Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
petek, 17. maj 2024
08:00 - 12:00 Krvodajalska akcija, OŠ Frana Metelka Škocjan
15:00 Srečanje starejših krajanov Žužemberka, OŠ Žužemberk
17:00 Polžek Peter išče skriti zaklad, Olimpijski center Novo mesto Češča vas
18:00 Pohod po Poti zdravja, OŠ Dolenjske Toplice
18:00 9. srečanje vinogradniških pevskih zborov Dolenjske, KD Trebnje
VečBela krajina
petek, 17. maj 2024
15:00 - 23:00 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
19:00 Orhidejada v Krajinskem parku Lahinja - predavanje, info točka Veliki Nerajec
20:00 Prireditev ''Veselje je pri nas'', dvorana Sinji Vrh
sobota, 18. maj 2024
09:00 Orhidejada v Krajinskem parku Lahinja - voden pohod, zbor pred info točko Veliki Nerajec
10:00 - 23:55 Vinska vigred v Metliki, različna prizorišča Metlika
VečPosavje
petek, 17. maj 2024
12:00 - 19:30 3. mednarodni rokometni turnir veterank in veteranov, ŠD Dobova
19:00 Koncert orkestrov in zbora Glasbene šole Brežice, Grajsko dvorišče Brežice
19:00 Pesem Posavja 2024 - 1. koncert, grad Brestanica
sobota, 18. maj 2024
09:00 - 14:00 Dan odprtih vrat podjetja CNC obdelava kovin Borštnar Tržišče
09:00 Pohod po Krekovih stezicah, zbor pri Gostilni Repovž Šentjanž
Več23.9.2021 | 19:10 | STA; M. K.
Michelinovi inšpektorji so Hiši Franko s kuharsko mojstrico Ano Roš v novi izdaji vodnika Michelin Guide Slovenia ponovno podelili dve zvezdici, po eno so ohranili tudi vsi lanski dobitniki - Atelje, Dam restavracija, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Denk in Vila Podvin. Nova zvezdica pa je letos zasijala v Gostišču Grič s kuharskim šefom Luko Koširjem.
Michelinove zvezdice, ki so v Sloveniji prvič zasijale lani, označujejo najboljše restavracije, ki so jih odkrili Michelinovi inšpektorji, in pomenijo najvišjo kakovost v kulinariki. Kot omenjeno, ima Hiša Franko z Ano Roš dve, po eno pa Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem, Dam z Urošem Fakučom, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom, Atelje z Jorgom Zupanom in Vila Podvin z Urošem Štefelinom. Eno je letos dobilo še Gostišče Grič z Luko Koširjem.
Michelinov krožnik ohranili Gostilna Vovko, Ošterija Debeluh in Grad Otočec; Gostilna Repovž pa znak Bib Gourmand
Kot so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO), so Michelinovi inšpektorji sedem restavracij uvrstili v kategorijo Bib Gourmand, Michelinov krožnik pa je prejelo 39 restavracij. V drugo izdajo gastronomskega vodnika Michelin Guide Slovenia je tako skupno uvrščenih 53 restavracij.
Znak Bib Gourmand - ta označuje restavracije, ki zagotavljajo pristna kulinarična doživetja z visoko kakovostno hrano z odličnim razmerjem med kakovostjo in ceno - je letos ohranilo šest restavracij, in sicer Gostilna na Gradu, Gostilna Repovž, Jožef, Mahorčič, Rajh in Ruj, poleg tega pa se je letos v vodnik uvrstila še restavracija TaBar.
Michelinov krožnik, ki označuje restavracije, v katerih iz svežih surovin skrbno pripravijo dober obrok in predstavljajo velik potencial za destinacijo, je od lani ohranilo 37 restavracij - AS, B-Restaurant, Calypso, Cubo, Dvor Jezeršek, Etna, Galerija Okusov, Gostilna Danilo, Gostilna Francl, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Gostilna Vovko, Gredič, Harfa, Hiša Krasna, Hiša Torkla, JB, Kendov Dvorec, Julijana, MAK, Marina, Maxim, Monstera Bistro, Ošterija Debeluh, Otočec Castle, Pavus, Pikol, Rizibizi, Sedem, Separé, Shambala, Sophia, Stara Gostilna, Strelec, Sushimama, Valvas'or, Vander -, krožnik pa sta letos na novo dobili restavraciji Landerik in Vila Planinka.
Michelinov krožnik je izgubila novomeška Hiša Fink, ki je bila med lanskimi prejemniki.
Globalni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec je ob podelitvi nagrad izpostavil, da sta bili lansko in letošnje leto za gostinstvo zelo težki leti. Ob pogostem zapiranju zaradi koronskih ukrepov pa so slovenski kuharski mojstri po njegovih besedah dokazali svojo odpornost, borbenost in neusahljiv talent. "Izbor restavracij, ki jih predstavljamo danes, odraža lokalno kulinarično sceno, ki je še posebej zavezana trajnostni gastronomiji in se še naprej razvija," je poudaril.
Da so letošnje zvezdice, ki ohranjajo optimizem in z vztrajnostjo ustvarjajo nove zgodbe, zaradi zahtevnega obdobja še toliko bolj pomembne, je medtem poudarila direktorica STO Maja Pak. "Verjamem, da bo tudi druga izdaja Michelinovega vodnika za slovensko področje odmevala in spodbudila nove prihode gastronomskih turistov," je poudarila. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je dejal, da imamo v Sloveniji vrhunske kuharske mojstre, zato verjame, da so imeli Michelinovi ocenjevalci zahtevno delo.
V STO so prepričani, da bo Michelinov vodnik za leto 2021 tudi kot globalno najmočnejša blagovna znamka s področja gastronomije pomemben element promocije slovenskega turizma, ki jo v sodelovanju z različnimi deležniki izvaja STO.
Slika 1: Rok Vovko (foto: arhiv DL; M. L.)
Slika 2: Jure Tomič (foto: arhiv DL; M. L.)
Povezane objave
Ocene komentarjev