejme sklepa:

1 - Ugotovi se, da družba EKOSISTEMI d. o. o., ki je neposredno odgovorna za okoljsko onesnaženje, kot posledico požara na lokaciji nekdanje opekarne Zalog, ni izvedla predvidene sanacije pogorišča do določenega roka t. j. 01.01.2018. Odpadki niso bili odstranjeni, prav tako ni bilo učinkovito sanirano zaskrbljujoče stanje strupenih izcednih voda, ki se iz površin opekarne Zalog še vedno nekontrolirano izcejajo na kmetijska zemljišča in poniknejo v podtalnico (priložene slike).

2 - Ugotovi se, da do današnjega dne še ni oblikovana komisija za spremljanje sanacije pogorišča na lokaciji opekarne Zalog, katero skupno ustanovitev so dogovorile občina Straža, ARSO in MOP.

Hkrati predstavniki civilne iniciative pozivajo občinsko oblast na čelu z županom Dušanom Krštincem, da odločneje pristopijo k izvedbi aktivnosti za ekološko sanacijo območja opekarne Zalog. "O nadaljnjem izcejanju strupenih izcednih voda pa je nujno obvestiti vse pristojne organe v RS in zahtevati njihovo takojšnje ukrepanje," je v izjavi za javnost še zapisal Franc Plut.

‹ nazaj

Komentarji (4)

17.1.2018 1 (3) (2)OceniOkoljevarstvenik 
Se ena kvazi inicijativa ki se gre politikanstvo in nič drugega sam drek mesa
17.1.2018—   (1) (1)OceniEkolog Janez 
Ne vem zanimivo, da tukaj skupaj nastopata na teh predvolilnih zborih dva kandidata za župana, to je sedanji župan in CI, tu je vprašanje kdaj se bosta užgala, ker dva župana v tej žepni občini ne moreta biti ali pa lahko. Glede same sanacije, pa kot se govori Ekosistemov ni več, zato imata oba kandidata priložnost, da pljuneta v roke in se primeta sanacije, kateri bo bolj priden, ta bo 100% postal župan!!!
17.1.2018OceniPolitični analitik 
Če prav razumem je tu borba med dvema predsednikoma civilnih iniciativ, ki se gresta kdo bo več točk dobil na račun Ekosistemov, mislim, da je boljši igralec starejši, EKOS, ki baje pošilja na domove o statutu in kar ponuja ni nič novega ali po drugi strani še slabši od teh dveh saj so do zdaj imeli svetnike, ki so samo kimali 11 let, pri tem se lahko izozame g. Vizjaka, ki je bil 1 leto pri njih in takrat pokazal avtoriteto v OS kot pred obema županoma. Vse skupaj je ena velika žalost, upam, da se ne motim.
17.1.2018OceniBralec 
g.Plut in ostali se motite ...Sedanji oblasti in županu to pač paše. Nasploh premalo naredi, še več govori in obljublja! Občinska oblast bo začela migat jeseni, takrat ko bodo volitve!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava