dolenjska

Čistilna naprava je v redu, problem je kanalizacija

19.2.2018 | 18:40 | L. M.

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Mirna - Zveza ekoloških gibanj Slovenije (ZEG), nevladna okoljska organizcija, že  od leta  2003  redno spremlja ekološko stanje  Mirnske doline, od izvira reke Mirne do njenega izliva v reko Savo. ZEG je dobro seznanjen z delovanjem čistilne naprave na Mirni.

Ker so te dni v medijih zaznali novico, da iz Čistilne naprave Mirna izteka sivo obarvana tekočina, so si 13. februarja z Ekološko patruljo ZEG-a ogledali situacijo na terenu in pridobili potrebne informacije pri upravljavcu naprave  GOP d.o.o. Mirna.

Karel Lipič (Foto: arhiv DL)

Karel Lipič (Foto: arhiv DL)

Kot pravi predsednik ZEG Karel Lipič, čistilna naprava Mirna deluje kot že vrsto let in po rezultatih monitoringov Odpadne vode, ki iztekajo v reko Mirna,  okolja ne obremenjujejo prekomerno (rezultati v prilogi) . Se pa upravljavec čistilne naprave srečuje z veliki težavami, ker Občina Trebnje, sedaj Občina Mirna in Komunala Trebnje, nista zgradila ustreznega kanalizacijskega sistema. Prav preobremenjenost naprave je vzrok obarvane tekočine in ne nedelovanje čistilne naprave. Po vseh ugotovitvah ZEG zaključuje in poudarja, da ekološki problem na Mirni ni  rešljiv vse do zgraditve vseh potrebnih del na kanalizaciji, ki bodo onemogočala pritok tujih vod na napravo.

»Ker se ekološki problem na Mirni, vse prepočasi rešuje, oziroma se le povečuje, bomo v  ZEG-u zahtevali od pristojnih državnih inštitucij in občine Mirna, da se po dolgih letih končno uredi ta «nerešljiv okoljski problem«, brez političnega pridiha . Ta nedokončan projekt  že dalj časa škoduje naravi in okolju pri  zaščiti  reke Mirne,« pravi Lipič.

Celotno pismo si preberite v priponki.

ZEG[.pdf](2 MB)

Ekološka patrulja ZEG.[.pdf](309 kB)

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava