kronika

COVID-19: včeraj 1564 novih okužb, umrlo 26 okuženih - pregled po občinah v naši regiji

6.11.2020 | 11:50 | R.M./STA

Ilustrativna fotografija (Foto: DL/arhiv)

Ilustrativna fotografija (Foto: DL/arhiv)

Po vsej državi so včeraj opravili 5895 testov in potrdili 1564 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 26 bolnikov s covidom-19. 14-dnevna pojavnost je bila tako 1113 oziroma 0.4 odstotka na 100 tisoč prebivalcev.

V bolnišnicah po vsej Sloveniji se danes zdravi 1069 covidnih bolnikov, med njimi 169 na oddelkih za intenzivno nego, kar je sedem več kot dan prej. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 92 bolnikov, na novo so jih samo včeraj sprejeli 160, med tem ko je 22 okuženih na zdravljenju v slovenskih bolnišnicah umrlo, še 4 pa v domovih za ostarele. Skupno število umrlih s covidom-19 je tako zdaj že 497.

Dodano ob 13.uri:

Podatki kažejo, da smo vrh epidemije v tokratnem valu že dosegli, je dejal vladni govorec Jelko Kacin. Število novo sprejetih pacientov s covidom-19 v bolnišnice sicer še vedno narašča, a se umirja. Delež okuženih je bil v četrtek 26,5, kar je dve odstotni točki manj kot dan prej. "Podatki kažejo, da je trend dober, razmere se počasi stabilizirajo," je na novinarski konferenci dejal vladni govorec.

Na umirjanje razmer po besedah Kacina kažejo tudi podatki o številu okuženih v zadnjih 14 in zadnjih sedmih dneh na 100.000 prebivalcev. Podatki o številu okuženih za zadnjih 14 dneh kažejo, da smo vrh že dosegli in da se pojavnost okužb že zmanjšuje, podatki za zadnjih sedem dni pa, da smo že krepko čez vrh. "Če bo šel trend tako še naprej, se lahko veselimo prihodnosti in razmišljamo o tem, kaj bi vlada lahko storila prihodnji teden," je dejal.

Simulacije po besedah vladnega govorca kažejo, da bo število okuženih v prihodnjih dneh še upadalo, zmanjšuje se tudi t. i. reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži vsak okuženi. Še včeraj je bilo to število 1,1, danes pa smo že prišli na 1, je dejal Kacin. To po njegovem kaže, da so ljudje ukrepe sprejeli in da jih izvajajo, "na kar moramo biti ponosni". Se pa je po besedah Kacina treba ukrepov še vedno dosledno držati in zdržati še kakšen teden, zato bo, kot je dejal, tudi šolanje prihodnji teden potekalo na daljavo.

Psihologinja in psihoterapevtka Andreja Poljanec, ki je sicer tudi sama prestala covid-19, je ob tem opozorila, da trenutna situacija marsikoga že pošteno utruja in spravlja v globoko stisko. A kot je pomirila, znanost vedno znova dokazuje, da smo ljudje kljub vsemu, kar se nam dogaja, zmožni poiskati stvari, za katere smo lahko hvaležni. S tem namreč spodbudimo treniranje naših možganov za občutje sreče, zadovoljstva in optimizma.

Poljančeva pri tem svetuje, da se v trenutni situaciji lahko odločimo tudi za drobne in pozitivne spremembe, npr. pri sebi, v odnosih ali na delovnem mestu. "Z otroki razmislite o idejah za skupna doživetja, prisluhnite drug drugemu, postavljajte podvprašanja in se za otroke zanimajte. Na tak način se ljudje okoli nas počutijo ljubljene, sprejete in jim je ob nas prijetno," je dejala.

Poljančeva se ob tem sicer zaveda, da so ljudje v različno intenzivnih stiskah. Tudi tistim, ki so izgubili službo ali pa zanjo trepetajo, ostane možnost gledanja na pozitiven način, zelo pomembno je imeti stike z ljudmi, ki jim zaupaš, še svetuje Poljančeva.

Dodano ob 14.uri:

V širši regiji JV Slovenije je bilo včeraj največ novookuženih s covidom-19 v Novem mestu 29 in v Kočevju 27, v Brežicah 15, v Trebnjem pa 11. Drugod se številke kot kaže umirjajo, saj so večinoma enomestne. V nadaljevanju objavljamo točne podatke o včerajšnjih novo okuženih po občinah naše širše regij na dan 05.11.:

Bistrica ob Sotli 01
Brežice 15
Črnomelj 07
Dobrepolje 04
Dolenjske Toplice 03
Ivančna Gorica 05
Kočevje 27
Kostanjevica na Krki 01
Kostel 00
Krško 05
Loški Potok 00
Metlika 07
Mirna 06
Mirna Peč 00
Mokronog-Trebelno 01
Novo mesto 29
Osilnica 00
Radeče 01
Ribnica 02
Semič 01
Sevnica 09
Sodražica 00
Straža 03
Šentjernej 06
Šentrupert 00
Škocjan 00
Šmarješke Toplice 01
Trebnje 11
Velike Lašče 00
Žužemberk 02

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava