novice

Slovenija se približuje rdeči fazi epidemije

18.1.2021 | 19:15 | M. L.-S.

Slovenija se približuje rdeči fazi epidemije

Po podatkih NIJZ se je sedemdnevno povprečje okužb z novim koronavirusom v Sloveniji znižalo na 1350, v bolnišnicah pa se zdravi 1237 bolnikov s covidom-19. Slovenija se zato približuje rdeči fazi epidemije, iz črne v rdečo fazo pa bi lahko, kot poroča STA, po napovedih Instituta Jožef Stefan vstopili še ta teden.

Da bi lahko začeli sproščati protikoronske omejitvene ukrepe po posameznih regijah z boljšo epidemiološko sliko, je vlada določila dva pogoja, ki morata biti dosežena na državni ravni. Prvi je, da se povprečje števila okužb na dan v zadnjem tednu v državi zmanjša pod 1350, drugi pa je, da se število hospitaliziranih covidnih bolnikov spusti pod 1200.

Ko bosta dosežena oba pogoja, bo vlada predvidoma sproščala ukrepe v tistih regijah, v katerih je epidemiološko stanje boljše. Najprej je predvideno odpiranje vrtcev in osnovnih šol za prve tri razrede, sprostijo se lahko tudi nujne laboratorijske vaje za študente, odprejo muzeji, knjižnice in galerije, dovolijo se brezkontaktni športi na prostem.

Kot piše STA, na Institutu Jožef Stefan ocenjujejo, da se bo sedemdnevno povprečje okužb spustilo pod 1350 v sredo, v soboto pa se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 1200 covidnih bolnikov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava